Η Alexandra Elbakyan απαντά στο περιοδικό Nature: “Κάθε νόμος κατά της γνώσης είναι θεμελιωδώς άδικος”.

👇https://www.nature.com/articles/d41586-021-03659-0

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

“Γεια σας Holly Else,
– Οι πειρατικές ιστοσελίδες όπως το Sci-Hub απειλούν την ακεραιότητα των επιστημονικών αρχείων και την ασφάλεια των πανεπιστημιακών και προσωπικών δεδομένων.

Πρώτα απ’ όλα, το Sci-Hub είναι μια μοναδική ιστοσελίδα. ΔΕΝ υπάρχουν άλλοι “πειρατικοί ιστότοποι όπως το Sci-Hub” και αν μιλάμε για το Library Genesis, λειτουργεί σε συνδυασμό με το Sci-Hub και έχει το ίδιο περιεχόμενο. Καταλαβαίνω ότι οι εκδότες προσπαθούν να μειώσουν το Sci-Hub με τέτοιες διατυπώσεις, αλλά ας το ξεκαθαρίσουμε.
Μιλώντας για απειλές, οι ακαδημαϊκοί εκδότες απειλούν την πρόοδο της επιστήμης. Η ανοικτή επικοινωνία είναι θεμελιώδης ιδιότητα της επιστήμης και καθιστά δυνατή την επιστημονική πρόοδο. Επίσης, η μεγάλη απειλή είναι επίσης όταν ολόκληρη η επιστημονική γνώση γίνεται ιδιωτική ιδιοκτησία κάποιας εταιρείας όπως η Elsevier, η οποία έχει τον πλήρη έλεγχό της. Αυτή είναι η απειλή και όχι το Sci-Hub.
Το SCi-Hub δεν μπορεί να απειλήσει την ακεραιότητα των επιστημονικών αρχείων περισσότερο από ό,τι οι ακαδημαϊκοί εκδότες: το SCi-Hub δεν δημοσιεύει από μόνο του κανένα άρθρο ή δεδομένο, αλλά συλλέγει και καθιστά διαθέσιμα τα υλικά που δημοσιεύτηκαν από ακαδημαϊκούς εκδότες.
Όσον αφορά “την ασφάλεια των πανεπιστημιακών και προσωπικών δεδομένων”, πρόκειται για ένα μάτσο κενές λέξεις, που ακούγονται επικίνδυνες, αλλά δεν έχουν κανένα απολύτως περιεχόμενο ή στοιχείο πίσω τους. Πώς ακριβώς το Sci-Hub μπορεί να βλάψει οποιοδήποτε πανεπιστήμιο ή ένα άτομο κατεβάζοντας ακαδημαϊκές εργασίες;

– Οι πειρατικοί ιστότοποι όπως το Sci-Hub θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των βιβλιοθηκών και των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για να αποκτήσουν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε επιστημονικές βάσεις δεδομένων και άλλη πνευματική ιδιοκτησία ιδιοκτησίας και να συλλέξουν παράνομα άρθρα περιοδικών και ηλεκτρονικά βιβλία.
– Το Sci-Hub χρησιμοποιεί κλεμμένα διαπιστευτήρια χρηστών και επιθέσεις phishing για να αποσπάσει παράνομα άρθρα περιοδικών που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

Υπάρχει κάποια πραγματική περίπτωση κατά την οποία το Sci-Hub έθεσε με οποιονδήποτε τρόπο σε κίνδυνο την ασφάλεια κάποιας βιβλιοθήκης ή ενός ατόμου; Κάποιο άτομο που παραπονέθηκε για διαπιστευτήρια που του “έκλεψαν”; Ή μήπως και πάλι δεν είναι τίποτα περισσότερο από κενές κατηγορίες. Κανείς δεν διαμαρτύρεται για “διακυβευμένη ασφάλεια” εκτός από τους ακαδημαϊκούς εκδότες. Είναι συγκινητικό να βλέπεις πόσο νοιάζονται για τους άλλους. Εκτός από το ότι δεν νοιάζονται καθόλου για εκατομμύρια ανθρώπους που δεν μπορούν να κάνουν επιστήμη επειδή δεν έχουν λεφτά.
Όσον αφορά το “παράνομο” μέρος, στόχος του SCi-Hub είναι να αναγνωριστεί ως πλήρως νόμιμος δικτυακός τόπος, κάθε νόμος κατά της γνώσης είναι θεμελιωδώς άδικος.
Ελπίζω το Nature να έχει αρκετή ειλικρίνεια ώστε να δημοσιεύσει τα σχόλιά μου στο σύνολό τους.”

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)

Από vivlio2ebook

Μια σκέψη στο “Κάθε νόμος κατά της γνώσης είναι θεμελιωδώς άδικος”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μην παραλείψετε να δείτε