REVIEW IN GREEK
570 subscribers
1.52K photos
573 videos
2 files
2.23K links
We discuss events related in the broadest possible sense to the war in Ukraine. The main language used is Greek but a lot of the stuff posted is linked to articles in English. This channel will be activated once F/B cancels my account there—see post No 1
Download Telegram
ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΡΩΣΙΑΣ - ΚΙΝΑΣ

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επιβεβαίωσε τα σχέδια για περαιτέρω ενίσχυση των στρατηγικών δεσμών με τη Ρωσία κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ την Τρίτη, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Μόσχας.

Οι συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν πριν από τη σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) στην Τιαντζίν.

Ο Σι εξήρε την κατάσταση των ρωσοκινεζικών σχέσεων, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή του στην επέκταση της συνολικής εταιρικής σχέσης και της στρατηγικής συνεργασίας των χωρών. Χαιρέτισε επίσης την επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, χαρακτηρίζοντας τη σχέση με τον Ρώσο ομόλογό του ως «μακροχρόνια και καλή φιλία».

Ο Σι και ο Λαβρόφ συζήτησαν διάφορα βασικά διεθνή και περιφερειακά θέματα, αν και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δεν έδωσε λεπτομέρειες. Ασχολήθηκαν επίσης με τις διμερείς πολιτικές επαφές, συμπεριλαμβανομένων των προετοιμασιών για την επίσκεψη του Πούτιν στην Κίνα. Ο Πούτιν αναμένεται να συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Αρχηγών Κρατών της SCO την 1η Σεπτεμβρίου, του κορυφαίου οργάνου λήψης αποφάσεων του οργανισμού, και να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις της 3ης Σεπτεμβρίου για την 80ή επέτειο της νίκης επί της Ιαπωνίας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Νωρίτερα, ο Λαβρόφ συναντήθηκε με τον Κινέζο ομόλογό του, Γουάνγκ Γι. Και οι δύο υπουργοί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την κατάσταση της συνολικής εταιρικής σχέσης μεταξύ Ρωσίας και Κίνας. Ο Γουάνγκ δήλωσε ότι οι σχέσεις Κίνας-Ρωσίας είναι «η πιο σταθερή, ώριμη και στρατηγικά πολύτιμη σχέση μεγάλων χωρών στον κόσμο», σύμφωνα με δελτίο Τύπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Λαβρόφ αναμένεται να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της SCO την Τρίτη, το οποίο θα συζητήσει τη μελλοντική κατεύθυνση του οργανισμού και βασικά περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των προετοιμασιών για τη σύνοδο κορυφής των ηγετών τον Σεπτέμβριο.

https://www.rt.com/news/621497-xi-pledges-deeper-partnership-russia/
👍3
"ΑΝ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΔΕΝΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΜΑΣ, ΤΟΝ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΟΥΜΕ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΚΡΙΒΕΙΑ"

Σύμφωνα με την ουκρανή βουλευτίνα Anna Skorokhod, η μεγαλύτερη πρόκληση του Κιέβου στη σύγκρουση με τη Ρωσία δεν είναι η έλλειψη δυτικών όπλων, αλλά η κρίσιμη έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού. Σε συνέντευξή της στο ουκρανικό πολιτικό κανάλι του YouTube Superposition, η Skorokhod τόνισε ότι: "Το κύριο πρόβλημά μας είναι οι άνθρωποι. Κανείς δεν μας δίνει ανθρώπους", και πρόσθεσε: «Μπορούμε να αναμένουμε την απόφαση του Τραμπ για την παροχή όπλων, αλλά θέλω να τονίσω ότι ο πόλεμος δεν μπορεί να διαρκέσει για πάντα» εννοώντας ότι κάποια στιγμή οι ανθρώπινες απώλειες του Κιέβου θα το αναγκάσουν σε συνθηκολόγηση.

Σε ένα ξεχωριστό βίντεο την περασμένη εβδομάδα, η Ουκρανή νομοθέτης επέκρινε τα επίσημα στοιχεία για τις απώλειες ως παραπλανητικά και προέτρεψε τους πολίτες να εξετάσουν τα νεκροταφεία και τα στοιχεία του Ερυθρού Σταυρού για τους αγνοούμενους για να αντιληφθούν το πραγματικό μέγεθος των απωλειών. "Απλά κοιτάξτε τη δημογραφική κατάσταση... Αν κατευθυνόμαστε προς την εξάλειψη του έθνους, αυτό το επιτυγχάνουμε πολύ γρήγορα και με απόλυτη ακρίβεια", προειδοποίησε.

[ΣΗΜ. Στη φωτογραφία το στρατιωτικό κοιμητήριο του Marsovo Pole στο Λβοβ]
👍3
Στη σημερινή του αναφορά από το μέτωπο της Ουκρανίας ο πολεμικός ανταποκριτής Marat Khairullin περιγράφει τις τελευταίες κινήσεις των ρωσικών δυνάμεων στην περικύκλωση των πόλεων Ποκρόβσκ και Κωνσταντίνοβκα καθώς και τις ανάλογες κινήσεις στο μέτωπο της Ζαπορόζιε.

https://maratkhairullin.substack.com/p/brief-frontline-report-july-14th
2
Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ "ΚΑΙ ΠΑΛΙ"

Απαντώντας σε σχόλια του Γερμανού υπουργού Άμυνας Μπόρις Πιστόριους, ο οποίος υποστήριξε ότι τα γερμανικά στρατεύματα είναι έτοιμα να σκοτώσουν Ρώσους στρατιώτες, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ μιλώντας στην οικονομική εφημερίδα RBK προχθές είπε ότι είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι ο Πιστόριους έκανε πράγματι τα σχόλια: «Αλλά, δυστυχώς, έτσι είναι» είπε.

«Η Γερμανία γίνεται και πάλι επικίνδυνη», πρόσθεσε κάνοντας υπαινιγμό με την χρήση της έκφρασης "και πάλι" στην προχθεσινή ρήση του καγκελάριου Μερτς ότι η Γερμανία πρέπει να γίνει "και πάλι" η "κορυφαία στρατιωτική δύναμη της Ευρώπης". Να θυμίσω ότι ο Σεργκέι Λαβρόφ αναρωτήθηκε μετά τις δηλώσεις Μερτς πώς και δεν τούκατσε στον λαιμό αυτό το "και πάλι".
👍4
ΡΙΑΜΠΚΟΦ: ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΗΠΑ ΚΑΙ ΝΑΤΟ ΝΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΣΟΒΑΡΑ. Η ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ--ΛΑΒΡΟΦ: ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΞΑΝΑΠΕΡΑΣΕΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ...

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Ριαμπκόφ τόνισε ότι «οποιεσδήποτε απόπειρες επιβολής απαιτήσεων, πόσο μάλλον τελεσιγράφων, είναι απαράδεκτες [για τη Μόσχα]». Ο ανώτερος διπλωμάτης τόνισε ότι η Ρωσία παραμένει ανοιχτή σε συνομιλίες και θεωρεί τη διπλωματία ως τον προτιμώμενο δρόμο. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι εάν η προθυμία της Μόσχας να διαπραγματευτεί δεν λάβει την κατάλληλη απάντηση, θα επιδιώξει τους στόχους της με στρατιωτικά μέσα και η σύγκρουση στην Ουκρανία θα συνεχιστεί.

«Αυτή η θέση είναι ακλόνητη», δήλωσε ο Ριαμπκόφ, σημειώνοντας ότι η Μόσχα «θα ήθελε η Ουάσινγκτον και το ΝΑΤΟ στο σύνολό του να αντιμετωπίσουν αυτή τη θέση με τη μεγαλύτερη δυνατή σοβαρότητα».

Η δήλωση έρχεται μετά την απειλή του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τη Δευτέρα να επιβάλει δευτερογενείς δασμούς έως και 100% στους εμπορικούς εταίρους της Ρωσίας, εάν δεν σημειωθεί πρόοδος προς την κατεύθυνση της επίλυσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία εντός 50 ημερών--και μάλιστα ανακωχή άνευ όρων. Ο Τραμπ ανακοίνωσε επίσης ότι η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να στέλνει όπλα στο Κίεβο μέσω του ΝΑΤΟ, το οποίο θα αναλάβει τις πληρωμές και τη διανομή των όπλων.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επέκρινε επίσης την απειλή του Τραμπ, σημειώνοντας ότι «τέτοιες αποφάσεις, που λαμβάνονται στην Ουάσινγκτον, στις χώρες του ΝΑΤΟ και στις Βρυξέλλες, εκλαμβάνονται από την ουκρανική πλευρά όχι ως μήνυμα προς την ειρήνη, αλλά ως μήνυμα για τη συνέχιση του πολέμου».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε επίσης ότι η Μόσχα αναμένει λεπτομερέστερες εξηγήσεις σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των 50 ημερών του Τραμπ, σημειώνοντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ήδη δώσει αρκετές προθεσμίες. «Κάποτε ήταν 24 ώρες, κάποτε ήταν 100 ημέρες, τα έχουμε περάσει όλα αυτά και θέλουμε πραγματικά να καταλάβουμε ποια είναι η λογική με την οποία κινείται ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο Λαβρόφ με χαρακτηριστικό τρόπο.
👍6
ΙΤΑΛΙΑ, ΓΑΛΛΙΑ, ΤΣΕΧΙΑ κ.α : ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ, ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ--ΤΡΑΜΠΑΣ: ΕΞΟΧΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΠΑ

Ο προϋπολογισμός της Ιταλίας δεν της επιτρέπει να συμμετάσχει στο σχέδιο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την προμήθεια αμερικανικών όπλων στην Ουκρανία, με το κόστος να επωμίζονται τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, αναφέρει η ιταλική εφημερίδα La Stampa, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές.

Η La Stampa ανέφερε σε άρθρο της την Τετάρτη ότι η στρατηγική του Γερμανού καγκελάριου Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος έχει ήδη συμφωνήσει να αγοράσει αρκετά πυραυλικά συστήματα επιφανείας-αέρος Patriot για την Ουκρανία, «δεν θα ακολουθηθεί από την Ιταλία».

Σύμφωνα με τις πηγές της εφημερίδας, η Ρώμη θα εξαιρεθεί από το σχέδιο «όχι μόνο επειδή τα οπλικά μας συστήματα που έχουν ήδη παραδοθεί στο Κίεβο έχουν άλλες τεχνολογικές διαμορφώσεις, αλλά κυρίως επειδή - σε αντίθεση με τη Γερμανία - ο προϋπολογισμός που μπορεί να διαθέσει η Ιταλία για μια τέτοια επιχείρηση είναι πρακτικά ανύπαρκτος».

Το Politico ανέφερε την Τρίτη, επικαλούμενο δύο Γάλλους αξιωματούχους, ότι το Παρίσι δεν θα αγοράσει αμερικανικά όπλα για το Κίεβο, καθώς η Γαλλία επιδιώκει να επενδύσει στη δική της αμυντική βιομηχανία για να καλύψει τις ανάγκες της ευρωπαϊκής ασφάλειας.

Την ίδια ημέρα, ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Πετρ Φιάλα δήλωσε στο πρακτορείο Publico ότι η Πράγα επίσης προς το παρόν «δεν εξετάζει» το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στην πρωτοβουλία. Η χώρα «εστιάζει σε άλλους... τρόπους για να βοηθήσει την Ουκρανία», εξήγησε.

Εννοείται ότι Ουγγαρία και Σλοβακία έχουν προ πολλού δηλώσει ότι δεν συμμετέχουν στην αγορά απο τους Αμερικανούς όπλων για το καθεστώς του Κιέβου. ϊσως τελικά μόνο η Ελλάδα και η Γερμανία να συμμετάσχουν από τις χώρες της ΕΕ.

Όμως, η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κάργια Κάλος χαιρέτισε νωρίτερα την υπόσχεση του Τραμπ να στείλει περισσότερα όπλα στην Ουκρανία, αλλά κάλεσε την Ουάσινγκτον να «μοιραστεί το βάρος» όσον αφορά τη χρηματοδότηση των παραδόσεων αντιλαμβανόμενη ότι όλοι οι υπόλοιποι της ΕΕ θα την κοπανήσουν από το σχέδιο, πράγμα που ο Τράμπας δεν εποδέχεται λέγοντας κι αυτός το κλασικό "εμείς δώσαμε".

«Μήπως η Κά(ρ)για άρχισε να καταλαβαίνει τα πράγματα;» έγραψε η Ζαχάροβα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Τετάρτη. "Ας τη βοηθήσουμε: είναι λίγο σαν να σου λένε να πληρώσεις το λογαριασμό για ένα γεύμα που απολαμβάνει κάποιος άλλος, μόνο και μόνο για να καταλήξει μετά νεκρός. Έχω δίκιο;"

Πάντως, ο Τράμπας έχει ενθουσιαστεί με το σχέδιο που σκαρφίστηκε καθώς, όπως είπε, ο σχέδιο να αγοράζει το ΝΑΤΟ όπλα από τις ΗΠΑ και να τα παραδίδει μετά στο Κίεβο θεωρείται από την Ουάσινγκτον ως επιχειρηματική ευκαιρία.

Ο γνωστός γλύφτης του ντάντι Ρούτι Φρούτι δήλωσε ότι έξι χώρες - η Φινλανδία, η Δανία, η Σουηδία, η Νορβηγία, οι Κάτω Χώρες και ο Καναδάς - ήταν πρόθυμες να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα προμήθειας όπλων από τις ΗΠΑ για να τα παραδώσουν στο Κίεβο. Ωστόσο, υψηλόβαθμες πηγές στις πρεσβείες από δύο από αυτές τις χώρες δήλωσαν στο Reuters ότι έμαθαν για την υποτιθέμενη συμμετοχή τους μόνο όταν έγινε η ανακοίνωση.

«Έχω την ξεκάθαρη αίσθηση ότι κανείς δεν έχει ενημερωθεί εκ των προτέρων για τις ακριβείς λεπτομέρειες», δήλωσε ένας Ευρωπαίος πρεσβευτής στο Reuters. «Και υποψιάζομαι επίσης ότι στο εσωτερικό της κυβέρνησης μόλις τώρα αρχίζουν να ξεκαθαρίζουν τι σημαίνει αυτό στην πράξη».
👍2
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
O όρος "λεωφοροποίηση" είναι ουκρανικός νεολογισμός και πλέον χρησιμοποιείται ευρύτατα στην καθημερινή διάλεκτο. Αν δεν ξέρετε τι σημαίνει, δείτε το βίντεο από την Οδησσό.
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
Εδώ η παγάνα στο Ντιεπροπετρόφσκ χρησιμοποιεί ιδιωτικό αυτοκίνητο. Το ρεπορτάζ λέει ότι τελικά οι φίλοι του νίκησαν την παγάνα και ο στρατεύσιμος απελευθερώθηκε.
😁1
ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ "ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ, ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ" ΔΙΑΔΙΔΕΤΑΙ ΕΥΡΥΤΑΤΑ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τάμι Μπρους αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το πόσα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν συμφωνήσει να πληρώσουν για τα αμερικανικά όπλα που προορίζονται για την Ουκρανία. "Δεν πρόκειται να υπεισέλθω στο τι μπορεί να διαπραγματευόμαστε ή να συζητάμε διπλωματικά ή όχι. Και σίγουρα δεν είμαι σε θέση να μιλήσω για την ηγεσία του ΝΑΤΟ", δήλωσε η Μπρους.

Την Τρίτη, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Σον Πάρνελ παραδέχθηκε ότι το σχέδιο των ΗΠΑ για την αποστολή όπλων στην Ουκρανία με ευρωπαϊκά κονδύλια βρίσκεται ακόμη σε «πολύ πρώιμο στάδιο».
👍2
Σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο, η κατάσταση στη Συρία όπου το Ισραήλ επιτέθηκε στην Δαμασκό "είναι μια παρεξήγηση μεταξύ του Ισραήλ και της Συριακής πλευράς" https://t.me/DDGeopolitics/155415
🤬2
Ο δήμαρχος του Λβοφ προτείνει την ανταλλαγή λειψάνων σοβιετικών στρατιωτών με αιχμάλωτους Ουκρανούς στρατιώτες

Ο δήμαρχος του Lvov Andrey Sadovoy πρότεινε την ανταλλαγή των εκταφέντων λειψάνων σοβιετικών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στον Β' ΠΠ με αιχμάλωτους Ουκρανούς στρατιώτες.

Σε δήλωση που αναρτήθηκε στο κανάλι του στο Telegram, ο Sadovoy ανακοίνωσε ότι το σοβιετικό στρατιωτικό νεκροταφείο «Λόφος της Δόξας» στο Lvov «δεν υπάρχει πλέον». Μέχρι τις 16 Ιουλίου, έχει γίνει εκταφή όλων των τάφων και έχουν ανακτηθεί 355 κατάλοιπα οστών.

"Όλοι θα ξαναταφούν στο νεκροταφείο Γκολόσκο. Είμαστε έτοιμοι να ανταλλάξουμε όλα αυτά τα λείψανα με Ουκρανούς υπερασπιστές", έγραψε ο Sadovoy.

Πρόσθεσε ότι μεταλλικά στοιχεία από τον χώρο -όπως γιρλάντες και φράχτες- έχουν μεταφερθεί στο μουσείο «Έδαφος του τρόμου», μαζί με τη δομή της Αιώνιας Φλόγας.

https://t.me/DDGeopolitics/155414
ΤΖΑΜΠΑ ΜΑΓΚΑΣ

O ΥΠΕΞ της Πολωνίας "Thank you USA" εδώ διαμαρτύρεται επειδή ρωσικά drones χτύπησαν ένα Πολωνικό εργοστάσιο στην πόλη Vinnytsia της Ουκρανίας. Ο ίδιος επιθυμεί η Πολωνία να πολεμά με νύχια και με δόντια την Ρωσία, αλλά εν τούτοις να παραμένει στο απυρόβλητο ακόμη και όταν εγκαθίσταται στην Ουκρανία. Αυτό που λέμε "τζάμπα μάγκας". https://t.me/DDGeopolitics/155366
👍3
Εδώ ο πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και πληρεξούσιος του αχυρανθρώπου, ο Μπλίνκεν, εξηγεί πόσο καλά είναι που στην Ουκρανία σκοτώνονται Ουκρανοί αντί για αμερικανούς και ευρωπαίους και συμπληρώνει ότι τώρα που ο Τράμπας απαιτεί λεφτά για τα αμερικανικά όπλα, τι καλό που θα ήταν αν κατάσχονταν τα ρωσικά αποθεματικά και έτσι να πληρώσει η Ρωσία τον Τράμπα αντί των ευρωπαίων φορολογουμένων. https://t.me/DDGeopolitics/155361
🤣2👍1
Ο ΤΡΑΜΠΑΣ ΑΠΗΥΘΥΝΕ ΕΝΑ ΜΗ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΙΚΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ

Και πάλι ως τροφή για σκέψη, μεταφράζω ένα άρθρο που παρουσιάζει μια προσέγγιση της στρατηγικής του προέδρου των ΗΠΑ απέναντι στο Ουκρανικό. Προσωπικά, θεωρώ πολύ πιο βάσιμη την ανάλυση του καθηγητή John Mearsheimer στις τελευταίες του εκπομπές (με τον Daniel Davis και με τον Judge Napolitano). Όμως, προφανώς, οι ρωσικές εκτιμήσεις έχουν την δική τους ιδιαίτερη βαρύτητα.
----------------------------------
Το τελεσίγραφο του Τραμπ δεν είναι τελεσίγραφο και η Μόσχα το ξέρει--Ο Αμερικανός πρόεδρος δοκιμάζει μια νέα αντιμετώπιση της Ρωσίας: πίεση χωρίς πρόκληση

Του Βιτάλι Ριούμσιν, δημοσιογράφου και πολιτικού αναλυτή

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξέδωσε τελικά την πολυαναμενόμενη «σημαντική δήλωσή» του για τη Ρωσία. Επί ημέρες, οι εικασίες έδιναν και έπαιρναν, ιδίως στους φιλοουκρανικούς κύκλους, ότι η πολυαναμενόμενη στροφή ερχόταν. Ο Τραμπ, ήλπιζαν ότι επιτέλους θα γινόταν σκληρός - ίσως εμπνευσμένος από την όλο και πιο επιθετική ρητορική του γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ (ο οποίος, παρεμπιπτόντως, έχει χαρακτηριστεί τρομοκράτης και εξτρεμιστής στη Ρωσία). Ακόμη και οι σκεπτικιστές άρχισαν να πιστεύουν ότι ο Τραμπ ετοιμαζόταν να δείξει στη Μόσχα «τη μάνα του Κούζκα», μια διάσημη ιδιωματική έκφραση επιθετικότητας που χρησιμοποίησε ο Νικήτα Χρουστσιόφ κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου [ΣΗΜ. Η έκφραση "θα σου δείξω τη μάνα του Κούζκα" σημαίνει "θα σου δείξω εγώ", δηλαδή υποδηλώνει μια άμεση και σοβαρή απειλή. Η χρήση της από τον Χρουστσιόφ, όταν κάποτε αναφέρθηκε στις ΗΠΑ, είχε τραβήξει την προσοχή των σχολιαστών που αρχικά δεν κατάλαβαν τι εννοούσε ο θυμόσοφος, πρώην ανθρακωρύχος, πολιτικός].

Αλλά με τον κλασικό τρόπο του Τραμπ, οι προσδοκίες διαψεύστηκαν.

Το υποτιθέμενο «εξαιρετικά σκληρό τελεσίγραφο» αποδείχθηκε ότι ήταν κάτι εντελώς διαφορετικό. Ο Τραμπ απείλησε με δασμολογικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και των εμπορικών της εταίρων - αλλά απέσυρε την ακραία πρόταση του Γκράχαμ για δασμούς 500%. Αντ' αυτού, έριξε την ιδέα δασμών 100% που θα τεθούν σε ισχύ μόνο μετά από 50 ημέρες, αν επιλέξει να τους επιβάλει και αν η Ρωσία αποτύχει να συνάψει συμφωνία.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε επίσης νέες παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία. Αλλά αυτές δεν αποτελούν δώρο - θα πωληθούν, δεν θα δοθούν χάρισμα, και θα περάσουν μέσω Ευρωπαίων μεσαζόντων. Υποτίθεται ότι η Ουκρανία θα λάβει 17 συστήματα Patriot. Ωστόσο, σύντομα μάθαμε ότι η πρώτη από αυτές τις παραδόσεις δεν θα φτάσει για τουλάχιστον δύο μήνες - να και πάλι οι 50 ημέρες. Και ακόμη και τώρα, βασικά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα.

Τι ακριβώς εννοούσε ο Τραμπ με τον όρο «17 Patriot»; Δεκαεπτά συστοιχίες; Εκτοξευτές; Πυραύλους;

Αν εννοούσε 17 συστοιχίες, αυτό είναι απλά αδύνατον να γίνει πιστευτό. Οι ίδιες οι ΗΠΑ διαθέτουν μόνο περίπου 30 ενεργές συστοιχίες. Η Γερμανία και το Ισραήλ μαζί δεν έχουν ούτε κατά διάνοια τόσα διαθέσιμα συστήματα. Ένας τέτοιος αριθμός θα ενίσχυε σημαντικά την αεράμυνα της Ουκρανίας - αλλά είναι σχεδόν σίγουρα υπερβολικός.

Δεκαεπτά πύραυλοι; Αυτό θα ήταν γελοίο - αλλά όχι αδιανόητο. Η Ουάσινγκτον έστειλε πρόσφατα μόλις 10 πυραύλους Patriot σε ένα πακέτο «στρατιωτικής βοήθειας» τόσο μετριοπαθές που δεν θα αρκούσε ούτε για μία μάχη.

Δεκαεπτά εκτοξευτές; Αυτό φαίνεται πιο ρεαλιστικό. Μια τυπική συστοιχία αποτελείται από έξι έως οκτώ εκτοξευτές, οπότε αυτό θα ισοδυναμούσε με δύο ή τρεις συστοιχίες - περισσότερες από αυτές που η Γερμανία και η Νορβηγία έχουν υποσχεθεί να αγοράσουν για την Ουκρανία. Ωστόσο, ακόμη και το Πεντάγωνο δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις λεπτομέρειες. Και υποψιάζεται κανείς ότι ο ίδιος ο Τραμπ μπορεί να μη γνωρίζει καλά τις λεπτομέρειες. Ο ρόλος του, άλλωστε, είναι να κάνει τις εξαγγελίες- οι άλλοι αφήνονται να καθαρίσουν το χάος.
Το αποκαλούμενο «τελεσίγραφο της 14ης Ιουλίου» έχει ήδη γίνει ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της διπλωματικής προσέγγισης του Τραμπ. Στην πραγματικότητα, μια νέα φράση έχει εμφανιστεί στην αμερικανική πολιτική αργκό: «Trump Always Chickens Out» ή TACO [ΣΗΜ. "Ο Τραμπ πάντοτε δειλιάζει"]. Το ακρωνύμιο μιλάει από μόνο του. Αναφέρεται στη συνήθεια του προέδρου στις εμπορικές συνομιλίες και στις συνομιλίες για την ασφάλεια να διατυπώνει μεγαλεπήβολες απειλές, μόνο και μόνο για να υπαναχωρήσει ή να καθυστερήσει την εφαρμογή τους.

Αυτό φαίνεται να είναι άλλη μια τέτοια περίπτωση. Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε αδιέξοδο. Ο Τραμπ εξακολουθεί να αποζητά ένα Νόμπελ Ειρήνης. Και είναι απρόθυμος να εμπλακεί υπερβολικά στην ουκρανική σύγκρουση. Έτσι, κατέφυγε στο πιο παλιό κόλπο στο συνταγολόγιό του: το μη τελεσιγραφικό τελεσίγραφο.

Αυτό του επιτρέπει να ακούγεται σκληρός, ενώ δίνει στη Μόσχα χώρο -και ίσως και χρόνο- για να δράσει. Του προσφέρει επίσης κάλυψη απέναντι στη βάση του MAGA, πολλοί από τους οποίους είναι απογοητευμένοι από περισπασμούς όπως το Ιράν ή το σκάνδαλο Epstein και δεν είναι πρόθυμοι να δουν την Αμερική να εμπλέκεται περαιτέρω στην Ουκρανία.

Η ιδιοφυΐα του ελιγμού, από την οπτική γωνία του Τραμπ, είναι ότι υπόσχεται τα πάντα και τίποτα ταυτόχρονα. Καμία ξεκάθαρη στρατηγική. Δεν υπάρχουν λεπτομερείς απαιτήσεις. Μόνο μια ανοιχτή απειλή που υποστηρίζεται από διφορούμενα χρονοδιαγράμματα. Είναι πίεση χωρίς τοποθέτηση. Ισχύς χωρίς ηγεσία.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι ο Λευκός Οίκος δεν ζήτησε καν από τη Ρωσία να αποκλιμακώσει. Δεν υπήρξαν εκκλήσεις να σταματήσει τα σχεδόν καθημερινά πλήγματα στην Ουκρανία ή να περιορίσει τη δραστηριότητα στο πεδίο της μάχης. Στην πραγματικότητα, δόθηκε στη Ρωσία ένα παράθυρο 50 ημερών - εσκεμμένα ή όχι - για να κάνει ό,τι θεωρεί σωστό. Μια σιωπηλή παραχώρηση προς το Κρεμλίνο; Ίσως. Μια απρόσεκτη παράπλευρη συνέπεια; Ενδεχομένως. Όπως και να έχει, η Μόσχα κερδίζει.

Η Αμερική, επίσης, βγαίνει κερδισμένη - τουλάχιστον οικονομικά. Σύμφωνα με τη νέα συμφωνία, η Δυτική Ευρώπη αναλαμβάνει τον λογαριασμό για την άμυνα της Ουκρανίας, ενώ οι αμερικανικές εταιρείες πληρώνονται για να ξεφορτωθούν τον γερασμένο εξοπλισμό. Η περίφημη «τέχνη της συμφωνίας» του Τραμπ μπορεί να ισοδυναμεί με κάτι περισσότερο από το να πουλάει σκουπίδια με χαμόγελο. Αλλά αν είναι έτσι, το έχει κάνει αριστοτεχνικά.

Ωστόσο, από την άποψη του πολιτικού ελιγμού, το αποτέλεσμα είναι περισσότερο αμφίβολο. Ο Τραμπ μπορεί να πιστεύει ότι έχει βρει τη χρυσή τομή μεταξύ γερακιών και περιστεριών, μεταξύ των συμμάχων του στο ΝΑΤΟ και των εθνικιστών επικριτών. Αλλά η προσπάθεια να είναι τα πάντα για όλους τους ανθρώπους σπάνια καταλήγει καλά. Ο συμβιβασμός που μεταμφιέζεται σε αποφασιστικότητα δεν ικανοποιεί κανέναν για πολύ καιρό.

Και ενώ ο Τραμπ παίζει με το χρόνο, η Ρωσία κρατάει την πρωτοβουλία. Αυτή είναι η πραγματική ιστορία εδώ.
-----------------------------------

Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά από την ηλεκτρονική εφημερίδα Gazeta.ru και έχει μεταφραστεί και επιμεληθεί από την ομάδα του RT. Όπως συνήθως, μετέφρασα εδώ το αγγλικό κείμενο αλλά δίνω σύνδεσμο στο ρωσικό πρωτότυπο.

www.gazeta.ru/comments/column/articles/21376790.shtml
👍1
"Στις 14 Ιουλίου 2025, ήμουν στην εκπομπή «Deep Dive» με τον αντισυνταγματάρχη ε.α. Danny Davis και μιλήσαμε για την ανακοίνωση του Προέδρου Trump (που έγινε λίγο πριν βγούμε στον αέρα) ότι παρέχει στην Ουκρανία επιπλέον όπλα και δίνει στον Πούτιν 50 ημέρες για να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να διευθετήσει τον πόλεμο. Συμφωνήσαμε και οι δύο ότι αυτή η πολιτική όχι μόνο θα αποτύχει, αλλά ο Τραμπ είναι πλέον σίγουρα ιδιοκτήτης του πολέμου και ουσιαστικά εφαρμόζει την ίδια πολιτική απέναντι στην Ουκρανία που ακολούθησε ο προκάτοχός του, ο Τζο Μπάιντεν. Επιπλέον, είναι σαφές ότι ο Τραμπ, ο οποίος υποσχέθηκε να τερματίσει τον πόλεμο προτού καν μετακομίσει στον Λευκό Οίκο, αλλά οπωσδήποτε αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, κοροϊδεύει σταθερά τον εαυτό του στις σχέσεις του με τη Ρωσία." https://mearsheimer.substack.com/p/joe-biden-the-second
«Στις 15 Ιουλίου 2025, ήμουν στην εκπομπή "Judging Freedom" και μίλησα με τον δικαστή κυρίως για την απόφαση του προέδρου Τραμπ να γίνει σκληρός με τον Πούτιν, δίνοντάς του 50 ημέρες για να κλείσει μια συμφωνία που θα τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Φυσικά, συμφωνήσαμε ότι ο Τραμπ χειρίζεται αυτό το θέμα με τον πιο αδέξιο τρόπο και ότι η στρατηγική του (αν μπορεί κανείς να την αποκαλέσει έτσι) δεν πρόκειται να αποδώσει. Ο Τραμπ εκτοξεύει κενές απειλές, κάτι που δεν αποτελεί συνταγή επιτυχίας». https://mearsheimer.substack.com/p/is-putin-shaking-in-his-boots