Aναδημοσιεύουμε σε ελληνική μετάφραση ένα από τα τελευταία κείμενα του συντρόφου Αμμάρ Μπαγκντάς άγνωστο στο ελληνικό κοινό, το οποίο ο ίδιος συνέγραψε βρισκόμενος στην Αθήνα και το έστειλε προς δημοσίευση στους συντρόφους του ΚΕΚΡ στη Ρωσία. Όπως θα διαπιστώσει ο αναγνώστης, το κείμενο αυτό, είναι θεωρητικού και προγραμματικού χαρακτήρα.
Μετάφραση από το ρωσικό πρωτότυπο.
Τα τρέχοντα καθήκοντα των Σύρων Κομμουνιστών
Από τη Συντακτική Ομάδα του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ):
Ολόκληρος ο κόσμος συγκλονίστηκε από την είδηση της αλλαγής καθεστώτος στη Συρία. Πολιτικοί και κοινωνικοί φορείς εκφράζουν διαφορετικές εκτιμήσεις για αυτό το γεγονός, ανάλογα με τις ιδεολογικές και πολιτικές τους θέσεις. Στο παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα, το γεγονός αυτό προκάλεσε έντονη συζήτηση και πολυάριθμες δηλώσεις κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων. Σχεδόν όλα τα χαρακτήρισαν το πραξικόπημα και το καθεστώς [που επιβλήθηκε στη Συρία] ως ιμπεριαλιστικό, σκοταδιστικό και μονοσήμαντα αντιδραστικό, αν και ορισμένα κόμματα έδωσαν μια πιο διαφοροποιημένη αξιολόγηση, όχι και τόσο μονοσήμαντη.
Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει πρώτα απ’ όλα να ακούσουμε τη φωνή των Σύρων κομμουνιστών, που ήδη βιώνουν και θα συνεχίσουν να βιώνουν τις συνέπειες αυτού του πραξικοπήματος στις ζωές των ίδιων, του λαού και την εργατικής τους τάξης. Ακόμα πιο πολύτιμη είναι η ανάλυση και η θέση του Συριακού Κομμουνιστικού Κόμματος, το οποίο, σύμφωνα με τη μαρξιστική επιστήμη, πρόβλεψε από καιρό μια τέτοια εξέλιξη. Γι’ αυτό κρίναμε απαραίτητο να γνωστοποιήσουμε στους αναγνώστες μας τη θέση αυτού του αδελφού κόμματος, με το οποίο το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας (ΚΕΚΡ) συνδέεται με μακροχρόνια ισχυρή φιλία, συντροφική συνεργασία και γόνιμη αλληλεπίδραση.
Δημοσιεύουμε την ομιλία του Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Συριακού Κομμουνιστικού Κόμματος, συντρόφου Αμμάρ Μπαγκντάς, στην οποία παρουσιάζει μια επιστημονική μαρξιστική ταξική ανάλυση των πηγών και των απαρχών του πραξικοπήματος, των συνεπειών του για τον λαό της Συρίας, ιδιαίτερα για την εργατική τάξη, και καταδεικνύει τα καθήκοντα που τίθενται ενώπιον των Σύρων κομμουνιστών από την τρέχουσα συγκυρία.
Κύρια Σημεία της Ανάλυσης:
- Οικονομική Κατάρρευση:
- Η μετάβαση σε μια «οικονομία αγοράς» από το 2000 οδήγησε σε συστηματική διάβρωση των κοινωνικών κατακτήσεων.
- Κατάργηση εργατικών δικαιωμάτων, συρρίκνωση της δωρεάν εκπαίδευσης και υγείας, και κατάρρευση της γεωργίας λόγω μειωμένων επιδοτήσεων.
- Μαζική μετανάστευση από τις αγροτικές περιοχές και δημιουργία ζωνών φτώχειας στις πόλεις.
- Νεοαποικιοκρατική εξάρτηση από τον Ιμπεριαλισμό:
- Η κυβέρνηση υπέγραψε άνισες συμφωνίες με ξένες εταιρείες (π.χ. σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο & την κινητή τηλεφωνία), που λειτούργησαν προς όφελος της χούντας.
- Η διεφθαρμένη ελίτ προέβη σε φυγάδευση κεφαλαίων σε υπεράκτιες (οφσόρ) εταιρείες (Νήσος Κέιμαν, Παρθένες Νήσοι).
- Εκχώρηση της Εθνικής Κυριαρχίας:
- Η νέα εξουσία (Μουσουλμανική Αδελφότητα) δεν αντιστέκεται στους ιμπεριαλιστές.
- Η Τουρκική και ισραηλινή κατοχή επεκτείνεται.
- Ο στρατός είναι αποδυναμωμένος, ανίκανος για αντίσταση στην ισραηλινή επιθετικότητα.
- Μεσαιωνικές-σκοταδιστικές τάσεις:
- Θεοκρατικές πολιτικές, καταστολή δημοκρατικών ελευθεριών.
- Δολοφονίες, λεηλασίες, και κοινωνική υποβάθμιση τύπου «Ταλιμπάν».
- Οικονομική Καταστροφή:
- Τετραπλασιασμός τιμών (π.χ. στο ψωμί x10).
- Μαζικές απολύσεις στο δημόσιο.
- Εξάρτηση από τουρκικά εισαγόμενα προϊόντα, καταστροφή της εθνικής παραγωγής.
Οι μετωπικοί αγώνες των Σύρων Κομμουνιστών στοχεύουν σε:
Εθνική Απελευθέρωση:
-
- Κατά της ξένης κατοχής.
- Κατά των σχεδίων διάσπασης – κατακερματισμού της χώρας (σιωνιστικού Ισραήλ, Δύσης).
- Για πλήρη εθνική/λαϊκή κυριαρχία και θετική ουδετερότητα (έξω από συμμαχίες με τον ιμπεριαλισμό).
- Εσωτερική Δημοκρατία:
- Ελευθερία λόγου, συνέρχεσθαι, τύπου, κομμάτων.
- Σύνταγμα από Συντακτική Συνέλευση και δημοψήφισμα.
- Ισότητα (ως προς το φύλο, το θρήσκευμα, τις εθνότητες).
- Οικονομική Ανεξαρτησία:
- Κατά της νεοφιλελεύθερης λεηλασίας.
- Υπεράσπιση δημόσιου τομέα και εθνικής παραγωγής.
- Παραγωγική ανασυγκρότηση γεωργίας και βιομηχανίας.
(Δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του ΚΕΚΡ, 21 Ιανουαρίου 2025)
Ομιλία του Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Συριακού Κομμουνιστικού Κόμματος, σ. Αμμάρ Μπαγκντάς, σε συνδιάσκεψη μιας από τις οργανώσεις εξωτερικού του κόμματος.
Αγαπητοί σύντροφοι!
Η Συνδιάσκεψή σας πραγματοποιείται στο πλαίσιο της σειράς διασκέψεων που διοργανώνονται από όλες τις κομματικές μας οργανώσεις. Ωστόσο, διεξάγεται υπό πολιτικές συνθήκες που διαφέρουν ριζικά από αυτές που επικρατούσαν κατά τις προηγούμενες συνδιασκέψεις. Στη χώρα μας, στην πατρίδα μας την Συρία, επήλθε εναλλαγή της εξουσίας. Αν και αυτή η εναλλαγή συνέβη γρήγορα και με μια πρώτη ματιά μπορεί να φαίνεται απρόσμενη, προέκυψε ως αποτέλεσμα της συσσώρευσης επιβλαβών αρνητικών παραγόντων που αντιμετώπιζε η χώρα μας για πολλά χρόνια.
Από την αρχή του τρέχοντος αιώνα, και συγκεκριμένα από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η μετάβαση στην αποκαλούμενη «οικονομία της αγοράς», η φύση του συστήματος άρχισε να αλλάζει από βοναπαρτικό, δηλαδή από ένα σύστημα που χαρακτηρίζεται από μονοπρόσωπη διοίκηση που υπηρετεί κυρίως τα συμφέροντα της γραφειοκρατικής και παρασιτικής αστικής τάξης, αλλά ταυτόχρονα λαμβάνει υπόψη και τα συμφέροντα άλλων τάξεων και κοινωνικών ομάδων, σε ένα σύστημα όπου κυριαρχεί η νέα μεγάλη συριακή κομπραδόρικη αστική τάξη, η οποία σχηματίστηκε από τη σύμφυση της γραφειοκρατικής και της παρασιτικής αστικής τάξης. Αυτός ο μετασχηματισμός εκφράστηκε μέσω της σταδιακής υποβάθμισης των κατακτήσεων των λαϊκών μαζών που είχαν επιτευχθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά αυτής της τάσης ήταν οι τροποποιήσεις στον Εργασιακό Κώδικα, στον νόμο περί αγροτικών σχέσεων, στη συρρίκνωση του δημόσιου και δωρεάν πανεπιστημιακού εκπαιδευτικού συστήματος, καθώς και των δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών υγείας και άλλων. Μία από τις πιο επικίνδυνες τάσεις ήταν η σημαντική μείωση των επιδοτήσεων για τις δαπάνες της αγροτικής παραγωγής, γεγονός που οδήγησε σε υποβάθμιση της αγροτικής οικονομίας και της διατροφικής ασφάλειας που είχαν επιτευχθεί κατά το παρελθόν. Αυτή η πολιτική οδήγησε επίσης σε μαζική μετανάστευση αγροτικού πληθυσμού στις πόλεις και στη δημιουργία σε αυτές ζωνών φτώχειας, κατοικημένων από κοινωνικά περιθωριοποιημένους ανθρώπους, οι οποίοι μπορούν να καταστούν ευρεία βάση για οποιοδήποτε αντιδραστικό κίνημα. Και όντως, αυτό ακριβώς συνέβη. Εκτός από την υποβάθμιση της αγροτικής παραγωγής, σοβαρά πλήγματα υπέστη και η βιομηχανική παραγωγή.
Ανοίχτηκαν οι πύλες για την εισαγωγή εμπορευμάτων τα οποία αποτελούν σοβαρή ανταγωνιστική πίεση για την εγχώρια παραγωγή, με αποτέλεσμα να χρεοκοπήσει μεγάλος αριθμός χειροτεχνών, οι οποίοι ενίσχυσαν αντικειμενικά τις γραμμές της δυσαρεστημένης από το καθεστώς κοινής γνώμης. Όσον αφορά τους βιομήχανους κεφαλαιοκράτες, υπάρχει σημαντικός αριθμός από αυτούς που έδωσαν προτεραιότητα στην εμπορική δραστηριότητα, λόγω των αντικειμενικών εμποδίων για την παραγωγική δραστηριότητα, ενώ μερικοί από αυτούς άρχισαν να μεταφέρουν το κεφάλαιό τους και τις δραστηριότητές τους στο εξωτερικό. Όλα αυτά συνέβησαν ως αποτέλεσμα των φιλελεύθερων οικονομικών τάσεων που έδιναν προτεραιότητα στα συμφέροντα εκείνων των αστικών ομάδων που παρασιτούν στην παραγωγή. Ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία αυτής της παρασιτικής συμπεριφοράς είναι η διεύρυνση της σφαίρας δράσης της μεσιτείας. Ο τομέας των επενδύσεων σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο ήταν ένας πολύ επιθυμητός τομέας για τον πλουτισμό της κυρίαρχης ελίτ. Έχουν συναφθεί ανέντιμες επενδυτικές συμφωνίες εις βάρος των συμφερόντων της Συρίας με αντισυμβαλλόμενα μέρη, μερίδια των οποίων ανήκουν σε εκπροσώπους της κυρίαρχης χούντας, για παράδειγμα μέσω εταιρειών που τους ανήκουν, με έδρα καταχώρησης τις Νήσους Κέιμαν, αλλά δεν περιορίζονται σε αυτές. Παρόμοια διαδικασία έλαβε χώρα και στον τομέα της κινητής τηλεφωνίας, όπου οι συμβάσεις συνάφθηκαν με εταιρείες εγγεγραμμένες στις Παρθένες Νήσους (Virgin root). Όπως ήταν γνωστό σε έχοντες εσωτερική πληροφορία, αυτές οι εταιρείες ανήκουν στον οικονομικό κύκλο της κυρίαρχης χούντας. Τα κέρδη από αυτές τις δραστηριότητες συσσωρεύονταν στην αλλοδαπή.
Στο πλαίσιο της επιβεβαίωσης της φιλελεύθερης προσέγγισης στην οικονομία, εγκρίθηκαν πολυάριθμες νομοθετικές πράξεις όπως η χορήγηση άδειας λειτουργίας ιδιωτικών τραπεζών, η δημιουργία μιας αναποτελεσματικής χρηματιστηριακής κεφαλαιαγοράς, ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και η ψήφιση νομοθεσιών με στόχο την προσέλκυση ξένου κεφαλαίου και την διεύρυνση του πεδίου δράσης του ιδιωτικού τομέα.
Συνολικά, αυτοί οι παράγοντες οδήγησαν σε μαζική δυσαρέσκεια στη χώρα, δημιουργώντας το έδαφος για την κίνηση πολυάριθμων αντιπολιτευτικών δυνάμεων. Ακριβώς για αυτό προειδοποιούσε το κόμμα μας στο 11ο Συνέδριό του.
Κατά τη διάρκεια του 13ετούς εμφυλίου πολέμου, ο οποίος εντάθηκε και έγινε πιο περίπλοκος λόγω της επέμβασης ξένων δυνάμεων, ως αποτέλεσμα της οποίας μεγάλο μέρος της πατρίδας μας να βρίσκεται υπό άμεση ξένη κατοχή, οι κυβερνώντες κύκλοι δεν εγκατέλειψαν τις φιλελεύθερες οικονομικές τάσεις. Τουναντίον, τις ενίσχυσαν, ειδικά μετά από ορισμένες στρατιωτικές επιτυχίες, αρχής γενομένης από το τέλος του 2015. Η μονοπωλιακή πρόσβαση μιας στενής ομάδας σε ζωτικής σημασίας θέσεις της οικονομίας αυξήθηκε. Ταυτόχρονα, ο λαός οδηγήθηκε σε σημαντική εξαθλίωση, λόγω των ενεργειών της κυβέρνησης και των αποφάσεων που ελήφθησαν προς όφελος της στενής κυβερνητικής ελίτ. Η διαδικασία λεηλασίας του κράτους και του λαού έγινε πιο έντονη, ενώ οι κυβερνώντες κύκλοι δεν έδειχναν καμία προσοχή στην πραγματική ζωή του λαού, τον οποίο συνήθιζαν να βλέπουν αφ’ υψηλού, ακόμη και με περιφρόνηση. Έτσι, η μαζική βάση του καθεστώτος, στην οποία αυτό είχε έρεισμα στην αρχή της κρίσης, υπονομεύτηκε.
Οι ευρέως διαδεδομένες πρακτικές λαφυραγώγησης (άμεσες λεηλασίες, αξιώσεις για λύτρα, εκβιασμοί κ.λπ.), που ασκούνταν από σχηματισμούς της λεγόμενης «στρατιωτικής ελίτ» και τις δυνάμεις ασφαλείας του καθεστώτος, ενίσχυσαν τη δυσαρέσκεια του πληθυσμού. Αυτό οδήγησε επίσης σε ηθική διάλυση όσων ασκούσαν αυτές τις πρακτικές. Είναι δύσκολο να περιμένει κανείς ότι θα είναι καλός πατριώτης μαχητής ένας διεφθαρμένος άνθρωπος.
Η κατάσταση στην εξουσία επιδεινωνόταν συνεχώς λόγω μιας αποτυχημένης πολιτικής επιλογής στελεχών, η οποία οδήγησε στο να τοποθετηθούν σε κρίσιμες θέσεις-κλειδιά ανίκανοι και άσχετοι άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους, όπως έδειξαν τα γεγονότα που ακολούθησαν, ήταν ξένοι προς τον πατριωτισμό.
Για όλα αυτά προειδοποιούσε το κόμμα μας στα έγγραφα των συνεδρίων του, στα τελευταία έγγραφα του 13ου Συνεδρίου, σε ανακοινώσεις της Κεντρικής Επιτροπής, στα κεντρικά έντυπα-όργανά του και από το βήμα της Λαϊκής Συνέλευσης, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Από το 2005, η τότε εξουσία έμοιαζε με έναν άνθρωπο που πεισματικά πριονίζει το κλαδί στο οποίο κάθεται.
Στο τέλος, μπορεί να ειπωθεί ότι η προηγούμενη εξουσία δεν παραιτήθηκε από τον θρόνο, αλλά αυτοκτόνησε, ενώ οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι», δηλαδή η σημερινή εξουσία, απλώς της έριξαν την τελευταία σφαίρα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η προηγούμενη εξουσία, παρ’ όλους τους αρνητικούς παράγοντες, έπαιζε ορισμένο ρόλο στα εθνικά συμφέροντα, καθώς η Συρία ήταν το κύριο εμπόδιο στο δρόμο του νέου μεγάλου εγχειρήματος της Μέσης Ανατολής — του σχεδίου του σιωνισμού — και αυτός ήταν ο κύριος παράγοντας της συμμαχίας μας με αυτήν την εξουσία. Τώρα αυτό το εμπόδιο έχει αρθεί. Είναι προφανές ότι η νέα εξουσία δεν σκοπεύει να αντιταχθεί στα ιμπεριαλιστικά σχέδια.
Παρ’ όλες τις διαστρεβλώσεις, η απολυταρχική εξουσία με εθνική κατεύθυνση αντικαταστάθηκε από μια σκοταδιστική απολυταρχική εξουσία αντεθνικού χαρακτήρα, παρά όλες τις «καλλωπιστικές» προσπάθειες συγκάλυψης αυτού του χαρακτήρα.
Αυτός είναι ο κύριος δείκτης της σημερινής πραγματικότητας που διαμορφώθηκε μετά τις ριζικές αλλαγές των οποίων έγινε μάρτυρας η χώρα. Είναι προφανές ότι η έννοια του πατριωτισμού δεν εντάσσεται στο πλαίσιο της ιδεολογίας των σκοταδιστών κυβερνώντων. Οι τελευταίοι, διατηρούν επιπλέον στενές σχέσεις με χώρες των οποίων οι ηγέτες ακολουθούν την ίδια ιδεολογία, με αυτήν της Τουρκίας και του Κατάρ, και βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε ξένους μαχητές, μερικοί από τους οποίους έχουν αρχίσει να καταλαμβάνουν σημαντικά αξιώματα στο στρατιωτικό σύστημα της σημερινής εξουσίας. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, διευρύνθηκε σημαντικά η έκταση της ξένης κατοχής από το Ισραήλ και ιδιαίτερα από την Τουρκία.
Οι πιο σημαντικές πόλεις της χώρας έχουν περάσει υπό τουρκική επιτήρηση, πρακτικά υπό τουρκική εντολή. Οι δυνατότητες του συριακού στρατού καταστράφηκαν από το Ισραήλ χωρίς καμία αντίσταση από τους σημερινούς ηγέτες. Επιπλέον, κάποιοι εκπρόσωποι αυτής της εξουσίας δήλωσαν ότι δεν επιθυμούν καμία σύγκρουση με το Ισραήλ.
Καταβάλλονται προσπάθειες προσέγγισης – «ερωτοτροπίας» με μερικές αραβικές χώρες, οι οποίες όμως δεν έχουν αποφέρει αισθητά αποτελέσματα, καθώς υπάρχει η σαφής επιφύλαξη ότι αυτή η «μόλυνση» [ιμπεριαλιστικού ελέγχου – κατοχής με όχημα σκοταδιστικές ομάδες φανατικών] θα εξαπλωθεί και σε άλλες αραβικές χώρες.
Ο ανταγωνισμός μεταξύ των αποικιοκρατικών δυνάμεων για τη μοιρασιά της Συρίας εντείνεται, και είναι προφανές ότι υπάρχει μια τάση να μην επιτραπεί στην Τουρκία να μονοπωλήσει όλη την λεία.
Εσωτερική πολιτική πραγματικότητα:
- Είναι προφανές ότι οι κυρίαρχες δυνάμεις, που βρίσκονται υπό την επιρροή της Άγκυρας, επιδιώκουν να μονοπωλήσουν την εξουσία, χωρίς να αφήσουν την παραμικρή δυνατότητα για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. Ο αρχηγός της σημερινής εξουσίας δήλωσε ξεκάθαρα ότι στο ορατό μέλλον δεν θα υπάρξει ούτε νέο σύνταγμα, ούτε εκλογές. Δηλαδή, η τυραννία θα συνεχιστεί, αλλά χωρίς να διαθέτει τον παραμικρό πατριωτικό χαρακτήρα.
- Παρά τα όσα διακηρύσσει η προπαγάνδα, σε πολλά μέρη της χώρας λαμβάνουν χώρα αναταραχές ως αποτέλεσμα ενεργειών των δυνάμεων που ελέγχουν αυτές τις περιοχές. Επίσης, γίνονται ανεξέλεγκτες δολοφονίες, μαζί με λεηλασίες, λαφυραγωγήσεις, αρπαγές σπιτιών και άλλες καταχρήσεις.
- Έχουν ανακοινωθεί τάσεις μεσαιωνικού χαρακτήρα στην κοινωνική και πολιτική ζωή (οι οποίες μπορούν να θεωρηθούν ως μια πιο «ήπια» εκδοχή του καθεστώτος των Ταλιμπάν).
- Εάν η προηγούμενη εξουσία, στα τελευταία στάδια της διακυβέρνησής της, εκπροσωπούσε τα συμφέροντα της νέας μεγάλης αστικής τάξης κομπραδόρικου χαρακτήρα, η σημερινή εξουσία είναι φορέας καταλοίπων της φεουδαρχίας και φιλοδοξιών της κομπραδόρικης αστικής τάξης, μεταξύ άλλων λόγω των δεσμών της με την Τουρκία και το Κατάρ. Η μαζική βάση αυτής της εξουσίας αποτελείται κυρίως από τη μικροαστική τάξη σε ορισμένες επαρχίες των πλέον οπισθοδρομικών περιθωριοποιημένων ομάδων.
- Η πνευματική και κοινωνική δομή που πρεσβεύουν οι σημερινοί κυβερνώντες κύκλοι δεν συμπίπτει με τα συμφέροντα σημαντικού μέρους του συριακού λαού, τόσο στις μεγάλες πόλεις, όσο και σε μεγάλο μέρος της αγροτικής περιφέρειας.
Για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση:
Είναι σαφές ότι ενώ η φιλελεύθερη οικονομική προσέγγιση εισάγονταν από την προηγούμενη κυβέρνηση σταδιακά, η σημερινή εξουσία επιθυμεί να την επιβάλει ταχύρρυθμα με τη μέθοδο της «θεραπείας σοκ». Τα πιο σημαντικά στοιχεία που το αποδεικνύουν αυτό είναι τα εξής:
- Έχουν ήδη γίνει τα πρώτα πρακτικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, όπως η κατάργηση κρατικών εμπορικών εταιρειών κ.ά.
- Παρατηρείται σημαντική αύξηση των τιμών σε εμπορεύματα πρώτης ανάγκης, με χαρακτηριστικό παράδειγμα η δεκαπλάσια αύξηση της τιμής του ψωμιού.
- Υπάρχει τάση απόλυσης του μεγαλύτερου μέρους των δημοσίων υπαλλήλων και εργαζομένων του δημόσιου τομέα με διάφορες προφάσεις.
- Υπονόμευση της βιομηχανικής και αγροτικής παραγωγής, κυρίως λόγω της μαζικής εισαγωγής ανταγωνιστικών προϊόντων, ειδικά από την Τουρκία (δηλαδή, από τη χώρα που ελέγχει τη Συρία ως υποτελή της χώρα).
- Από τα παραπάνω καθίσταται σαφές ότι οι υποσχέσεις για βελτίωση του βιοτικού επιπέδου αποδεικνύονται κενές, καθώς δεν βασίζονται σε αύξηση της παραγωγής, που είναι ο κύριος παράγοντας για την αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου.
Όσον αφορά την προπαγάνδα περί δήθεν εισροής τουρκικών και καταριανών κεφαλαίων, πρόκειται για απάτη.
Το κράτος της Τουρκίας: Η οικονομία της χώρας είναι αδύναμη, και η αστική τάξη της βλέπει τη Συρία ως αγορά που μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση της τουρκικής οικονομίας, και όχι το αντίθετο.
Το κράτος του Κατάρ: Δεν έχει την ικανότητα να αναλάβει τα βάρη της συριακής οικονομίας, ακόμα κι αν το ήθελαν οι ηγέτες του.
- Παρά τον ιδιαίτερο ιδεολογικό της χαρακτήρα που υπογραμμίζει ιδιαίτερα, από κοινωνικοοικονομικής απόψεως, η σημερινή εξουσία σκοπεύει να εφαρμόσει συνταγές των παγκόσμιων ιμπεριαλιστικών κέντρων, σχεδιασμένες για χώρες της περιφέρειας. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η δυσοίωνη κουκουβάγια του Abdullah Al-Dardari εμφανίζεται εκ νέου στον συριακό ουρανό (εννοεί τον πρώην αναπληρωτή πρωθυπουργό Οικονομικών Υποθέσεων της Συρίας, ο οποίος τέθηκε σε διαθεσιμότητα για αντιλαϊκές δραστηριότητες το 2011» – σ.σ.).
- Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων θα οδηγήσει, μάλλον σύντομα παρά αργά, σε καταστροφικές συνέπειες για την παραγωγή και θα επιδεινώσει την ήδη βεβαρυμμένη κατάσταση των περισσότερων ανθρώπων.
- Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, η χώρα μπορεί να αντιμετωπίσει σοβαρές κοινωνικές αναταραχές. Σύντομα, η φτώχεια θα αλλάξει τη διάθεση του πληθυσμού. Τα άδεια ψυγεία θα έχουν μεγαλύτερη επίδραση από τις κορεσμένες σε μυστικιστικές προτροπές ομιλίες στην τηλεόραση, που δεν μπορούν να θρέψουν τους πεινασμένους ούτε να βελτιώσουν τη ζωή των λαϊκών μαζών.
Τα καθήκοντα του Αγώνα των Σύρων Κομμουνιστών
Σε αυτές τις συνθήκες του αντιδραστικού μαύρου κύματος, οι Σύροι κομμουνιστές βλέπουν τα αγωνιστικά τους καθήκοντα ως εξής:
Στον εθνικό τομέα:
Είναι προφανές ότι υπάρχουν εθνικο-απελευθερωτικά καθήκοντα που πηγάζουν από τη νέα πραγματικότητα, με πιο σημαντικά τα εξής:
- Αγώνας κατά της άμεσης ξένης κατοχής της Πατρίδας.
- Αγώνας ενάντια σε συνωμοσίες για τη διάσπαση της χώρας, που υποκινούνται πρωτίστως από τον ισραηλινό σιωνισμό και συγκεκριμένους κύκλους του αγγλο-αμερικανικού ιμπεριαλισμού.
- Αποκατάσταση της πλήρους εθνικής κυριαρχίας και απελευθέρωση της χώρας από την ξένη κηδεμονία. Από αυτό προκύπτει η έννοια της θετικής ουδετερότητας, που προωθεί το κόμμα μας στις νέες συνθήκες. Η ουσία της έγκειται στη μη ένταξη σε ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, και στην υιοθέτηση μιας πολιτικής που θα βασίζεται στα εθνικά συμφέροντα, που απαιτεί δημιουργία και ενίσχυση δεσμών με ελεύθερους λαούς στον αραβικό κόσμο και παγκοσμίως.
Ο αγώνας για αυτούς τους μεγάλους εθνικούς στόχους απαιτεί τη σύναψη σχέσεων αλληλοκατανόησης και συμμαχίας με όλους τους πατριώτες της χώρας μας.
Βασικές κατευθύνσεις του αγώνα στον εσωτερικό πολιτικό και κοινωνικό τομέα:
- Αγώνας για τη διασφάλιση των δημοκρατικών ελευθεριών, δηλαδή:
- Ελευθερία έκφρασης άποψης
- Ελευθερία του συνέρχεστε, των διαδηλώσεων και απεργιών
- Ελευθερία του Τύπου
- Ελευθερία κομματικής δραστηριότητας και επίσημης καταχώρησης κομμάτων με απλή αίτησή τους
- Ελευθερία δημιουργίας διαφόρων κοινωνικών οργανώσεων, οι πλέον σημαντικές μεταξύ των οποίων είναι αυτές των γυναικών και της νεολαίας
- Νομιμοποίηση συνδικαλιστικής δραστηριότητας σε όλους τους επαγγελματικούς τομείς, ιδιαίτερα της ίδρυσης εργατικών σωματείων, αγροτικών οργανώσεων και φοιτητικών ενώσεων, χωρίς παρεμβάσεις του κράτους.
- Συντάγμα:
- Το σχέδιο του Συντάγματος πρέπει να εκπονηθεί από μια Συντακτική Συνέλευση, η οποία θα εκλεγεί με αυστηρά αναλογικό σύστημα.
- Το τελικό κείμενο του σχεδίου Συντάγματος πρέπει να επικυρωθεί με παλλαϊκό δημοψήφισμα.
- Εκλογές:
- Άμεση εκλογή Νομοθετικού Συμβουλίου μετά την έγκριση του Συντάγματος.
- Εδώ πρέπει να επισημάνουμε ότι οι δικαιολογίες που προβάλλει ο επικεφαλής του εγκάθετου οργάνου της εξουσίας περί ανάγκης αναβολής επ’ αόριστον των εκλογών και του συντάγματος είναι ψευδείς. Οι πολίτες που επιθυμούν μπορούν να ψηφίσουν με βάση τα μητρώα του πληθυσμού, όπως γίνεται σε πολλές χώρες με ανεπτυγμένα δημοκρατικά συστήματα.
- Πλήρη ισότητα:
- Ισότητα δικαιωμάτων και υποχρεώσεων ανεξαρτήτως θρησκείας ή κοινωνικής καταγωγής.
- Πλήρη πολιτιστικά δικαιώματα για τους Συριακούς Κούρδους και τις εθνικές μειονότητες, συμπεριλαμβανομένης έκδοσης βιβλίων και εφημερίδων στη γλώσσα τους και εκπαίδευσης στη μητρική τους γλώσσα, πέραν της αραβικής.
- Ισότητα γυναικών-ανδρών:
- Νομοθετική κατοχύρωση της πλήρους ισότητας.
- Θρησκευτική ελευθερία:
- Εξασφάλιση του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους. Επαναλαμβάνουμε το ρητό που οι πατριώτες προβάλλουν εδώ και αιώνες:
«Η θρησκεία για τον Θεό, η Πατρίδα για όλους!»
- Ανεξαρτησία δικαιοσύνης: Πραγματική ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας, που καταπατήθηκε από το 1958.
- Πολιτιστική προστασία: Παρά τα όποια μειονεκτήματα, τις τελευταίες δεκαετίες έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στον τομέα της λογοτεχνίας και της τέχνης. Αυτό το επίτευγμα πρέπει να διατηρηθεί και να αναπτυχθεί, και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό λαμβάνοντας υπόψη τον σημερινό έλεγχο που ασκούν οι σκοτεινές δυνάμεις στη ζωή μεγάλου μέρους της χώρας.
Πιστεύουμε ότι οι πλατιές μάζες μπορούν να αγωνιστούν υπέρ των θεμελίων των δημοκρατικών ελευθεριών. Εμείς οι Σύροι κομμουνιστές θα είμαστε στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα. Τα πατριωτικά καθήκοντα είναι πλέον όλο και πιο στενά συνυφασμένα με τα καθήκοντα του αγώνα για τις δημοκρατικές ελευθερίες.
Τρίτο – Οικονομικοί Αγώνες και Προστασία των Λαϊκών Συμφερόντων:
- Καταπολέμηση της φιλελεύθερης πολιτικής – της «άγριας οικονομίας» που επιβάλλει η σημερινή εξουσία και που ταιριάζει στον χαρακτήρα της.
- Προστασία και ανασυγκρότηση της εθνικής παραγωγής, διεκδίκηση προστατευτικής πολιτικής ενάντια στον ξένο ανταγωνισμό που θα οδηγήσει στην τελειωτική χρεοκοπία.
- Κατά προτεραιότητα προάσπιση του δημόσιου τομέα – θεμελιώδους παράγοντα για την ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, ο οποίος είναι σημαντικός και για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
- Παρεμπόδιση της διείσδυσης ξένου κεφαλαίου σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας μας, η κλιμάκωση της οποίας θα μετατρέψει τη χώρα σε μια αγορά προσαρτημένη στα ξένα συμφέροντα, γεγονός που συνιστά παράγοντα υποβάθμισης και εξασθένισης την εθνική μας κυριαρχίας.
- Να δοθεί προτεραιότητα σε όλες τις μορφές παραγωγικού κεφαλαίου και πλήγμα κατά της παρασιτικής αστικής τάξης, ιδιαίτερα κατά των ανώτερων κλιμακίων των κομπραδόρων, που είναι προαγωγοί ξένων συμφερόντων. Αναγέννηση και ανάπτυξη του εθνικής σημασίας βιομηχανικού τομέα.
- Ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα της οικονομίας και της διατροφικής ασφάλειας με αποτελεσματικά μέτρα στήριξης.
- Υποστήριξη του δικτύου των δημόσιων τραπεζών ως βασικού παράγοντα για την επίτευξη χρηματοπιστωτικής και νομισματικής σταθερότητας.
- Ανάδειξη και εκμετάλλευση των πολύ πλούσιων φυσικών πόρων μέσω σχεδίων εθνικής επιχειρηματικής δραστηριότητας, με στόχο τη δημιουργία απαραίτητων για την εθνική οικονομία πόρων.
- Προστασία του βιοτεχνικού τομέα με τις κατασκευαστικές παραδόσεις του στη χώρα μας.
- Προάσπιση των δικαιωμάτων του λαού και καταπολέμηση των παράλογων αυξήσεων των τιμών που περιορίζουν την ήδη χαμηλή αγοραστική δύναμη των περισσότερων ανθρώπων .
- Αποφασιστική εναντίωση στη διαδικασία μαζικών απολύσεων εργαζομένων στο δημόσιο τομέα και σε υπηρεσίες της δημόσιας διοίκησης.
- Αποκατάσταση των κοινωνικών κατακτήσεων που καταργήθηκαν επί σειρά ετών (από το 2005 και μετά), οι σημαντικότερες από τις οποίες είναι η δίκαιη εργατική νομοθεσία, η κοινωνική ασφάλιση, καθώς και η δωρεάν δημόσια υγεία και η δημοκρατική παιδεία.
Η επίτευξη αυτών των στόχων απαιτεί τη συγκρότηση ενός ευρέος συνασπισμού βασισμένου στις λαϊκές μάζες, ο οποίος θα οδηγήσει στην εγκαθίδρυση της δημοκρατικής εθνικής εξουσίας.
Αυτές είναι οι κύριες κατευθύνσεις του αγώνα του κόμματός μας στο νυν στάδιο. Απαιτούν κινητοποίηση, ενίσχυση των γραμμών και διεύρυνση των λαϊκών δεσμών του κόμματός μας. Οι μάζες του λαού μας συνήθισαν να βλέπουν το κόμμα μας τον φορέα που με προσήλωση στις αρχές του είναι ταγμένος αφοσιωμένους στην υπηρεσία του του λαού.
Το Συριακό Κομμουνιστικό Κόμμα μας, καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας του, έχει ξεπεράσει δύσκολες περιστάσεις, βγαίνοντας δυνατότερο, γεγονός που επιβεβαίωσε και υπογράμμισε την ορθότητα της προσέγγισής μας. Ακριβώς το ίδιο θα συμβεί και στο δεδομένο στάδιο.
Όσες δυσκολίες κι αν υπάρχουν, η σημαία του μαρξισμού ανέμιζε και θα ανεμίζει στον ουρανό της Συρίας!
Μαζί, σύντροφοι, για την υπεράσπιση της Πατρίδας και των λαϊκών συμφερόντων!
Ζήτω ο Ελεύθερος Συριακός Λαός!
Ζήτω το Συριακό Κομμουνιστικό Κόμμα!
Δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του ΚΕΚΡ
21 Ιανουαρίου 2025