Ο Όμιλος

 

Για τους Ομίλους Μελέτης της Επαναστατικής Θεωρίας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ για την ίδρυση και λειτουργία Ομίλου επαναστατικής θεωρίας στα Χανιά


Η θέση και ο ρόλος του επιστήμονα δεν ανάγεται στην άκριτη τεχνική διεκπεραίωση χειραγωγικών επιλογών, στην εθελοτυφλούσα αδιαφορία για το κοινωνικό γίγνεσθαι, στο τέλμα της ιδιώτευσης και στη συνένοχη σιωπηρή αποδοχή της κυρίαρχης τάξης πραγμάτων, εν ονόματι μιας δήθεν επιστημονικής αμεροληψίας και αντικειμενικότητας.
Με πρωτοβουλία μελών της κοινότητας του Πολυτεχνείου Κρήτης, από 7.11.2001 συγκροτήθηκε και λειτουργεί «όμιλος για τη μελέτη της επαναστατικής θεωρίας», με έμφαση στην ιστορία του μαρξισμού.
Η δραστηριότητα του ομίλου θα εκτυλίσσεται με τις εξής μορφές:
·        Κύκλος διαλέξεων για την ιστορία του μαρξισμού.
·        Ομάδες συλλογικής μελέτης, συζήτησης, σχολιασμού και επικαιροποίησης θεωρητικών κειμένων.
·        Σεμινάρια ανάλυσης έργων– σταθμών με συλλογικές και ατομικές εισηγήσεις και παρεμβάσεις.
·        Προσεγγίσεις επίκαιρων ζητημάτων, κ.ά.
Η επιλογή του εν λόγω θέματος και των αντίστοιχων τρόπων προσέγγισης έγινε διότι:
·       Οι δραματικές εξελίξεις που εκτυλίσσονται στη χώρα και στον πλανήτη απαιτούν επιτακτικά επιστημονική διάγνωση και αναστοχασμό.
·       Η δράση οποιουδήποτε δυνάμει ή ενεργεία κινήματος χωρίς επιστημονική διάγνωση των νόμων, των αντιφάσεων, της δυναμικής και των προοπτικών της ανθρωπότητας, είναι τυφλή .
·       Η εν λόγω διάγνωση είναι ανέφικτη με την απλή εμπειρική περιγραφή καταστάσεων και συμβάντων, αλλά και με τη δογματική εμμονή στην αυτιστική επάρκεια και αυτάρκεια της όποιας ιδεολογικής αντίληψης που αναγορεύεται σε μοναδική αλήθεια.
·       Η διάγνωση αυτή είναι εφικτή μόνο μέσω της ιστορικής κριτικής και μεθοδολογικής αποτίμησης και ανάπτυξης των πλέον προωθημένων κεκτημένων της επαναστατικής κοινωνικής θεωρίας.
Ο όμιλος αυτός είναι ανοικτός σε όσους συμμερίζονται αυτούς τους προβληματισμούς της ομάδας πρωτοβουλίας, και λειτουργεί με βάση τις αρχές του εθελοντισμού, του αμοιβαίου σεβασμού, της ανεξιγνωμίας και της αποφυγής πάσης φύσεως εντάξεων στον όμιλο ή αποκλεισμών από αυτόν βάσει κομματικών κριτηρίων.


 
ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΧΑΝΙΩΝ


 
Η ιδέα για τη δημιουργία αυτού του ομίλου ωρίμαζε εδώ και πολλά χρόνια, με προβληματισμούς που ανέκυπταν εντός και εκτός μαθήματος. Συνδέεται με τις μεγάλες κινητοποιήσεις κατά της «εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης» (Π.Σ.Ε.. κλπ.), που οδήγησαν σημαντική ομάδα των φοιτητών σε ευρύτερο και βαθύτερο προβληματισμό, αλλά και με εκείνη τη διάχυτη και διαρκώς ογκούμενη αγανάκτηση για όσα φρικτά και αποτρόπαια δρομολογούνται και εδραιώνονται στον κόσμο ως «μονόδρομος», σε συνθήκες μοιρολατρικής αποτελμάτωσης και ιδιώτευσης.
        Επειδή υπάρχουν και άνθρωποι για τους οποίους παιδαγωγική αλληλεπίδραση δεν είναι μόνο (και τόσο) τα τυπικώς θεσμικά προβλεπόμενα και έρευνα δεν είναι τα προοριζόμενα για ποικίλες εκταμιεύσεις, αξιολογήσεις και εκδόσεις papers, με πρωτοβουλία ομάδας του Πολυτεχνείου Κρήτης συγκροτήθηκε (από 7.11.2001) και έχει κάνει ήδη με επιτυχία σημαντικά βήματα, ο όμιλός μας.
        Ο όμιλος αυτός συγκροτήθηκε μεν με πρωτοβουλία ομάδας του Πολυτεχνείου Κρήτης, αλλά  δεν αποτελεί εσωστρεφή συνάθροιση κάποιας ελίτ. Αυτό άλλωστε είναι εμφανές και με τη συμμετοχή εργαζομένων της περιοχής, και ιδιαίτερα εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων.
 Εξ’ ορισμού παρόμοια εγχειρήματα έχουν μιαν απεύθυνση ευρύτερου κοινωνικού χαρακτήρα, επομένως εδώ «χωρούν» όσοι συμμερίζονται παρόμοιες ανησυχίες. Επειδή όμως δεν έχουμε αυταπάτες ως προς τις περιορισμένες δυνατότητές μας (γεωγραφικά, οικονομικά κ.λπ.) θα ήταν ευχής έργο η ευρύτερη δημοσιοποίηση και διάδοση παρόμοιων πρωτοβουλιών. Κατά τα φαινόμενα, είναι ουκ’ ολίγοι αυτοί που «τουφεκίζουν» άσφαιρα κατά μόνας την αγανάκτησή τους, ενώ είναι ζωτικής σημασίας και υπαρξιακού χαρακτήρα ζητούμενο ο συλλογικός αναστοχασμός της θεωρίας των μελλοντικών αγώνων. Ίσως υπάρχουν και αλλού παρόμοιες πρωτοβουλίες και ίσως κάπου να γυρεύουν αφορμή.
Αντίστοιχοι όμιλοι ανέπτυξαν δραστηριότητα στην Θεσσαλονίκη, στο Ρέθυμνο, στο Ηράκλειο, στην Κέρκυρα, στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις.

Μην παραλείψετε να δείτε