Η νίκη του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα είναι αναγκαία! Της Kim Yeon Woo

Ομιλία της Kim Yeon Woo στην εκδήλωση «Ήττα του ΑμερικανοΝΑΤΟικού άξονα», Αθήνα 27 Ιανουαρίου 2023.

Η Kim Yeon Woo είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της  Παγκόσμιας Αντιιμπεριαλιστικής Πλατφόρμας, μέλος του Π.Γ. του Κόμματος της Λαϊκής Δημοκρατίας – Ν. Κορέα (People’s Democracy Party – South Korea).

Ιστορικά, τα Βαλκάνια και η Κορεατική Χερσόνησος συνδέονται στενά. Όταν κατέστειλε αιματηρά την λαϊκή εξέγερση στο νησί Jeju της Νότιας Κορέας το 1948, ο ιμπεριαλισμός των ΗΠΑ αποκάλεσε τη Νότια Κορέα «μια Ελλάδα της Βορειοανατολικής Ασίας». Ο Αμερικανός διοικητής Van Fleet, ο οποίος είχε καταστείλει τους Έλληνες Αντάρτες κατά τη διάρκεια του ελληνικού εμφυλίου πολέμου, διορίστηκε διοικητής της αμερικανικής 8ης Στρατιάς κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κορέας. Όταν το ΝΑΤΟ βομβάρδιζε τη Γιουγκοσλαβία το 1999, συμπεριλαμβανομένης και της εκεί κινεζικής πρεσβείας, ο πρώην υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ William Perry επισκέφθηκε τη Βόρειο Κορέα, απειλώντας την με αεροπορική επιδρομή και πυρηνικό πόλεμο.

Αν θεωρήσουμε το 2022 ως το έτος που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία στην Ανατολική Ευρώπη, τότε το 2023 είναι το έτος με υψηλή πιθανότητα πολέμων στη Νότια Κορέα και την Ταϊβάν στην Ανατολική Ασία. Σε αυτές τις δύο περιοχές, που ιστορικά συνιστούν ζώνες υψηλής διακινδύνευσης πολέμου, πρόσφατα η ένταση έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της.

Ιστορικά, μετά τη διαίρεση της κορεατικής χερσονήσου από τις ξένες δυνάμεις, η Νότια Κορέα μετετράπη σε αποικία του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Ακόμη και μετά τον πόλεμο της Κορέας, λόγω της κατοχής από τους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές, η κορεατική χερσόνησος βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με κατάπαυση του πυρός. Μετά την απελευθέρωση της Κορέας από τον ιαπωνικό ιμπεριαλισμό το 1945, η Νότια Κορέα ετέθη υπό την στρατιωτική διοίκηση των ΗΠΑ, υπό στρατιωτική κατοχή, πολιτική καταπίεση, οικονομική εκμετάλλευση και πολιτιστική υποταγή για πάνω από 70 χρόνια. Στην Pyeongtaek στη Νότια Κορέα βρίσκεται η μεγαλύτερη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στον κόσμο. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1950, οι αμερικανικές δυνάμεις στη Νότια Κορέα έχουν οπλιστεί με τακτικά πυρηνικά όπλα και απειλούν τη Βόρεια Κορέα διεξάγοντας πυρηνικές πολεμικές ασκήσεις εναντίον της κάθε χρόνο. Η κορεατική χερσόνησος στην Ανατολική Ασία βρίσκεται σε τέτοια δυνητικά εκρηκτική κατάσταση, ώστε ανά πάσα στιγμή θα μπορούσε να ξεσπάσει πυρηνικός πόλεμος. Πρόσφατα, η Ιαπωνία έχει εντείνει τις προληπτικές δυνατότητες του οπλοστασίου της ενδυναμώνοντας την «ικανότητα αντεπίθεσης», ενισχύοντας εκ νέου τις ιαπωνικές δυνάμεις στην Οκινάουα, με την αποστολή περισσότερων αμερικανικών σωμάτων πεζοναυτών στην Ιαπωνία, με διπλασιασμό του αμυντικού προϋπολογισμού κ.λπ. Η υπό την ηγεσία των ΗΠΑ τριμερής στρατιωτική συμμαχία ΗΠΑ-Ιαπωνίας-Νότιας Κορέας, έχει ενισχυθεί και οι ασκήσεις πυρηνικού πολέμου που αποσκοπούν σε «προληπτική πυρηνική επίθεση» και σε «επιχείρηση αποκεφαλισμού» κατά της Βόρειας Κορέας διεξάγονται πολλές φορές το χρόνο.

Η φασιστική κυβέρνηση του Yoon Seok-yeol στη Νότια Κορέα, η οποία ορκίστηκε τον περασμένο Μάιο, είναι ίδια με τη φασιστική κυβέρνηση του Ζελένσκι στην Ουκρανία. Ακριβώς όπως και στην Ουκρανία, οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις σχεδιάζουν πόλεμο δι’ αντιπροσώπων στη Νότια Κορέα χρησιμοποιώντας την κυβέρνηση μαριονέτα Yoon Seok-yeol, μια φασιστική κυβέρνηση. Πριν εκλεγεί, ο φασίστας Yoon συνήθιζε να λέει επιθετικά και απερίσκεπτα σχόλια όπως «προληπτικό πλήγμα εναντίον της Βόρειας Κορέας», περιγράφει τη Βόρεια Κορέα ως «τον κύριο εχθρό» καλώντας για «επανάληψη των ασκήσεων πυρηνικού πολέμου εναντίον της Βόρειας Κορέας» κ.λπ. Πράγματι, τα γυμνάσια Ulchi Freedom Shield διεξήχθησαν τον περασμένο Αύγουστο, όπως και η κοινή στρατιωτική άσκηση ΗΠΑ-Νότιας Κορέας στην Ανατολική Θάλασσα, για την οποία κινητοποιήθηκε το αμερικανικό πυρηνικό αεροπλανοφόρο Reagan, η δε ανθυποβρυχιακή άσκηση ΗΠΑ-Ιαπωνίας-Νότιας Κορέας πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Τον περασμένο Οκτώβριο πραγματοποιήθηκε η εναέρια άσκηση πυρηνικού πολέμου “Vigilant storm” κατά της Βόρειας Κορέας, με την συμμετοχή περίπου 240 μαχητικών αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένου του στρατηγικού βομβαρδιστικού stealth F-35A, το οποίο μπορεί να φέρει πυρηνικά όπλα. Μετά την είσοδο της Νότιας Κορέας σε οικονομική κρίση λόγω υψηλού πληθωρισμού, υψηλών επιτοκίων και υψηλών συναλλαγματικών ισοτιμιών, η Νοτιοκορεατική κυβέρνηση, προκειμένου να ξεφύγει από την πολιτική και οικονομική κρίση, κατασκευάζει περιστατικά εναντίον προοδευτικών οργανώσεων. Προέβη στη σύλληψη ηγετικών στελεχών της Κορεατικής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (KCTU) με την κατηγορία της παραβίασης του «Νόμου Εθνικής Ασφάλειας». Η νοτιοκορεατική κοινωνία βρίσκεται αντικειμενικά κάτω από φασιστικό καθεστώς.

Ως υποκινητής του διαχωρισμού και της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν, ο ιμπεριαλισμός των ΗΠΑ προκαλεί την Κίνα μέχρι το λαιμό. Σε συνέχεια των πολιτικών και διπλωματικών προκλήσεων κατά της Κίνας, συμπεριλαμβανομένης της επίσκεψης της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν τον περασμένο Αύγουστο, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, κατά τις συνομιλίες για την ασφάλεια μεταξύ των ΗΠΑ και των Ιαπώνων υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας στην Ουάσιγκτον στις 11 Ιανουαρίου 2023, όρισαν την αυξανόμενη απειλή που συνιστά η Κίνα στη Θάλασσα της Νότιας και Ανατολικής Κίνας και στα Στενά της Ταϊβάν ως «τη μεγαλύτερη στρατηγική πρόκληση». Αν και το 98% του πληθυσμού της Ταϊβάν είναι της ίδιας εθνικότητας με την Κίνα, οι φιλοαμερικανικές δυνάμεις προκαλούν εθνικό διχασμό και προβαίνουν σε ισχυρή υποκίνηση ενός πολέμου δι’ αντιπροσώπων στην Ταϊβάν. Κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Κορέας, η Κίνα πολέμησε εναντίον του αμερικανικού ιμπεριαλισμού μαζί με τη Βόρεια Κορέα, όπως και κατά τη διάρκεια της ιαπωνικής αποικιακής περιόδου, όπου ο Λαϊκός Επαναστατικός Στρατός της Κορέας και ο Λαϊκός Επαναστατικός Στρατός της Κίνας πολέμησαν μαζί εναντίον του ιαπωνικού ιμπεριαλισμού. Το 1961, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Ιλ Σουνγκ και ο Κινέζος πρωθυπουργός Τσου Εν Λάι συνήψαν συμφωνία αμοιβαίας πολεμικής συνδρομής σε περίπτωση διεξαγωγής πολέμου εναντίον του ιμπεριαλισμού εναντίον της μίας ή της άλλης χώρας. Η ισχύς αυτής της συμφωνίας επανεπιβεβαιώθηκε κατά την επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Xi Jin Ping στη Βόρεια Κορέα το 2019.

Ενώ κλιμακώνεται ο πόλεμος που ξέσπασε στην Ουκρανία από πέρυσι, έχει ενταθεί η ιδεολογική διαμάχη μεταξύ της σωστής και της λανθασμένης γραμμής στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα. Ως εκ τούτου, πραγματοποιήσαμε διεθνή διάσκεψη, προχωρήσαμε στην Παρισινή διακήρυξη και συγκροτήσαμε την Παγκόσμια Αντιιμπεριαλιστική Πλατφόρμα (Πλατφόρμα) στο Παρίσι της Γαλλίας τον περασμένο Οκτώβριο. Σκοποί της Πλατφόρμας είναι: η ενίσχυση των αντιιμπεριαλιστικών αγώνων σε όλο τον κόσμο, η διεξαγωγή ιδεολογικής διαμάχης και η ενδυνάμωση των διεθνών κομμουνιστικών δυνάμεων.  Η Πλατφόρμα πραγματοποίησε διεθνές συνέδριο και οργάνωσε πορεία και συλλαλητήριο στο Βελιγράδι της Σερβίας τον περασμένο Δεκέμβριο. Εν τω μεταξύ, διεξήγαγε αντιιμπεριαλιστικό-ταυτόχρονο αγώνα σε παγκόσμια κλίμακα.

Ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα είναι ότι ορισμένες δυνάμεις του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, ειδικά ορισμένες από τις ελληνικές κομμουνιστικές δυνάμεις, θεωρούν τον πόλεμο στην Ουκρανία ως έναν ενδοϊμπεριαλιστικό πόλεμο και θεωρούν τη Ρωσία, την Κίνα, ακόμη και τη Βόρεια Κορέα ιμπεριαλιστικές χώρες. Από τη δική τους οπτική γωνία, όπως ακριβώς έκαναν και με τον πόλεμο στην Ουκρανία στην Ανατολική Ευρώπη, όταν θα ξεσπάσουν οι πόλεμοι στην Ταϊβάν και τη νότια Κορέα στην Ανατολική Ασία, θα σπεύσουν να τους ορίσουν και αυτούς αυτοί θα ως ενδοϊμπεριαλιστικούς πολέμους. Έτσι, αν κάποιος ορίζει τον ιμπεριαλισμό λανθασμένα και απερίσκεπτα, παρασύρεται σε συνέπειες που είναι πράγματι βαρύτατες.

Μέσω διεθνών διασκέψεων, αποκαλύπτουμε την αλήθεια και ενώνουμε τις αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις σε παγκόσμια κλίμακα, ενώ ταυτόχρονα χτυπάμε τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Βάσει του προγραμματισμού της Παγκόσμιας Αντιιμπεριαλιστικής Πλατφόρμας επίκειται η διεξαγωγή εκδηλώσεων στο Καράκας από 3 έως 6 Μαρτίου του 2023. Το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα στη Λατινική Αμερική έχει μακρά παράδοση και τυγχάνει της υποστήριξης των μαζών, γι’ αυτό και είναι ισχυρό. Στη διεθνή διάσκεψη και τη μαζική διαδήλωση στο Καράκας έχει ήδη επιβεβαιωθεί η συμμετοχή 23 κομμάτων από 21 χώρες. Θα συμμετάσχουμε επίσης στο Φόρουμ του Σάο Πάολο, όπου θα λάβει μέρος και το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κούβας.

Η Παγκόσμια Αντιιμπεριαλιστική Πλατφόρμα, είναι η κινητήριος δύναμη για την προάσπιση της δικαιοσύνης και της ειρήνης κάτω από τη σημαία του αντιιμπεριαλισμού και για την επίτευξη της δημοκρατίας για τους λαούς, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων, είναι το μέσο και το όπλο για κάθε σύντροφο που διεξάγει αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες. Επιθυμούμε όλοι να επωφεληθούν ενεργά από την Πλατφόρμα.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι είναι αναπόφευκτη η νίκη των λαών του κόσμου, που αγωνίζονται ενωμένοι κρατώντας ψηλά το λάβαρο του αντιιμπεριαλισμού.

Η νίκη του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα είναι αναγκαία!

Οι ενωμένοι λαοί αναπόφευκτα θα νικήσουν!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μην παραλείψετε να δείτε