Ζουμπουρλής Β. «Η Πανδημία Covid-19 ως επιστημονική και κοινωνική πρόκληση τον 21ο αιώνα».
Παρουσίαση του βιβλίου.
Ο συγγραφέας θα παρουσιάσει εν συντομία το περιεχόμενο του βιβλίου. Θα αναφερθεί ιδιαίτερα στην ιστορία των πανδημιών και τις επιδημίες που δοκίμασαν την νεότερη Ελλάδα. Το δεύτερο κομμάτι της παρουσίας θα αφορά το κεφάλαιο με τίτλο « Η πανδημία με χαρακτηριστικά παγκοσμίου πολέμου και ο αόρατος εχθρός. Εδώ θα αναλυθούν οι ακόλουθες υποενότητες: Ο «αόρατος» εχθρός από τα χείλη της επιστήμης, Θεραπείες και εμβόλια και ο πόλεμος των εταιρειών, Η «ανταγωνιστική φύση» του ανθρώπου και η πραγματικότητα, Οι ακραίοι ανταγωνισμοί μεταξύ των ισχυρών της γης έχουν οικονομική βάση, O Sars-CoV-2 εκτός από μολυσματικός είναι και «ταξικός», τα στοιχεία είναι αδιάψευστα, Τα σενάρια περί εργαστηριακής κατασκευής του ιού και η συνωμοσιολογία ως αντίδοτο της επιστημονικής αλήθειας. Η παρουσίαση θα κλείσει με το τρίτο και τελευταίο κομμάτι που θα αφορά, τα κύρια αίτια της εποχής των αναδυόμενων επιδημιών που βρίσκονται στις κυρίαρχες οικονομικές δομές και στον τρόπο παραγωγής τροφίμων. Ο συγγραφέας ως απάντηση στα προβλήματα που βιώνει η ανθρωπότητα ως απόρροια της πανδημίας και όχι μόνο θα παραθέσει το ποίημα το Μπέρτολτ Μπρεχτ «εγκώμιο στη διαλεκτική».
Μετά την παρουσίαση του Δρ Β Ζουμπουρλή θα ακολουθήσουν σύντομες τοποθετήσεις από τον ομότιμο διευθυντή Ερευνών Τηλέμαχο Λουγγή, Ιστορικό, Βυζαντινολόγο και τον καθ. Φιλοσοφίας Δημήτρη Πατέλη.
Θα ακολουθήσει συζήτηση.
Σύντομο Βιογραφικό του Συγγραφέα:
O Βασίλης Ζουμπουρλής, είναι Διευθυντής Ερευνών και Επικεφαλής της Μονάδας Βιοϊατρικών Εφαρμογών του Ινστιτούτου Χημικής Βιολογίας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΙΧΒ –ΕΙΕ). Είναι Ερευνητής Α από το 2013 και επιπλέον είναι ο υπεύθυνος της πιστοποιημένης εγκατάστασης ζωικών μοντέλων του ΙΧΒ-ΕΙΕ.
Απέκτησε το βασικό πτυχίο του στη Μοριακή Βιολογία και Γενετική από το Πανεπιστήμιο J Ε Purkyne του Μπρνο, στη Τσέχικη Δημοκρατία το 1987, καθώς επίσης και μεταπτυχιακό δίπλωμα σπουδών από το ίδιο Πανεπιστήμιο το 1988.To θέμα της Διδακτορικής του Διατριβής αφορούσε την Μοριακή Βιολογία του HIV που παρουσιάστηκε στην Ιατρική Σχολή της Κρήτης το 1994 υπό την επίβλεψη του ομότιμου καθ Δ Σπαντίδου. Έχει ασκήσει έρευνα σε κορυφαία Ιδρύματα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Το 1992-3 εργάστηκε ως επισκέπτης ερευνητής στην Ομάδα Μοριακής Ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, το 1995, στο Ινστιτούτο Marie Curie στο Παρίσι, το 1998 στο εργαστήριο Sylvius στο Leiden της Ολλανδία, το 2002 στο Τμήμα Μοριακής Βιολογίας στο Άμστερνταμ. Από το 2004 έχει επίσης εργαστεί στο Ινστιτούτο Mazaryk στο Μπρνο της Τσεχίας, στο Paterson Institute, Cancer Research, Manchester, UK, και στο Roy Castle Lung Cancer Institute του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ, Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και, στο Comprehensive Cancer Center του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο, Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Έχει επιβλέψει 12 διπλωματικές εργασίες, 8 διατριβές Μάστερ, 20 διδακτορικές διατριβές και 10 Μεταδιδακτορικούς Ερευνητές. Από το 2004 διδάσκει σε τάξεις μεταπτυχιακών στα Πανεπιστήμια των Αθηνών, Πατρών, Θράκης, Ιωαννίνων και Κρήτης το μάθημα Μοριακή Βιολογία του Καρκίνου. Πρόσφατα ανέλαβε υπευθυνότητα για τη διδασκαλία του μαθήματος μηχανισμοί ογκογένεσης σε μεταπτυχιακό που γίνεται σε συνεργασία μεταξύ Εθνικού Ιδρύματος ερευνών και Ιατρικής Σχολής της Κρήτης. Το βασικό θέμα των ομιλιών του περιλαμβάνει τους μοριακούς μηχανισμούς του καρκίνου, καθώς και τη βιολογία των βλαστικών κυττάρων.
Τα ενδιαφέροντα του Δρ. Β. Ζουμπουρλή επικεντρώνονται κυρίως στη μελέτη γονιδίων με κρίσιμο ρόλο στους μοριακούς μηχανισμούς της πολυσταδιακής καρκινογένεσης και της μετάστασης. Η έρευνά του έχει ως στόχο i) τη μελέτη των γονιδίων που παίζουν σημαντικό ρόλο στους μοριακούς μηχανισμούς που συμμετέχουν στην καρκινογένεση πολλών σταδίων (έναρξη, προώθηση, εξέλιξη) και στη μετάσταση, ii) το σχεδιασμό οχημάτων-μεταφορέων με βάση τα βλαστικά κύτταρα για την αποτελεσματική και ειδική στόχευση των όγκων, και iii) την ανάπτυξη προηγμένων in vitro προκλινικών δοκιμασιών για τη γρήγορη και αξιόπιστη αξιολόγηση της τοξικότητας και των προδιαγραφών ασφαλείας διαφόρων φαρμάκων. Έχει εξασφαλίσει πολυάριθμες επιχορηγήσεις κατά τη διάρκεια της καριέρας του από το εξωτερικό και στην Ελλάδα, που ήταν αρκετές για την υποστήριξη όλων των ερευνητικών δραστηριοτήτων του για σχεδόν 30 χρόνια. Έχει συνεργαστεί με πολλά Ινστιτούτα, Πανεπιστήμια και Φαρμακευτικές Εταιρίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει δημοσιεύσει 106 έγκριτα άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Το επιστημονικό του έργο έχει λάβει πάνω από 5700 αναφορές και έχει δείκτη h 34. Συμμετείχε σε 180 Ελληνικά και διεθνή συνέδρια και έχει δημοσιεύσει 30 εργασίες σε Ελληνικά περιοδικά.
Ήταν εκπρόσωπος των ερευνητών στο ΔΣ του ΕΙΕ για πάνω από 3.5 χρόνια (2016-2019), ενώ ταυτόχρονα είναι και πρόεδρος του Συλλόγου προσωπικού όλων των εργαζομένων του ΕΙΕ με πολύπλευρες κοινωνικές και αθλητικές δραστηριότητες.
Detailed CV: http://www.eie.gr/nhrf/