Παρισινή διακήρυξη.

Το ανερχόμενο κύμα του παγκοσμίου πολέμου και τα καθήκοντα των αντιιμπεριαλιστών.

Βρισκόμαστε σε μια στιγμή μεγάλου κινδύνου για τους εργαζόμενους και τους καταπιεσμένους λαούς παντού, όπου η ιμπεριαλιστική πολεμική ορμή μας ωθεί προς τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την πυρηνική ανάφλεξη.

Παρά το γεγονός ότι η επίθεση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία αποτυγχάνει τόσο στρατιωτικά όσο και οικονομικά, η απεγνωσμένη προσπάθεια των ΗΠΑ να σώσουν την ηγεμονική τους θέση στον κόσμο έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να υπαναχωρήσουν, αλλά αντίθετα να αναζητούν τρόπους για να επεκτείνουν και να παρατείνουν τον πόλεμο. Απέναντι σε όλη αυτή την εμπειρία, φαίνεται ότι οι ιμπεριαλιστές εξακολουθούν να ελπίζουν ότι μπορούν να βρουν έναν τρόπο να εξουθενώσουν κάθε αντίσταση στην κυριαρχία τους και να βγουν νικητές.

Ως αποτέλεσμα, αντιμετωπίζουμε την πιθανότητα ο πόλεμος στην Ουκρανία να επεκταθεί σε γειτονικές χώρες της Ευρώπης και της κεντρικής Ασίας, καθώς και να ξεσπάσουν εχθροπραξίες σε διάφορα άλλα θέατρα ανατολικότερα. Οι πρόσφατες προκλήσεις των ΗΠΑ στην Ταϊβάν, παράλληλα με την αδιάκοπη αύξηση των εντάσεων με τη Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας και την Κίνα σε κάθε μέτωπο, το καθιστούν αυτό πάρα πολύ σαφές.

Σε αυτήν την ιστορικής σημασίας στιγμή, εμείς, τα υπογεγραμμένα μέρη, συμφωνούμε ότι τα ακόλουθα βασικά σημεία πρέπει να γίνουν σαφή στις μάζες του κόσμου και θα πρέπει να καθοδηγούν το αντιπολεμικό και αντιιμπεριαλιστικό μας έργο:

  1. Ότι οι συγκρούσεις που έχουν ήδη ξεσπάσει ή απειλούνται να ξεσπάσουν δεν είναι μεμονωμένες και τοπικές υποθέσεις, αλλά αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της προσπάθειας των ΗΠΑ να διατηρήσουν την παγκόσμια ηγεμονία τους.
  2. Ότι ο σημερινός πόλεμος στην Ουκρανία δεν είναι το αποτέλεσμα της «ρωσικής επιθετικότητας» αλλά της δυτικής ιμπεριαλιστικής ορμής για πόλεμο, ιδιαίτερα, της πολεμικής ορμής των ΗΠΑ.
  3. Ότι ο πόλεμος ξεκίνησε πραγματικά όταν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους χρηματοδότησαν, εξόπλισαν και οργάνωσαν ένα φασιστικό πραξικόπημα στο Κίεβο το 2014, και ότι η ρωσική πλευρά, στη συμμαχία της με τους λαούς του Ντονμπάς, εμπλέκεται σε ένα πόλεμο αυτοάμυνας και εθνικής απελευθέρωσης εναντίον της ιμπεριαλιστικής επίθεσης.
  4. Ότι οι πολεμικές κινήσεις εναντίον της Κίνας και της Λ.Δ. της Κορέας είναι επίσης αποτέλεσμα της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας και ότι, ανεξάρτητα από το ποιος θα ρίξει την πρώτη βολή, αν ξεσπάσουν οι απειλούμενες συγκρούσεις στην Κορέα ή την Ταϊβάν, αυτοί οι πόλεμοι θα είναι επίσης πόλεμοι αντιιμπεριαλιστικής αυτοάμυνας για την εθνική κυριαρχία που ασκείται από τον κορεατικό και/ή τον κινεζικό λαό.
  5. Ότι η ικανότητα της Ρωσίας και της Κίνας να υπερασπίζονται τον εαυτό τους και τους άλλους δεν υποδηλώνει επεκτατικές φιλοδοξίες ή ιμπεριαλιστική οικονομία. Βασίζεται σε δεκαετίες σχεδιασμού για αυτοάμυνα, που ξεκίνησε από τις σοσιαλιστικές κυβερνήσεις της ΕΣΣΔ και της ΛΔΚ.
  6. Ότι δεν υπάρχουν οικονομικά δεδομένα που να δικαιολογούν τον χαρακτηρισμό της Κίνας ή της Ρωσίας ως ιμπεριαλιστικές. Αυτές είναι χώρες που δεν ζουν με την υπερεκμετάλλευση ή τη λεηλασία του κόσμου. Δεν θέτουν άλλες χώρες σε υποδούλωση στρατιωτική, τεχνολογική ή χρεωστική. Αντίθετα, οι ευεργετικοί όροι του εμπορίου και η τεχνολογική και στρατιωτική βοήθεια που προσφέρουν παρέχουν στις μικρότερες αναπτυσσόμενες χώρες την ευκαιρία να ξεφύγουν από την ιμπεριαλιστική υποδούλωση.
  7. Ότι η Ρωσία και η Κίνα είναι οι στόχοι της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας, διότι τόσο διατηρώντας τη δική τους ανεξαρτησία όσο και βοηθώντας άλλα έθνη να αποκτήσουν τη δική τους, αντιπροσωπεύουν μια σοβαρή απειλή για την παγκόσμια ηγεμονία των ιμπεριαλιστών.
  8. Ότι η αναβαθμιζόμενη συμμαχία μεταξύ Ρωσίας και Κίνας προσφέρει ελπίδα στους λαούς του κόσμου: ελπίδα για μια εναλλακτική λύση έναντι της κυριαρχίας των ΗΠΑ και της ιμπεριαλιστικής υπερεκμετάλλευσης. Ένα ισχυρό αντιιμπεριαλιστικό στρατόπεδο είναι η καλύτερη άμυνα των λαών μας εναντίον των επιθετικών σχεδίων της αιμοδιψούς συμμαχίας του ΝΑΤΟ – η καλύτερη άμυνά μας κατά της επικείμενης απειλής του πυρηνικού πολέμου.
  9. Ότι οι αντιπολεμικοί ακτιβιστές πρέπει να κινητοποιήσουν τις μάζες στις χώρες τους για μια εκστρατεία ενεργού αποτροπής της συνεργασίας με την ιμπεριαλιστική πολεμική προσπάθεια με στόχο να υπονομεύσουν τον πολεμικό μηχανισμό του ΝΑΤΟ με κάθε εφικτό τρόπο. Πρέπει να αρνηθούμε να πολεμήσουμε ή να βοηθήσουμε τους στρατούς του ΝΑΤΟ (άμεσους ή δια αντιπροσώπων). Πρέπει να αρνηθούμε τη μεταφορά στρατού και εξοπλισμού του ΝΑΤΟ. Πρέπει να αρνηθούμε να επιτρέψουμε στις βάσεις του ΝΑΤΟ να λειτουργούν ανεμπόδιστα στα εδάφη μας. Πρέπει να αρνηθούμε να κατασκευάσουμε ή να προμηθεύσουμε τους εξοπλισμούς του και άλλο ζωτικής σημασία εξοπλισμό του ΝΑΤΟ. Πρέπει να αρνηθούμε να εκπέμπουμε, να εκτυπώνουμε ή να διανέμουμε τα ψεύδη της ιμπεριαλιστικής προπαγάνδας. Πρέπει να αρνηθούμε την συνεργασία των χωρών οι μας με τους ιμπεριαλιστικούς εμπορικούς πολέμους και πολέμους κυρώσεων.
  10. Ότι η επιταχυνόμενη πολεμική εκστρατεία, η οικονομική κρίση, η κρίση λιμού, η περιβαλλοντική κρίση και πολλά άλλα καθιστούν απολύτως σαφές ότι η ανάγκη για την αποτίναξη του [κεφαλαιοκρατικού-]ιμπεριαλιστικού οικονομικού συστήματος είναι πιο επιτακτική από ποτέ.
  11. Ότι τα συνθήματα των αληθινών αντιιμπεριαλιστών αυτή την εποχή πρέπει να είναι: Ήττα για την ιμπεριαλιστική συμμαχία υπό το ΝΑΤΟ! Νίκη στην αντίσταση! Καμία συνεργασία με ιμπεριαλιστές!

Κατάσταση υπογραφών με χρονολογική σειρά:

1. Κομμουνιστικό Κόμμα Μεγάλης Βρετανίας (Μαρξιστικό-Λενινιστικό), Ηνωμένο Βασίλειο

2. Κόμμα της Λαϊκής Δημοκρατίας, Νότια Κορέα

3. Η Κορέα είναι μία, Βέλγιο

4. Πλατφόρμα της Βαλτικής

5. Κομμουνιστικό Κόμμα του Κιργιστάν, Κιργιστάν

6. Ουγγρικό Εργατικό Κόμμα, Ουγγαρία

7. Κομμουνιστικό Κόμμα, Ιταλία

8. Ιταλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, Ιταλία

9. Κομμουνιστικό Κόμμα, Ελβετία

10. Ισπανική πρωτοπορία, Ισπανία

11. Ανατολική Πρωτοβουλία

12. Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα της Γιουγκοσλαβίας, Σερβία

13. Εθνική Ένωση Κομμουνιστών, Γαλλία

14. Πόλος της Κομμουνιστικής Αναγέννησης στη Γαλλία, Γαλλία

15. Κομμουνιστικό Κόμμα Χιλής (Προλεταριακή Δράση), Χιλή

16. Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα της Κροατίας, Κροατία

17. Πλατφόρμα Ανεξαρτησίας – Ελλάδα, Ελλάδα

18. Κομμουνιστικό Κόμμα του Περού (Patria Roja), Περού

19. Συλλογικότητα Αγώνα για την Επαναστατική Ενοποίηση της Ανθρωπότητας, Ελλάδα

20. Λαϊκό Κόμμα του Παναμά, Παναμάς

21. Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας, Ισπανία

22. Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα του Μαυροβουνίου, Μαυροβούνιο

23. Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βενεζουέλας, Βενεζουέλα

24. Ένωση Προλεταριάτου, Ισπανία

25. Rassemblement Communiste, Γαλλία

26. Κομμουνιστικό Κόμμα Λιβάνου, Λίβανος

27. Κομμουνιστικό Κόμμα ΗΠΑ, ΗΠΑ

28. Μεξικανικό Κομμουνιστικό Κίνημα, Μεξικό

29. Dynamique Unitaire Panafricaine, Αφρική

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μην παραλείψετε να δείτε