3 Σεπτεμβρίου του 2021, σε ηλικία 92 ετών, απεβίωσε η επικεφαλής της Ένωσης Κομμουνιστών της Ουκρανίας Ταμίλα Ιώσηφοβνα Γιαμπρόβα.

Συμμετείχε ενεργά στον αγώνα των κομμουνιστών που πρωτοστάτησαν στην ένοπλη αντιφασιστική, αντιιμπεριαλιστική και αντιολιγαρχική εξέγερση των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονμπάς (Λουγκάνσκ και Ντονιέτσκ) καταδικάζοντας απερίφραστα τόσο την επιθετικότητα του ευρωατλαντικού άξονα στην Ουκρανία και σ’ όλη την επικράτεια της τ. ΕΣΣΔ με όχημα τον φασισμό/ναζισμό, όσο και την απαράδεκτη πολιτική των «ίσων αποστάσεων».

Είχαμε σταθερή επικοινωνία, ιδιαίτερα μετά την εξέγερση, η οποία αφορούσε τις επαφές με τους εκεί μαχόμενους συντρόφους, τις ανάγκες τους για διεθνιστική βοήθεια και την επίσκεψη στη γραμμή του μετώπου του Αντιφασιστικού Καραβανιού τον Μάιο του 2015.

Με τις θέσεις της αυτές, δεν εξέφραζε προσωπική άποψη, αλλά την τοποθέτηση Ένωσης των Κομμουνιστών Ουκρανίας ως αδιαμφισβήτητη ηγέτης της.

Ως εκ τούτου, προβληματίζουν οι εκ διαμέτρου αντίθετες σημερινές τοποθετήσεις κάποιων περί του πολέμου, που ομιλούν σήμερα ή/και προβάλλονται εξ ονόματος της ίδιας και της Ένωσης των Κομμουνιστών Ουκρανίας…

Ως αρχισυντάκτρια του θεωρητικού περιοδικού «Μαρξισμός και σύγχρονη εποχή», συνέβαλε σημαντικά στην ανάκαμψη του κομμουνιστικού κινήματος στην επικράτεια της πάλαι ποτέ ΕΣΣΔ.

Η Ταμίλα Ιώσηφοβνα Γιαμπρόβα συμμετείχε επανειλημμένα σε συνέδρια της διεθνούς ερευνητικής ομάδας η «Λογική της Ιστορίας», έχοντας μια σχέση γόνιμης συνεργασίας και αμοιβαίας εκτίμησης με τον ιδρυτή της Βίκτορα Αλεξέγιεβιτς Βαζιούλιν και τα μέλη της.

Η Ταμίλα αφιέρωσε τη ζωή της στην αναζήτηση της αλήθειας και στην πρακτική μεταμόρφωσης για τους εργαζόμενους και τους ανθρώπους. Κορεάτες σύντροφοι δημιούργησαν οπτικοακουστικό αφιέρωμα στη μνήμη της.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μην παραλείψετε να δείτε