«Ουκρανία, παγκόσμιος πόλεμος και επαναστατικό κίνημα». Διαδικτυακή εκδήλωση-συζήτηση του Ομίλου Επαναστατικής Θεωρίας. Κυριακή 20.3.2022, ώρα 18:00. Εισηγητής: Δημήτρης Πατέλης

Join Zoom Meeting

https://tuc-gr.zoom.us/j/91008156900?pwd=RysxcDA2ZktIZzhLeDZNZFJxd29Mdz09

Είναι άραγε η σημερινή σύρραξη στην Ουκρανία αποτέλεσμα κάποιας αυθαίρετης και αιφνίδιας επίθεσης-εισβολής βάσει της αυθαιρεσίας ενός επηρμένου απολυταρχικού ηγέτη;

Αποτελεί άραγε η σύρραξη αυτή ήσσονος σημασίας περιφερειακή σύγκρουση ή μήπως συνδέεται με μείζονος κλίμακας και σημασίας αντιφάσεις και προοπτικές;

Ποια μπορεί και πρέπει να είναι η στάση του επαναστατικού κινήματος απέναντι σε αυτή τη σύρραξη;

Η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα και σε άλλα που συνδέονται με αυτά δεν βρίσκεται στην επιφάνεια, ούτε μπορεί να προκύψει εκ του προχείρου βάσει στερεοτύπων του κοινού νου, αστικής «ειδησεογραφίας» και συνθημάτων του συρμού.

Απαιτείται ενδελεχής έρευνα στη βάση της σύγχρονης επαναστατικής θεωρίας και μεθοδολογίας.

Απαιτείται η διακρίβωση του χαρακτήρα της εποχής του σύγχρονου σταδίου της κεφαλαιοκρατίας/ιμπεριαλισμού, της ανυπέρβλητης χρονίζουσας δομικής του κρίσης και της συγκυρίας.

Απαιτείται επιπλέον εξέταση του εν εξελίξει Παγκόσμιου θερμού Ιμπεριαλιστικού Πολέμου από την άποψη των ριζικών αλλαγών που έχουν επέλθει στους παγκόσμιους συσχετισμούς δυνάμεων, ιδιαίτερα τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, μετά την ήττα του πρώιμου σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ και την Ευρώπη και την ραγδαία ενδυνάμωση της Λ.Δ. Κίνας, άλλων χωρών του πρώιμου σοσιαλισμού και του αντιιμπεριαλιστικού/αντιαποικιοκρατικού μετώπου.

Απαιτείται λοιπόν επιστημονική εκτίμηση του χαρακτήρα αυτού του εν εξελίξει πολέμου, των αντιφάσεων που έρχεται να επιλύσει/διευθετήσει, των εμπλεκομένων σε αυτόν δυνάμεων και των προοπτικών που αυτές πρεσβεύουν (με όρους πρωτίστως μαρξιστικής πολιτικής οικονομίας), ανίχνευση του πρωτοφανούς κινδύνου ολοσχερούς καταστροφής/εξάλειψης της ανθρωπότητας, αλλά και του νέου φάσματος δημιουργικών δυνατοτήτων που εμπεριέχει.

Ο πόλεμος περνά στην φάση της ραγδαίας κλιμάκωσής του στην Ευρώπη και στον κόσμο, επιφέροντας ριζικές αλλαγές. Αδράνεια και συνέχεια στάσεων και δράσεων βάσει της πεπατημένης ρουτίνας και στερεοτύπων του παρελθόντος συνιστά θανατηφόρο κίνδυνο για το επαναστατικό κίνημα και την ανθρωπότητα!

Όπως και στα προηγούμενα δύο συναρτώμενα με δομικές συστημικές κρίσεις κύματα Παγκοσμίων πολέμων, έτσι και σήμερα, ο Μεγάλος Ιμπεριαλιστικός Πόλεμος αναδεικνύει πιο ανάγλυφα τις ανεπίλυτες αντιφάσεις του παγκόσμιου κεφαλαιοκρατικού συστήματος, τους πλέον ασθενείς κρίκους κυριαρχίας του, άρα και το πρωτοφανές επαναστατικό δυναμικό που διαμορφώνεται και ωριμάζει, την προοπτική του ΕΠΟΜΕΝΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ ΝΙΚΗΦΟΡΩΝ ΠΡΩΙΜΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΝ.

Από αυτή την άποψη, όπως και στους προηγούμενους Παγκοσμίους πολέμους, το μέλλον ανήκει στις δυνάμεις εκείνες του επαναστατικού κινήματος που θα απεμπλακούν έγκαιρα από άγονες παρελκυστικές και επικίνδυνες αγκυλώσεις, σε εκείνες που θα σταθούν ικανές να διαγνώσουν επιστημονικά τις ριζικά νέες δυνατότητες της επαναστατικής προοπτικής και να εμπλακούν με τον βέλτιστο τρόπο στην θεωρητική και πρακτική-οργανωτική ανασυγκρότηση αντίστοιχου της εποχής ρωμαλέου νικηφόρου επαναστατικού κινήματος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μην παραλείψετε να δείτε