Παραπληροφόρηση και αλφάβητο της χειραγώγησης…

Του Δημήτρη Πατέλη[1]

Γράφτηκε 14.2.2022, δημοσιεύθηκε στην έντυπη μορφή της «Φωνής της Πάρου» 19.2.2022.

«Η Ρωσία θα επιτεθεί ανά πάσα στιγμή!» διατυμπανίζουν υστερικά εν χωρώ και σε απίστευτο διεθνή συντονισμό τα παπαγαλάκια ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ…

Αυτή είναι η βασική αντίδραση της «συλλογικής Δύσης» στα ρωσικά τελεσίγραφα από 15.12.2021 που αξιώνουν αποτροπή περαιτέρω σύσφιξης του ασφυκτικού κλοιού ραγδαίας στρατιωτικοποίησης και ΝΑΤΟποίησης των πάντων γύρω από την Ρωσία και την δόμηση νέας, διαφανούς και ισότιμης ευρωπαϊκής και διεθνούς αρχιτεκτονικής ασφαλείας. Γιατί άραγε;

Ο νέος πόλος χωρών, με επικεφαλής Λ.Δ.Κίνας και Ρωσία, ως αποτέλεσμα γεωτεκτονικών ανατροπών στον παγκόσμιο συσχετισμό δυνάμεων, διεκδικεί μια «Νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων», με όρους κάθε άλλο παρά αρεστούς στα υπό τις ΗΠΑ παλαιά ιμπεριαλιστικά κέντρα του κεφαλαίου.

Ο πανικός του άξονα ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ είναι έκδηλος. Μεθοδεύει λοιπόν μια άνευ προηγουμένου χειραγώγηση προς συγκάλυψη της ακόρεστης επιθετικότητάς του με μια πρωτοφανή παγκόσμια εκστρατεία παραπληροφόρησης/ψευδών ειδήσεων περί «αιμοδιψούς ρωσικής επιθετικότητας και οσονούπω επικείμενης  εισβολής στην Ουκρανία», ναζιστικό τάγμα εφόδου της χούντας της οποίας δολοφόνησε και ομογενείς στο Ντονμπάς 13.2.2022.

Η προπαγάνδα αυτή βασίζεται στην ενεργοποίηση της αυτοανάσχεσης. Πρόκειται για ένα υποσυνείδητο ψυχολογικό μηχανισμό, που ενεργοποιείται αυτομάτως/ενστικτωδώς στο κατώφλι μιας «επικίνδυνης σκέψης» και μόνο η πιθανότητα πραγμάτωσης της οποίας προκαλεί παραλυτικό φόβο & δέος. Στήνεται λοιπόν πλαίσιο χειραγώγησης με καταιγισμό τέτοιου τύπου παρελκυστικής παραπληροφόρησης, που κατασκευάζει το επιθυμητό για τον χειραγωγό «τρομακτικό» φόντο προσλαμβανουσών παραστάσεων, έτσι ώστε κάθε τι που παρεκκλίνει του προκατασκευασμένου φόντου/πλαισίου να υποβαθμίζεται ή/και να εκπίπτει της πρόσληψης.

Σημασία έχει εδώ ο καταιγισμός της παραπληροφόρησης σε παραλλαγές μιας και της αυτής αφήγησης, προς επιβολή, υποβολή και εγχάραξη στερεοτύπου με όρους υστερίας. Άπαξ και έχει επιτευχθεί αυτό, καμία ανοησία, καταφανής αθλιότητα, παραλογισμός, ασυνέπεια, αυτογελοιοποίηση (όπως π.χ. της ανιστόρητης & αγεωγράφητης Βρετανής ΥΠΕΞ Λιζ Τρας στη Μόσχα), χρήση διπλών μέτρων και σταθμών κ.ο.κ. απ’ το στρατόπεδο του χειραγωγούντος δεν γίνεται αντιληπτή!

Μονά-ζυγά δικά του! Εάν κάποτε -λόγω έντασης, προβοκάτσιας κ.λπ.- ο «κακός/αυταρχικός» επιτεθεί στην Ουκρανία, στην Ταιβάν κ.λπ., ο «καλός» χειραγωγός θα πει: «τα έλεγα εγώ!». Οπότε, ως προφήτης, θα κάνει «τιμωρητικούς» βομβαρδισμούς και γενοκτονίες, με τον μανδύα του εκ προοιμίου δικαιωθέντος «λυτρωτή»!

Εάν όμως δεν επιτεθεί ποτέ ο «αιμοσταγής κακός»; Τότε ο αδίστακτος χειραγωγός θα παρουσιάσει την έκβαση ως δική του επιτυχία/αποτροπή λόγω «έγκαιρης κινητοποίησης της διεθνούς κοινής γνώμης» ή/και μεθοδικών κινήσεων-τετελεσμένων της δικής του «δημοκρατικής, δίκαιης και ειρηνόφιλης» πολεμικής μηχανής

[1] Καθηγητή Πολυτεχνείου Κρήτης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μην παραλείψετε να δείτε