Τζαρέλλας Δ. “Ανιχνεύοντας στοιχεία μιας κριτικής θεωρίας κράτους στο μαρξικό έργο”​

Παρουσίαση του βιβλίου: Τζαρέλλας Δ. “Συμβολή σε μια κριτική θεωρία του κράτους. Οικονομία και πολιτική στην αστική κοινωνία”.

Ομιλία του συγγραφέα με θέμα: “Ανιχνεύοντας στοιχεία μιας κριτικής θεωρίας κράτους στο μαρξικό έργο”.

Θεματικές ενότητες: Εισαγωγή: γιατί είναι σημαντική μια σύγχρονη επεξεργασία των μαρξικών παραδοχών για το κράτος. Ο Μαρξ ως διαλεκτική ενότητα οικονομίας-πολιτικής 1)Οικονομία-πολιτική στον Μαρξ: πέρα από τον οικονομισμό, τον αναγωγισμό και τον υποκειμενισμό 2) Η συνέχεια της μαρξικής σκέψης: υπάρχει μαρξική θεωρία για το κράτος; 2α) Το αστικό κράτος στα νεανικά έργα: από την κριτική της θρησκείας και της πολιτικής προς την κριτική ανατομία της κοινωνίας των ιδιωτών. 2β) Το αστικό κράτος στα ιστορικά έργα: η ανασυγκρότηση των κεκτημένων παραδοχών υπό το φως της κριτικής της πολιτικής οικονομίας. Ταξικοί αγώνες και κρατική μορφή 3) Το αστικό κράτος ως εργαλείο/μηχανή ή ως συμπύκνωση συσχετισμών: αντιφάσεις και όρια 4)Το κράτος έκτακτης ανάγκης μέσα από το πραξικόπημα του Λουδοβίκου Βοναπάρτη: προϋποθέσεις μετάβασης και χαρακτηριστικά 5) Η θετική διάσταση της μαρξικής θεωρίας για το κράτος: η περίπτωση της Κομμούνας ως ιστορικής μορφής προλεταριακής δικτατορίας και ο εμπλουτισμός της θεωρίας. 6) Σύγχρονο αστικό κράτος και μαρξικές παραδοχές

Για το βιβλίο: “Οι αγορές είναι ο υλικός χώρος όπου το κεφάλαιο ασκεί πολιτική αδιαμεσολάβητα. Μέσα από τη φετιχοποιημένη άρθρωση της οικονομίας ως απολίτικης διαδικασίας, σαν αόρατο χέρι της αγοράς, το κεφάλαιο επιβάλλει άμεσα τα συμφέροντα του” Ποια είναι η σχέση οικονομίας-πολιτικής στην αστική κοινωνία; Είναι ουδέτερη η οικονομία, όπως ισχυρίζεται η κυρίαρχη σκέψη ή αποτελεί πεδίο κοινωνικών συγκρούσεων και επιβολής ισχύος; Πόσο ελεύθερη και αυτόματη είναι η “οικονομία της αγοράς;” Ποιος εγγυάται την ομαλή αναπαραγωγή των κοινωνικών σχέσεων; Η πολιτική μπορεί να υπερβεί την αγοραία διαχείριση του υπάρχοντος; Γιατί η πολιτική κριτική συνήθως σταματά στο μυστικό τόπο της παραγωγής; Πώς καταφέρνει το κράτος να εμφανίζεται σαν εκπρόσωπος του γενικού καλού; Ποια η σχέση ανάμεσα στην οικονομική και την πολιτική κρίση; Ένα ταξίδι που ξεκινά από το μαρξικό έργο του 19ου αιώνα, συνομιλεί με την κριτική σκέψη του 20ου για να φτάσει στον, ήδη γεμάτο εντάσεις, 21ο αιώνα. Μια μελέτη της χορογραφίας οικονομίας-πολιτικής, με στόχο τη συμβολή σε μια σύγχρονη κριτική θεωρία του κράτους.

00:01:14 Εισαγωγή

00:00:00 Εισήγηση

01:36:30 Συζήτηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *