Είναι ο πρώτος ηγέτης χώρας του πρώιμου σοσιαλισμού που θέτει προγραμματικά ως σκοπό την νομοτελή μετάβαση από την εκτατική στην εντατική ανάπτυξη της επιστημονικής σχεδιοποίησης.
Χωρίς σαφή κατάκτηση της πρωτοπορίας/υπεροχής στην επιστήμη/τεχνολογία είναι ανέφικτη τόσο η άρση των περιορισμών και της υστέρησης του πρώιμου σοσιαλισμού, όσο και η δημιουργία όρων για την οριστική και αμετάκλητη νίκη του κομμουνισμού σε παγκόσμια κλίμακα.
Δημοσιεύθηκε με τίτλο:

Xi Jinping: Μετάβαση στην οδηγούμενη από καινοτομία μεγέθυνση

Αναδημοσίευση από: GUERNICA

Μέρος της ομιλίας στη 17η Γενική Συνέλευση των Μελών της Κινέζικης Ακαδημίας Επιστημών και τη 12η Γενική Συνέλευση των Μελών της Κινέζικης Ακαδημίας Μηχανικής στις 9/6/2014, από το βιβλίο The Governance of China. H μετάφραση έγινε από τον Αντώνη Ευθυμιάτο, φοιτητή ηλεκτρολόγο μηχανικό στο Πανεπιστήμιο Πάτρας.

Μέρος της ομιλίας στη 17η Γενική Συνέλευση των Μελών της Κινέζικης Ακαδημίας Επιστημών και τη 12η Γενική Συνέλευση των Μελών της Κινέζικης Ακαδημίας Μηχανικής.

Επί του παρόντος, όλα τα μέλη του Κόμματος και οι λαοί όλων των εθνικών ομάδων αγωνίζονται για την ολοκλήρωση της οικοδόμησης μιας μέτρια ευημερούσας κοινωνίας σε όλες τις πτυχές και την πραγμάτωση του Κινέζικου Ονείρου. Το 18ο Εθνικό Συνέδριο του ΚΚΚ διατύπωσε ένα σημαντικό σχέδιο για την εφαρμογή μιας οδηγούμενης από καινοτομία στρατηγικής και τόνισε ότι η επιστημονική και τεχνολογική καινοτομία είναι ζωτική για τη βελτίωση της κοινωνικής παραγωγικότητας και της περιεκτικής εθνικής δύναμης, κι έτσι πρέπει να τεθεί στον πυρήνα της εθνικής μας ανάπτυξης εν συνόλω. Αυτή είναι μια σημαντική στρατηγική που έγινε από την ΚΕ του ΚΚΚ, συνοδευόμενη από μια γενική ανάλυση των εγχώριων και διεθνών καταστάσεων και της εικόνας της ανάπτυξής μας εν συνόλω.

Ο 21ος αι. κηρύσσει ένα νέο γύρο επιστημονικής, τεχνολογικής και βιομηχανικής επανάστασης. Η παγκόσμια επιστημονική και τεχνολογική καινοτομία έχει επιδείξει νέες τάσεις και χαρακτηριστικά γνωρίσματα. Η διεπιστημονική [cross-disciplinary] ολοκλήρωση επιταχύνεται, νέες επιστημονικές πειθαρχίες [κλάδοι] συνεχίζουν να ανακύπτουν και τα επιστημονικά σύνορα εξακολουθούν να εξαπλώνονται. Σημαντικές τομές [ρήγματα, breakthroughs] γίνονται ή αναμένονται σε βασικά επιστημονικά πεδία όπως η δομή της ύλης, η εξέλιξη του σύμπαντος, η καταγωγή [οι απαρχές] της ζωής και η φύση της συνείδησης. Η εκτεταμένη διάχυση των τεχνολογιών πληροφορίας, βιολογίας, νέων υλικών και εναλλακτικής ενέργειας επέφερε μια πράσινη, ευφυή και πανταχού παρούσα τεχνολογική επανάσταση.

Τα σύνορα μεταξύ της βασικής έρευνας και των εφαρμοσμένων επιστημών, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της εκβιομηχάνισης με την παραδοσιακή έννοια γίνονται αυξανόμενα θολά. Η αλυσίδα της επιστημονικής και τεχνολογικής καινοτομίας έχει γίνει πιο ευέλικτη, η τεχνολογική αναβάθμιση και μετασχηματισμός έχουν γίνει πιο γρήγορα και η βιομηχανική αναβάθμιση συνεχίζει να επιταχύνεται.

Η επιστημονική και τεχνολογική καινοτομία σταθερά υπερβαίνει γεωλογικούς, οργανωτικούς και τεχνολογικούς περιορισμούς. Εντείνει τον ανταγωνισμό μεταξύ καινοτόμων συστημάτων και καθιστά τον καινοτόμο στρατηγικό ανταγωνισμό πιο σημαντικό εντός του ανταγωνισμού για περιεκτική εθνική δύναμη. Οι επιστημονικές και τεχνολογικές καινοτομίες, όπως το υπομόχλιο, το οποίο λέχθηκε ότι είναι ικανό να σηκώσει τη γη, πάντα δημιουργούν θαύματα. Αυτό έχει αποδειχθεί στην ανάπτυξη της σύγχρονης επιστήμης και τεχνολογίας.

Στο πρόσωπο των νέων τάσεων της επιστημονικής και τεχνολογικής καινοτομίας, οι σημαντικότερες χώρες του κόσμου ψάχνουν να κάνουν νέες επιστημονικές και τεχνολογικές τομές και να κερδίσουν ανταγωνιστικές αιχμές στη μελλοντική οικονομική, όπως και επιστημονική και τεχνολογική ανάπτυξη. Δεν έχουμε την επιλογή να μείνουμε πίσω σε αυτό το σημαντικό αγώνα δρόμου. Πρέπει να προλάβουμε και έπειτα να προσπαθήσουμε να ξεπεράσουμε τους άλλους.

Από την εισαγωγή της μεταρρύθμισης και της πολιτικής του ανοίγματος περίπου 3 10ετίες πριν, η Κίνα πέτυχε αξιοσημείωτα επιτεύγματα στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη. Η οικονομία της έκανε άλμα στο 2η θέση στον κόσμο και πολλοί από τους σημαντικούς της οικονομικούς δείκτες βρίσκονται ψηλά στην παγκόσμια κατάταξη.

Παρόλα αυτά, πρέπει να είμαστε καθαροί ότι η οικονομία μας, παρόλο το μεγάλο της μέγεθος, δεν είναι ισχυρή. Η μεγέθυνσή της, παρόλο που είναι γρήγορη, δεν είναι υψηλής ποιότητας. Το εκτατικό μοντέλο ανάπτυξης που χαρακτηρίζεται από οικονομική μεγέθυνση κυρίως οδηγούμενη από παράγοντες εισροών όπως οι φυσικοί πόροι δεν είναι βιώσιμο.

Τώρα, ο συνολικός πληθυσμός των ευκατάστατων χωρών του κόσμου είναι περίπου 1 δισ., ενώ η Κίνα έχει πάνω από 1,3 δισ. ανθρώπους. Αν πρόκειται όλοι μας [οι 1,4 δισ. άνθρωποι στην Κίνα] να εκσυγχρονιστούμε, ο ευκατάστατος πληθυσμός θα υπερδιπλασιαζόταν. Αν επρόκειτο να καταναλώνουμε όση ενέργεια στην παραγωγή και την καθημερινή ζωή όση καταναλώνουν οι σημερινοί ευκατάστατοι λαοί, όλοι οι υπάρχοντες πόροι της γης θα ήταν εξαιρετικά ανεπαρκείς για μας! Ο παλιός δρόμος φαίνεται να είναι αδιέξοδος. Πού είναι [όμως] ο νέος δρόμος; Βρίσκεται στην επιστημονική και τεχνολογική καινοτομία και στην επιταχυνόμενη μετάβαση από την οδηγούμενη από παράγοντες παραγωγής και επενδύσεις μεγέθυνση στην οδηγούμενη από καινοτομίες μεγέθυνση.

Πριν λίγες μέρες, διάβασα ένα άρθρο το οποίο ισχυριζόταν ότι η 3η Βιομηχανική Επανάσταση θα είναι μια Ρομποτική Επανάσταση. Υποστήριζε ότι τα ρομπότ θα αλλάξουν το μοτίβο της παγκόσμιας μεταποιητικής βιομηχανίας και η Κίνα θα γίνει η μεγαλύτερη αγορά ρομπότ παγκοσμίως. Η Διεθνής Ομοσπονδία Ρομποτικής πρόβλεψε ότι η Ρομποτική Επανάσταση θα δημιουργήσει μια αγορά αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το υλικό και το λογισμικό για την παραγωγή ρομπότ γίνεται αυξανόμενα ώριμο, το κόστος παραγωγής εξακολουθεί να πέφτει και οι λειτουργίες που μπορούν να εκτελέσουν τα ρομπότ διαφορίζονται [διαφοροποιούνται] περισσότερο χάρη στην ολοκλήρωση μεταξύ της ρομποτικής τεχνολογίας και της νέας γενιάς της τεχνολογίας πληροφορίας, όπως τα Μεγάλα Δεδομένα, η υπολογιστική νέφους και το Διαδίκτυο κινητών συσκευών, και η ταχεία ανάπτυξη της τρισδιάστατης εκτύπωσης και της τεχνητής νοημοσύνης. Τα μη επανδρωμένα στρατιωτικά αεροσκάφη, τα αυτοοδηγούμενα οχήματα και τα οικιακά ρομπότ έχουν μπει σε εφαρμογή. Μερικά ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης έχουν αρκετά σθεναρή ευφυία [self-thinking] και ικανότητα μάθησης.

Τα ρομπότ αποκαλέστηκαν «μαργαριτάρια στο στέμμα της μεταποιητικής βιομηχανία». Ένα επίτευγμα μιας χώρας στη ρομποτική έρευνα, την ανάπτυξη, τη μεταποίηση και την εφαρμογή είναι ένα σημαντικό μέτρο σύγκρισης με το οποίο μετράται το επίπεδό της στην επιστημονική και τεχνολογική καινοτομία και τη μεταποίηση υψηλού επιπέδου. Οι σημαντικές εταιρείες και χώρες παραγωγής ρομπότ  προχώρησαν τις προσπάθειές τους για να κερδίσουν πλεονεκτήματα με όρους τεχνολογίας και αγορών.

Δε θα μπορούσα να βοηθήσω αναρωτώμενος: Η Κίνα θα γίνει η μεγαλύτερη αγορά ρομπότ στον κόσμο, όμως μπορεί η τεχνολογία της και η μεταποιητική ικανότητά της να το υποστηρίξει αυτό διαμέσου του ανταγωνισμού; Πρέπει να φτιάξουμε καλύτερα ρομπότ και να κατακτήσουμε μεγαλύτερα μερίδια της αγοράς. Υπάρχουν πολλές τέτοιες νέες τεχνολογίες και νέα πεδία. Πρέπει να ζυγίσουμε την κατάσταση, να πάρουμε την εν συνόλω εικόνα υπόψη και να φτιάξουμε σχέδια το συντομότερο δυνατό και να τα υλοποιήσουμε σταθερά.

Για να πραγματώσουμε την οδηγούμενη από καινοτομία στρατηγική, το βασικό στοιχείο για μας είναι να εμπλουτίσουμε την ανεξάρτητη ικανότητά μας για καινοτομία και το πιο επείγων καθήκον είναι η άρση θεσμικών εμποδίων έτσι ώστε να απελευθερωθεί στο μεγαλύτερο βαθμό το τεράστιο δυναμικό της επιστήμης και της τεχνολογίας ως η κύρια παραγωγική δύναμη. Το πιο σημαντικό, πρέπει ανεπιφύλακτα να ακολουθήσουμε μια ανεξάρτητη διαδρομή καινοτομίας που χαρακτηρίζει τα κινέζικα χαρακτηριστικά, να εμείνουμε στις καθοδηγητικές αρχές της ανεξάρτητης καινοτομίας, την αλματώδη ανάπτυξη σε τομείς κλειδιά και την ανάπτυξη υποστηριζόμενη από την επιστήμη και την τεχνολογία και προσανατολισμένη προς το μέλλον, και να επιταχύνουμε το ρυθμό της οικοδόμησης μιας καινοτόμας χώρας.

Τα χρόνια επιμελών προσπαθειών απέδωσαν μεγάλη πρόοδο στην Κίνα στην επιστήμη και την τεχνολογία και η Κίνα εισήλθε στις προηγμένες κατατάξεις του κόσμου σε κάποια σημαντικά πεδία. Σε ορισμένα πεδία, έγινε «πρώτος δρομέας» ή «παράλληλος δρομέας» αντί για «ακόλουθος». Η Κίνα έχει εισέλθει σε μια ζωτική περίοδο, όταν η νέα εκβιομηχάνιση, η εφαρμογή της τεχνολογίας πληροφορίας, η αστικοποίησης και ο αγροτικός εκσυγχρονισμός προχωρούν ταυτόχρονα, παράλληλα ή αλληλεπιδραστικά. Αυτό έχει δημιουργήσει επαρκή χώρο και μια πρωτόγνωρα ισχυρή ορμή για ανεξάρτητη καινοτομία.

Έχω επανειλημμένα πει ότι η μεγάλη αναζωογόνηση του Κινεζικού έθνους καθόλου δε μπορεί να πραγματοποιηθεί εύκολα. Στην πραγματικότητα, όσο δυνατότεροι γινόμαστε, τόσο μεγαλύτερη αντίσταση και πίεση θα συναντήσουμε. Γι’ αυτό λέμε ότι ο χρονισμός και η ανάλυση [timing and resolution] είναι ζωτικά, καθώς οι ιστορικές ευκαιρίες είναι συχνά εφήμερες. Τώρα έχουμε μια σημαντική ιστορική ευκαιρία να προάγουμε την επιστημονική και τεχνολογική καινοτομία. Δεν πρέπει να τη χάσουμε, αλλά να την αρπάξουμε σφιχτά.

Είμαστε ευλογημένοι με ένα στέρεο υλικό θεμέλιο που έγκειται στα πάνω από 30 χρόνια μεταρρύθμισης και ανοίγματος και τους καρπούς της επίμονης καινοτομίας που είναι ευνοϊκοί για την οδηγούμενη από καινοτομία στρατηγική. Ως εκ τούτου, πρέπει να πάρουμε την πρωτοβουλία και να υιοθετήσουμε μια ενεργητική στρατηγική. Όπως οι επιστημονικές και τεχνολογικές πολιτικές μεγάλης στρατηγικής σημασίας για τη χώρα και το έθνος μας, πρέπει να ανασυνθέσουμε τα μυαλά μας και να δράσουμε χωρίς κανένα δισταγμό. Αλλιώς, θα αφήσουμε να γλιστρήσει η ιστορική ευκαιρία και ίσως χρειαστεί να πληρώσουμε μεγαλύτερο τίμημα [αργότερα].

Το Μάρτιο του 2013 μίλησα για την επιστημονική και τεχνολογική καινοτομία σε μια ομάδα συζήτησης με επιστήμονες κατά τη διάρκεια της 1ης Συνεδρίασης της 12ης Εθνικής Επιτροπής της Πολιτικής Συμβουλευτικής Διάσκεψης του Κινέζικου Λαού. Γενικά μιλώντας, το θεμέλιο της επιστημονικής και τεχνολογικής μας καινοτομίας δεν είναι αρκετά στέρεο. Η δική μας ανεξάρτητη ικανότητα καινοτομίας, ειδικά στο πεδίο της αυθεντικής δημιουργικότητας δεν είναι ισχυρό. Ακόμα πρέπει να εξαρτόμαστε από άλλους για τον πυρήνα της τεχνολογίας σε κρίσιμα πεδία. Μόνο κρατώντας κρίσιμη τεχνολογία στα δικά μας χέρια μπορούμε πραγματικά να πάρουμε την πρωτοβουλία στον ανταγωνισμό και την ανάπτυξη και να διασφαλίσουμε την οικονομική μας ασφάλεια, την εθνική ασφάλεια και την ασφάλεια σε άλλους τομείς.

Δε μπορούμε πάντα να στολίζουμε το δικό μας αύριο με το χθες των άλλων. Δε μπορούμε πάντα να βασιζόμαστε στα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα των άλλων για τη δική μας πρόοδο. Δε μπορούμε πάντα να συρόμαστε πίσω από άλλους. Δεν έχουμε επιλογή από το να καινοτομούμε ανεξάρτητα.

Τα γεγονότα αποδεικνύουν ότι είναι η αυτάρκεια που έχει επιτρέψει στο κινέζικο έθνος να στέκεται μεταξύ των ανεξάρτητων εθνών του κόσμου και η ανεξάρτητη καινοτομία είναι μόνο ο δρόμος για την κορυφή της επιστήμης και της τεχνολογίας. Κατανοώντας αυτό, δεν πρέπει να ξοδέψουμε καθόλου χρόνο για να κάνουμε τη διαφορά. Δε μπορούμε να εξακολουθούμε να μιλάμε χρόνια και χρόνια, αλλά να μην κάνουμε τίποτα για να κάνουμε μια δραστική αλλαγή.

Φυσικά, δεν εννοούμε να κάνουμε ανεξάρτητη καινοτομία πίσω από κλειστές πόρτες ή να τα κάνουμε όλα μόνοι μας. Ποτέ δε θα πρέπει να απορρίπτουμε καλές εμπειρίες από άλλους, από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Πρέπει να εμπλακούμε στις διεθνείς επιστημονικές και τεχνολογικές ανταλλαγές και συνεργασία πιο ενεργά και να κάνουμε καλή χρήση και των εγχώριων και των διεθνών πόρων.

Η επιστήμη και η τεχνολογία είναι παγκόσμιες και εξαρτώμενες από το χρόνο, έτσι πρέπει να έχουμε παγκόσμια όραση όταν προχωράμε μπροστά. Επί του παρόντος, σημαντικές επιστημονικές και τεχνολογικές τομές [breakthroughs] και οι επιταχυνόμενες εφαρμογές τους είναι εξαιρετικά πιθανό να ανασχηματίσουν το παγκόσμιο οικονομικό μοτίβο [pattern] και να αλλάξουν τη φύση της βιομηχανίας και του οικονομικού ανταγωνισμού.

Στα παραδοσιακά διεθνή γήπεδα, οι κανόνες τίθενται από άλλους και εμείς παίζουμε σε παιχνίδια με δοσμένους τους κανόνες. Αρπάζοντας τις σημαντικές ευκαιρίες που γίνονται διαθέσιμες από τη νέα επιστημονική, τεχνολογική και βιομηχανική επανάσταση σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε μέρος των παιχνιδιών και ακόμα να μπορούμε να παίξουμε ένα σημαντικό ρόλο στην κατασκευή των γηπέδων, ακόμα και από την αρχή, έτσι ώστε να μπορούμε να φτιάξουμε τους κανόνες για τα νέα παιχνίδια. Δε θα έχουμε καμία τύχη αν δεν είμαστε αρκετά ικανοί να είμαστε μέρος, στην πραγματικότητα ένα σημαντικό μέρος, της κατασκευαστικής ομάδας. Οι ευκαιρίες είναι πάντα γι’ αυτούς που είναι πλήρως προετοιμασμένοι και για αυτούς που σκέφτονται ανεξάρτητα, είναι εμπνευσμένοι και επίμονοι. Δε μπορούμε να κινούμαστε μπροστά αλματωδώς, εκτός αν το κάνουμε με την καινοτομία.

Ο γεω-επιστήμονας Li Siguang (1), είπε «Η επιστήμη υπάρχει εξαιτίας των νέων ανακαλύψεων που γίνονται απ’ αυτή. Θα πέθαινε χωρίς νέες ανακαλύψεις» (2). Ο Γάλλος συγγραφέας Βίκτωρ Ουγκώ είπε, «Τα πράγματα που δημιουργήθηκαν είναι ασήμαντα όταν συγκρίνονται με τα πράγματα που πρόκειται να δημιουργηθούν» (3). Η κατεύθυνση της επιστημονικής και τεχνολογικής ανάπτυξης είναι καινοτομία, καινοτομία και περισσότερη καινοτομία. Πρέπει να αποδώσουμε μεγάλη σημασία σε τομές [breakthroughs] σε βασικές θεωρίες, σε βήματα στην οικοδόμηση επιστημονικής υποδομής, να συνεχίσουμε να πιέζουμε μπροστά με βασική, συστηματική και αιχμής έρευνα και ανάπτυξη και να παρέχουμε περισσότερους πόρους για ανεξάρτητη [αυτοδύναμη] καινοτομία. Πρέπει ενεργά να ολοκληρώσουμε και να κάνουμε καλή χρήση των παγκόσμιων πόρων καινοτομίας. Σε απάντηση στις τρέχουσες και μελλοντικές μας ανάγκες, πρέπει επιλεκτικά να συμμετέχουμε στην κατασκευή και χρήση των παγκόσμιων σημαντικών επιστημονικών εφαρμογών και τις βάσεις και κέντρα έρευνας και ανάπτυξης.

Πρέπει να αρπάζουμε στρατηγικές ευκαιρίες σε επιστημονικές και τεχνολογικές σφαίρες [realms] κλειδιά, να επιλέγουμε στρατηγικά σημαντικά τμήματα και περιοχές προτεραιότητας που σχετίζονται με την εν συνόλω και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και να προάγουμε τη συνεργατική καινοτομία και την ανοικτή καινοτομία διαμέσου αποτελεσματικής και ορθολογικής κατανομής πόρων. Πρέπει να χτίσουμε ένα αποτελεσματικό και ισχυρό σύστημα παροχής κρίσιμης γενικής [generic] τεχνολογίας, να δουλέψουμε σκληρά για να κάνουμε μεγάλες τομές στην κρίσιμη τεχνολογία και να κρατήσουμε την κρίσιμη τεχνολογία στα δικά μας χέρια.

«Ένας άνθρωπος με κοφτερή ακοή μπορεί να ακούει ήχους που άλλοι δε μπορούν, και ένας διορατικός άνθρωπος μπορεί να δει πράγματα που άλλοι δε μπορούν» (4). Δεν υπάρχει τέλος στην επιστημονική και τεχνολογική καινοτομία. Ο επιστημονικός και τεχνολογικός ανταγωνισμός είναι όπως ένα πατινάζ ταχύτητας μικρού μήκους. Όταν επιταχύνουμε, το ίδιο θα κάνουν και οι άλλοι. Αυτοί που μπορούν να πατινάρουν γρηγορότερα και να διατηρήσουν υψηλή ταχύτητα για περισσότερο θα νικήσουν τον τίτλο. Ο Xun Zi υποστήριξε, «Αν ένα γενναίο άλογο πηδήξει μόνο μια φορά, μπορεί να καλύψει μια απόσταση όχι πάνω από 10 βήματα. Αν ένα υποδεέστερο άλογο ταξιδεύει για 10 μέρες μπορεί να προχωρήσει για μακρύ δρόμο εξαιτίας της επιμονής του. Αν ένας γλύπτης σταματήσει να σκαλίζει στη μέση του δρόμου, δε μπορεί να κόψει ούτε ξύλο, αλλά αν συνεχίσει να σκαλίζει, μπορεί να χαράξει μέταλλο και πέτρα». (5)

Οι επιστήμονες και οι μηχανικοί μας πρέπει γενναία να επωμιστούν τις ευθύνες τους, να ξεπεράσουν τους άλλους και να βρουν τη σωστή κατεύθυνση στην οποία θα πρέπει να εμείνουν. Πρέπει να έχουν το κουράγιο και την αυτοπεποίθηση να χαράξουν νέα μονοπάτια, να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και να ψάξουν την υπεροχή και τολμηρά να πετύχουν ηγετικά παγκοσμίως επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα.

Η πραγμάτωση μιας οδηγούμενης από την καινοτομία αναπτυξιακής στρατηγικής είναι ένα συστηματικό έργο. Τα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα μπορούν να παράγουν πραγματική αξία και να αποδώσουν μόνο αν συναντηθούν με τις ανάγκες της χώρας, του λαού και της αγοράς και μόνο αφού περάσουν από τα στάδια της έρευνας, της ανάπτυξης και της εφαρμογής.

Έχω αναρωτηθεί για το λόγο για τον οποίο η επιστήμη και τεχνολογία μας βαθμιαία έμεινε πίσω από τον καιρό της ύστερης δυναστείας Ming (1369-1644) και της πρώιμης δυναστείας Qing (1644-1911). Μελέτες δείχνουν ότι ο Αυτοκράτορας Kangxi της δυναστείας Qing ενδιαφερόταν πολύ για τη Δυτική επιστήμη και τεχνολογία. Προσκάλεσε Δυτικούς ιεραπόστολους να του παραδώσουν μαθήματα αστρονομίας, μαθηματικών, γεωγραφίας, ζωολογίας, ανατομίας, μουσικής ακόμα και φιλοσοφίας. Του δόθηκαν πάνω από 100 βιβλία αστρονομίας. Πότε μελέτησε αυτά τα θέματα και για πόσο καιρό; Τα μελετούσε συνεχώς για 2 χρόνια και 5 μήνες κάποτε μεταξύ του 1670 και του 1682.

Ξεκίνησε τη μελέτη του πολύ νωρίς και έμαθε πάρα πολλά. Το πρόβλημα ήταν ότι, εκείνη την εποχή, παρόλο που κάποιοι άνθρωποι ενδιαφέρονταν για τις Δυτικές γνώσεις και έμαθαν πάρα πολλά απ’ αυτές, δεν εφάρμοσαν ό,τι έμαθαν στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη. Περισσότερο μάλλον απλά μιλούσαν, χωρίς να αναλαμβάνουν καμιά δράση.

Το 1708, η κυβέρνηση Qing ζήτησε από κάποιους ξένους ιεραπόστολους να σχεδιάσουν ένα χάρτη της Κίνας. Τους πήρε 10 χρόνια να ολοκληρώσουν τον Χάρτη της Αυτοκρατορικής Κίνας -τον πρώτο στο είδος του εκείνη την εποχή. Ωστόσο, αυτό το σημαντικό έργο περιορίστηκε στην αυτοκρατορική αποθήκη ως ένα άκρως απόρρητο έγγραφο, μακριά από τα δημόσια μάτια. Γι’ αυτό δεν είχε κανένα αντίκτυπο στην κοινωνική ή οικονομική ανάπτυξη. Αλλά οι Δυτικοί ιεραπόστολοι που είχαν σχεδιάσει το χάρτη πήραν τα δεδομένα πίσω στη Δύση και τα δημοσίευσαν. Έτσι, για μεγάλο χρονικό διάστημα η Δύση ήξερε τη γεωγραφία της Κίνας καλύτερα από τον κινεζικό λαό.

Τι μπορούμε να μάθουμε από αυτή την ιστορία; Σημαίνει ότι η επιστήμη και η τεχνολογία πρέπει να συνδυάζονται με την κοινωνική ανάπτυξη. Ανεξάρτητα πόσα πολλά κάποιος έχει μάθει, δε μπορεί αυτό να έχει οποιοδήποτε αντίκτυπο στην κοινωνία αν η γνώση απλώς παραμεριστεί ως νεωτερισμός, εκλεπτυσμένο ενδιαφέρον, έξυπνο τέχνασμα ή αμφίβολη δεξιότητα.

Για χρόνια, τα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματά μας δε μπορούσαν να μετατραπούν ομαλά σε παραγωγικότητα. Γιατί; Διότι υπήρχαν θεσμικά σημεία συμφόρησης [institutional bottlenecks] στην επιστημονική και τεχνολογική αλυσίδα καινοτομίας και χαλαρές συνδέσεις μεταξύ των διάφορων συνδέσμων στην καινοτομία και τη διαδικασία μετατροπής [των επιστημονικών και τεχνολογικών επιτευγμάτων σε παραγωγικότητα]. Μοιάζει με σκυταλοδρομία. Ο 2ος δρομέας λείπει ή δεν έχει ιδέα προς τα πού να κατευθυνθεί όταν ο 1ος φτάνει.

Για να επιλύσουμε αυτό το πρόβλημα, χρειάζεται περαιτέρω μεταρρύθμιση του επιστημονικού και τεχνολογικού συστήματος, αλλαγή νοοτροπιών και άρση θεσμικών εμποδίων που παρεμποδίζουν την επιστημονική και τεχνολογική καινοτομία, κατάλληλο χειρισμό της σχέσης μεταξύ της κυβέρνησης και της αγοράς και καλύτερη ολοκλήρωση της επιστήμης και της τεχνολογίας με της κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη. Πρέπει να ανοίξουμε ένα δίαυλο μέσω του οποίου η επιστήμη και η τεχνολογία μπορεί να ωθήσει τη βιομηχανική, οικονομική και εθνική ανάπτυξη. Πρέπει να κεντρίσουμε την καινοτομία με μεταρρύθμιση, να επιταχύνουμε την οικοδόμηση και βελτίωση ενός εθνικού συστήματος καινοτομίας και να αφήσουμε το νερό του πηγαδιού της καινοτομίας να αναβλύζει πλήρως.

Αν συγκρίνουμε την επιστημονική και τεχνολογική καινοτομία με μια νέα μηχανή που οδηγεί την ανάπτυξή μας, η μεταρρύθμιση είναι ένα απαραίτητο σύστημα ανάφλεξης με το οποίο εκκινούμε τη μηχανή. Πρέπει να πάρουμε πιο αποδοτικά μέτρα για να βελτιώσουμε το σύστημα ανάφλεξης και να αφήσουμε τη νέα μηχανή να τρέξει με πλήρη ταχύτητα.

Καθώς πραγματοποιούμε τη μεταρρύθμιση του επιστημονικού και τεχνολογικού συστήματος πρέπει να προετοιμάσουμε τους εαυτούς μας να επιλύσουμε δύσκολα προβλήματα και να εφαρμόσουμε τις σχετικές αποφάσεις που έγιναν από την 3η Ολομέλεια της 18ης ΚΕ του ΚΚΚ. Πρέπει να θέσουμε την επιστημονική και τεχνολογική καινοτομία στο επίκεντρο της εν συνόλω εθνικής ανάπτυξης, να επιταχύνουμε τις προετοιμασίες για την οδηγούμενη από καινοτομία αναπτυξιακή στρατηγική και να σχεδιάσουμε οδικούς χάρτες και χρονοδιαγράμματα για σημαντικά έργα από αυτή την άποψη.

Η μεταρρύθμιση του επιστημονικού και τεχνολογικού συστήματος πρέπει να πραγματοποιείται ταυτόχρονα με την κοινωνική και οικονομική μεταρρύθμιση. Πρέπει να μεταρρυθμίσουμε τη σχεδιοποίηση και το μηχανισμό κατανομής πόρων για την εθνική στρατηγική επιστημονικής και τεχνολογικής καινοτομίας, να βελτιώσουμε την απόδοση του συστήματος αποτίμησης [evaluation system] και τις πολιτικές κινήτρων για τους αξιωματούχους, περεταίρω συνεργασία μεταξύ βιομηχανιών, πανεπιστημίων, ερευνητικών ινστιτούτων και να επιλύσουμε κρίσιμα προβλήματα που εμποδίζουν τη μετατροπή των επιστημονικών και τεχνολογικών επιτευγμάτων [σε παραγωγικότητα] όσο το δυνατό συντομότερα.

Πρέπει σθεναρά να βελτιώσουμε τη συνεργασία στην επιστημονική και τεχνολογική καινοτομία έτσι ώστε να αποφύγουμε τον κατακερματισμό [fragmentation] και την απομόνωση, όπως και την επικάλυψη και την επανάληψη στα προγράμματα [campaigns] που προωθούνται από τμήματα σε διάφορα πεδία. Πρέπει να στήσουμε ένα εθνικό σύστημα καινοτομίας εντός του οποίου οι ειδικοί όλων των πεδίων να μπορούν να αλληλεπιδρούν και να συνεργάζονται για να επιτύχουν υψηλή αποτελεσματικότητα.

Πρέπει να βελτιώσουμε το βασικό σύστημα επιστημονικής και τεχνολογικής καινοτομίας, να χτίσουμε και να βελτιώσουμε το εθνικό επιστημονικό και τεχνολογικό σύστημα αναφορών και να κάνουμε καινοτομίες στο σύστημα επισκόπησης και το εθνικό επιστημονικό και τεχνολογικό σύστημα διαχείρισης πληροφορίας όσο το δυνατό πιο σύντομα, έτσι ώστε να μεγιστοποιήσουμε το διαμοιρασμό των πόρων. Πρέπει να παρατάξουμε τη διάταξη της καινοτομίας γύρω από τη διάταξη της βιομηχανίας, όπως και τη διάταξη του κεφαλαίου γύρω από τη διάταξη της καινοτομίας. Πρέπει να εστιάσουμε σε εθνικούς στρατηγικούς στόχους και σε συγκέντρωση πόρων ώστε να αναμετρηθούμε με κρίσιμα επιστημονικά και τεχνολογικά προβλήματα σχετικά με την εθνική οικονομία και το βιοπορισμό του λαού.

Πρέπει να κινηθούμε γρηγορότερα για να βελτιώσουμε το βασικό ερευνητικό σύστημα, με εστίαση στη βασική έρευνα αιχμής, την κοινή κρίσιμη τεχνολογία [key common technology] και την υψηλή τεχνολογία για τη δημόσια ευημερία και αυτή που είναι στρατηγικής σημασίας. Πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για την ολοκλήρωση σημαντικών εθνικών επιστημονικών έργων και να τρέξουμε στο μέτωπο της διεθνούς επιστημονικής έρευνας. Ενώ επικεντρώνουμε στην επιστημονική και τεχνολογική καινοτομία, πρέπει επίσης να επιταχύνουμε στην καινοτομία στο προϊόν, την επωνυμία, τη βιομηχανική δομή και το επιχειρησιακό μοντέλο. Πρέπει να πραγματοποιήσουμε την οδηγούμενη από καινοτομία στρατηγική διαμέσου της διαδικασίας εκσυγχρονισμού.

Ενώ προχωράμε τη μεταρρύθμιση των επιστημονικών και τεχνολογικών συστημάτων, πρέπει να δώσουμε προσοχή σε ένα μαγικό ραβδί ζωτικό για την επιτυχία μας -το σοσιαλιστικό μας σύστημα. Έχουμε πετύχει πολλά αξιοσημείωτα επιτεύγματα στην επιστήμη και την τεχνολογία μ’ αυτό τον τρόπο. Αυτή η πρακτική δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί! Πρέπει να επιτρέψουμε στην αγορά να παίζει έναν αποφασιστικό ρόλο στην κατανομή των πόρων και στην κυβέρνηση να παίζει το ρόλο της καλύτερα. Πρέπει να προχωρήσουμε τη σχεδιοποίηση και τη συνεργασία όπως και τη συνεργατική καινοτομία. Πρέπει να συγκεντρώσουμε τις προσπάθειές μας στην επίτευξη μεγάλων καθηκόντων και να εστιάσουμε στη σημαντική, αιχμής και βασική έρευνα.

«Για να επιτευχθούν εξαιρετικά κατορθώματα, πρέπει να περιμένουμε για εξαιρετικούς ανθρώπους». Το αρμόδιο προσωπικό είναι ο πιο κρίσιμος παράγοντας για την επιστημονική και τεχνολογική καινοτομία. Ο σεβασμός προς αυτό έχει από καιρό γίνει μια καλή κινέζικη παράδοση. Όπως περιέγραψε στο Βιβλίο των Τραγουδιών, ο Βασιλιάς Wen της Δυναστείας Zhou όσον αφορά τους ικανούς ανθρώπους, που συνέρρεαν προς αυτόν, έτσι ώστε η χώρα του να γίνει δυνατή και ευημερούσα. Είναι οι πιο σημαντικοί παράγοντες για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη μιας χώρας. Τους χρειαζόμαστε για τη μεγάλη εθνική μας αναζωογόνηση. Όσο πιο ταλαντούχοι, τόσο το καλύτερο, όσο περισσότερο γνώστες, τόσο το καλύτερο.

Η Κίνα είναι μια χώρα πλούσια σε εργατικό και επιστημονικό δυναμικό. Η σοφία των 1,3 δισεκατομμυρίων ανθρώπων μας είναι το πιο πολύτιμό μας κτήμα. Η γνώση είναι δύναμη και το ικανό προσωπικό διαμορφώνει το μέλλον. Αν θέλουμε να πάμε στην πρώτη γραμμή του μετώπου της παγκόσμιας επιστημονικής και τεχνολογικής καινοτομίας πρέπει να ανακαλύψουμε, αναθρέψουμε και κρατήσουμε τέτοιους ανθρώπους καθόλη της διαδικασία της καινοτομίας. Πρέπει να εκπαιδεύσουμε ένα μεγάλο αριθμό υψηλού διαμετρήματος, δημιουργικούς επιστήμονες και μηχανικούς.

Είμαστε περήφανοι που έχουμε το μεγαλύτερο αριθμό επιστημόνων και μηχανικών στον κόσμο. Παρόλα αυτά, αντιμετωπίζουμε σοβαρή δομική αναποτελεσματικότητα καινοτόμων επιστημόνων και μηχανικών, ιδιαίτερα παγκόσμιας κλάσης και άλλων πρωτοπόρων και υψηλού διαμετρήματος. Η εκπαίδευση και κατάρτιση που έχουν λάβει οι μηχανικοί μας μέχρι τώρα δεν είναι προσανατολισμένα προς την παραγωγή και την καινοτομία.

«Αν θέλεις 1 χρόνο ευημερίας, τότε καλλιέργησε σιτηρά. Αν θέλεις 10 χρόνια ευημερίας, τότε μεγάλωσε δέντρα. Αν θέλεις 100 χρόνια ευημερίας, τότε καλλιέργησε ανθρώπους». Πρέπει να κάνουμε την ανάπτυξη ανθρώπινων πόρων κορυφαία προτεραιότητα για την επιστημονική και τεχνολογική καινοτομία. Πρέπει να βελτιώσουμε το μηχανισμό της κατάρτισης, στρατολόγησης και χρήσης ικανού προσωπικού. Πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για να αναθρέψουμε παγκόσμιας κλάσης επιστήμονες και μηχανικούς και άλλους πρωτοπόρους και υψηλού διαμετρήματος, όπως και υψηλού επιπέδου ομάδες καινοτομίας. Πρέπει να εστιάσουμε στην κατάρτιση νέων καινοτόμων επιστημόνων και μηχανικών για την πρώτη γραμμή.

Πρέπει να τελειοποιήσουμε το μηχανισμό καλλιέργειας ικανότητας σύμφωνα με τους νόμους ανάπτυξης προσωπικού. «Πρέπει να σεβαστούμε τη φύση του δέντρου και να του επιτρέψουμε να μεγαλώσει ελεύθερα». Δεν πρέπει να ψάχνουμε τη γρήγορη επιτυχία και τα άμεσα [στιγμιαία, instant] οφέλη ή να προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους νεαρούς βλαστούς να μεγαλώσουν τραβώντας τους προς τα πάνω. Πρέπει να ενθαρρύνουμε και τον ανταγωνισμό και τη συνεργασία και να προάγουμε μια ορθολογική και ομαλή ροή ικανού προσωπικού. Πρέπει να προσελκύουμε εξαιρετικούς ειδικούς και ακαδημαϊκούς από το εξωτερικό για τη δική μας επιστημονική και τεχνολογική καινοτομία. Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα κοινωνικό περιβάλλον που ενθαρρύνει την καινοτομία και εκτιμά την επιτυχία, ενώ ανέχεται την καλοπροαίρετη αποτυχία. Πρέπει να βελτιώσουμε το σύστημα αποτίμησης του αρμόδιου προσωπικού και να δημιουργήσουμε επαρκή χώρο για τέτοιους ανθρώπους για να δώσουμε πλήρη λειτουργία για τα ταλέντα τους.Το μέλλον ανήκει στη νεολαία. Οι καινοτόμοι νέοι άνθρωποι είναι η πηγή της δημιουργικότητάς μας και η καλύτερη ελπίδα μας για την επιστημονική και τεχνολογική ανάπτυξή μας. «Ζητάω από το Γέρο Παράδεισο να προσπαθήσει και να στείλει κάτω ταλαντούχους ανθρώπους περισσότερων του ενός είδους». Οι ακαδημαϊκοί δεν πρέπει μόνο να είναι πρωτοπόροι στην επιστημονική και τεχνολογική καινοτομία, αλλά και καθοδηγητές για νέους ανθρώπους. Ελπίζω ότι θα επωμιστούν την ευθύνη τους στην ανατροφή νέων επιστημόνων και μηχανικών, να τους καθοδηγήσουν μέσω λόγων και έργων και συνεχώς να ανακαλύπτουν, εκπαιδεύουν και προτείνουν ικανό προσωπικό, έτσι ώστε καινοτόμοι άνθρωποι και μηχανικοί να αφιερώνονται στην επιστήμη, να αναπτύσσουν καινοτόμα σκέψη, να κεντρίζουν καινοτόμο δυναμικό και να εμπλουτίζουν την ικανότητα καινοτομίας. Πρέπει να συνεχίσουν να σπρώχνουν μπροστά, ενώ μαθαίνουν από τις προηγούμενες γενιές.

  1. Ο Li Siguang (1889-1971) ήταν διάσημος Κινέζος γεωλόγος και ένας από τους ιδρυτές της γεωμηχανικής της Κίνας.
  2. Li Siguang: «Τι έχουν κάνει οι γεωλόγοι στην πρώτη γραμμή της επιστήμης;» [“What Have Geologists Done in the Scientific Frontline?”], Τα Άπαντα του Li Siguang, Τόμος 8, Κινέζικη έκδοση, Hubei People’s Publishing House, 1996, σελ. 243.
  3.  Victor Hugo: On William Shakespeare.
  4. Sima Qian: Records of the Historian (Shi Ji). Ο Sima Qian (145 ή 135-? π.Χ.) ήταν ιστορικός και συγγραφέας στη Δυτική Δυναστεία των Χαν [Western Han Dynasty]. Το βιβλίο, το πρώτο βιογραφικού ύφους ιστορικό και λογοτεχνικό αριστούργημα της Κίνας, καλύπτει πάνω από 3.000 χρόνια από το θρυλικό Κίτρινο Αυτοκράτορα μέχρι τον Αυτοκράτορα Wu της Δυναστείας Χαν.
  5. Ο Xun Zi (325-238 π.Χ.) ήταν φιλόσοφος, στοχαστής και εκπαιδευτικός της ύστερης περιόδου των Warring States. Πίστευε ότι ο άνθρωπος μπορούσε να κατακτήσει τη φύση και ότι η ανθρώπινη φύση ήταν κακιά. Το βιβλίο του Xun Zi συνοψίζει και αναπτύσσει τις φιλοσοφικές σκέψεις του Κομφουκιανισμού, του Ταοϊσμού και του Μοχισμού στην προ της Δυναστείας Qin περίοδο.
  6.  Xun Zi.
  7. Ο Αυτοκράτορας Kangxi (1654-1722) κυβερνούσε την Αυτοκρατορία Qing την περίοδο 1661-1722.
  8.  Ban Gu: Το Βιβλίο της Δυναστείας Χαν (Han Shu), επίσης γνωστό ως Το Βιβλίο της Δυτικής Δυναστείας Χαν (Qian Han Shu). Ήταν η πρώτη χρονολογικά ιστορία Δυναστείας της Κίνας. Ο Ban Gu ήταν ιστορικός στην Ανατολική Δυναστεία Χαν.
  9.  Το Βιβλίο των Τραγουδιών (Shi Jing) ήταν η πρώτη συλλογή ποιημάτων στην Κίνα. Περιέχει 305 ποιήματα συλλεγμένα πάνω από 500 περίπου χρόνια από την πρώιμη Δυτική Δυναστεία Shou (11ος αι. – 771 π.Χ.) μέχρι τη μέση της Περιόδου της Άνοιξης και του Φθινοπώρου (770-476 π.χ.).
  10.  Ο Βασιλιάς Wen των Zhou (άγνωστες ημερομηνίες), επίσης γνωστός ως Ji Chang, ήταν ο ιδρυτής της Δυναστείας Zhou.
  11.  Guan Zi. Ο Guan Zi (720-645 π.Χ.), επίσης γνωστός ως Guan Zhong, ήταν ρεφορμιστής [reform-minded] κρατικός αξιωματούχος των Qi κατά τη διάρκεια της περιόδου της Άνοιξης και του Φθινοπώρου.
  12.  Liu Zongyuan: Tree Planter Hunchback Guo. Ο Liu Zongyuan (773-819) ήταν συγγραφέας και φιλόσοφος στη Δυναστεία Tang (618-907).
  13.  Gong Zizhen: Miscellaneous Poems of 1839 (Ji Hai Za Shi). Ο Gong Zizhen (1792-1841) ήταν στοχαστής, ιστορικός και ποιητής στη Δυναστεία Qing (1644-1911).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *