Ο Ρωσοουκρανικός πόλεμος και η λογική της ιστορίας.

Συζήτηση του Δημήτρη Πατέλη με τον δημοσιογράφο της ΝΕΑΣ Τηλεόρασης Κρήτης Λευτέρη Κουρκουλό στην εκπομπή «Στο Επίκεντρο». https://www.neatv.gr/broadcast_videos…

Η καταγραφή έγινε 24.5.2022 στα Χανιά και μεταδόθηκε τηλεοπτικά 1.6.2022.

00:00:00 Αυταπάτες, παραπληροφόρηση της ρωσικής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, αποτυχία αρχικού σχεδίου και αναπροσαρμογή τακτικής. Ο πόλεμος δεν είναι μια απλή εισβολή-διμερής σύρραξη αλλά ο Γ’ θερμός παγκόσμιος πόλεμος. Ο επιτιθέμενος Ευρωατλαντικός άξονας (ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ-σύμμαχοι), ο ενεργητικά αμυνόμενος πόλος, ο χαρακτήρας και τα διακυβεύματα του πολέμου.

00:06:12 Η Ρωσία ως «ασθενής κρίκος» του άλλου πόλου με περιφερειακή/εξαρτημένη οικονομία και πανίσχυρο οπλοστάσιο – κληροδότημα της ΕΣΣΔ.

00:07:38 Υπάρχει πιθανότητα/δυνατότητα αποτροπής του πυρηνικού ολοκαυτώματος; Πυροδότησε η Ρωσία τον πόλεμο; Αντεπανάσταση, διάλυση ΕΣΣΔ, επέκταση ΝΑΤΟ, πολεμική περικύκλωση Ρωσίας, Λ.Δ. Κίνας κ.λπ.

00:11:10 Εκφασισμός Ουκρανίας, ναζιστικό καθεστώς, «κατασκευή» εθνών σε εθνικιστική/ρατσιστική βάση με την αρχή «διαίρει και βασίλευε», μίσος και αδελφοκτόνος πόλεμος.

00:13:08 Επαναλαμβάνεται η ιστορία; Συνέχεια – ασυνέχεια στη λογική της ιστορίας. Μείζονος κλίμακας αλλαγές με την εμπλοκή πάνω από 40 χωρών στο πλευρό της Ουκρανίας, επιτάχυνση αλλαγών στην παγκόσμια οικονομία. Ενεργειακός πόλεμος και επισιτιστική κρίση. Ελληνική εμπλοκή.

00:22:13 Διαθέτει η Ελλάδα ανεξαρτησία και κυριαρχία; Για την εξευτελιστική ομιλία του Πρωθυπουργού στην Γερουσία των ΗΠΑ και την ιερόσυλη παρομοίωση των ναζί του «Αζόφ» με τους ήρωες της εξόδου του Μεσολογγίου.

00:23:35 Η θέση και ο ρόλος της Τουρκίας ως περιφερειακής κεφαλαιοκρατικής δύναμης.

00:28:40 Για το παρελκυστικό στερεότυπο αναγωγής των διεθνών ζητημάτων στα «εθνικά» και των τελευταίων στη σύγκρουση των αστικών τάξεων Ελλάδας-Τουρκίας. Αντιφάσεις στον Ευρωατλαντικό άξονα. Καθεστώς ξένων βάσεων-κατοχής στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες.

00:31:46 Υπάρχει διέξοδος; Η «κανονικότητα» που γέννησε και γεννά τον όλεθρο του πολέμου και η ανάγκη αναστοχασμού της ανθρωπότητας για τον εναλλακτικό τύπο ανάπτυξης της κοινωνίας που χρειάζεται, για την προοπτική των επόμενων γενεών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μην παραλείψετε να δείτε