Η κατάσταση στην Ουκρανία: ιστορικό υπόβαθρο & διεθνές πλαίσιο. Δ. Πατέλης-Σ. Στυλιανού Lemesos Tv

“Η κατάσταση στην Ουκρανία, το ιστορικό υπόβαθρο”. Ο Δρ. Δημήτρης Πατέλης αναλύει τις εξελίξεις συζητώντας με τον Σάκη Στυλιανού σε εκπομπή του δικτύου Lemesos Tv, 4.3.2022.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:

00:00:00 Σύντομη ιστορική αναδρομή, Μεγαλορώσοι, Μικρορώσοι & Λευκορώσοι. Οκτωβριανή Επανάσταση, ΕΣΣΔ. Λένιν: δικαίωμα των λαών για αυτοδιάθεση, πολιτισμική επανάσταση.

00:18:05 Καθεστώς; Πραξικόπημα του 2014. ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ. Δύναμη κρούσης οι ναζί, οπαδοί του Μπαντέρα. Ο ναζισμός ως επίσημη ιδεολογία και πρακτική.

00:23:50 Εκστρατεία της Ε.Ε. «κατά της παραπληροφόρησης». Γενοκτονία; Αντισοβιετισμός, αντικομμουνισμός και αντιρωσισμός. Κεφαλαιοκρατική παλινόρθωση, ληστρική «πρωταρχική συσσώρευση κεφαλαίου», δημογραφική καταστροφή, νεοπαγείς αστικές τάξεις, εθνικιστικά αφηγήματα και πρακτικές.

00:35:37 ΕΣΣΔ και πολιτισμική δημιουργία, άνθηση εθνικών πολιτισμών και διεθνισμός. Διοικητικές διευθετήσεις. Ντονμπάς, Οδησσός, Κριμαία. Έλληνες ομογενείς.

00:44:12 Ναζί εθνικιστές και «υπάνθρωποι». Λειψυδρία και φράγμα στον αγωγό ύδρευσης/άρδευσης της Κριμαίας. Διείσδυση ναζί/φασιστών σε όλους τους νευραλγικούς μηχανισμούς κράτους, βαθέως κράτους/παρακράτους σε στενή συνεργασία με μυστικές υπηρεσίες Δύσης. Βίαιος εξουκρανισμός, περίπολοι περιφρούρησης της «γλωσσικής καθαρότητας». Η ένοπλη εξέγερση του Ντονμπάς: αντιφασιστικό, αντιιμπεριαλιστικό, αντιολιγαρχικό και φιλοσοβιετικό περιεχόμενο.

00:54:27 Μερίδες και ανταγωνισμοί εντός της ληστρικής ολιγαρχίας του κεφαλαίου. Οικονομικοί δεσμοί με Ρωσία και ΕΕ. Νικηφόρος προέλαση των εξεγερμένων ανταρτών 2014-2015. Φόβος της ρωσικής ολιγαρχίας του κεφαλαίου, ανάσχεση και εγκλωβισμός των Λαϊκών Δημοκρατιών Ντονιέτσκ & Λουγκάνσκ στις «Συμφωνίες του Μινσκ».

00:59:30 Πραγματισμός και αλλοπρόσαλλο/ανορθολογικό αφήγημα της επίσημης μεγαλοκρατικής ιδεολογίας της νυν άρχουσας τάξης της Ρωσίας. Καπηλεία της ένδοξης αντιφασιστικής νίκης και δυσκολία διαχείρισης της νοσταλγίας για την ΕΣΣΔ. Αντισοβιετισμός και «αποσοβιετικοποίηση». Ο αντιδραστικός ναζί Ιβάν Ιλίν [Иван Александрович Ильин] ως επίσημος φιλόσοφος.

01:07:50 Παγκόσμια δυναμική, ανακατατάξεις ισχύος, κίνδυνος να έχει ο Πούτιν την τύχη του Σαντάμ και του Καντάφι. Για την θέση και τον ρόλο της Ουκρανίας στην ΕΣΣΔ. Συμβολή στην επιστήμη και την τεχνολογία.

01:13:30 Η ΕΣΣΔ διέθετε 3 ψήφους στον ΟΗΕ: ΕΣΣΔ, Ουκρανίας και Λευκορωσίας. Ληστρικές ιδιωτικοποιήσεις, αποβιομηχάνιση, εξαθλίωση, μετανάστευση. Δυσκολίες της στρατιωτικής επιχείρησης: οι ναζί χρησιμοποιούν τους αμάχους όπως και οι ισλαμοφασίστες: ως «ζωντανή ασπίδα». Συγκυρία, στρατιωτική ισχύς Ρωσίας, οικονομική ισχύς Λ.Δ. Κίνας και ζητήματα παγκόσμιας αρχιτεκτονικής ασφαλείας – κίνδυνος αφανισμού της ανθρωπότητας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μην παραλείψετε να δείτε