Επιβεβαίωση της διάγνωσης – Ο φασισμός δεν θεραπεύεται!

Η πρόοδος της επιχείρησης καταστολής του

Δήλωση της ΚΕ του ΚΕΚΡ, των Κομμουνιστών της Ουκρανίας, του Ντονμπάς και των κομμάτων των δημοκρατιών της Σοβιετικής Ένωσης (σχετικά με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία μετά από ένα χρόνο στρατιωτικής επιχείρησης του ρωσικού στρατού και της πολιτοφυλακής του Ντονμπάς)

Έχει περάσει ένας χρόνος από την έναρξη της ανοιχτά διακηρυγμένης στρατιωτικής επιχείρησης των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας και των στρατών των δημοκρατιών του Ντονμπάς κατά του ναζιστικού καθεστώτος της Ουκρανίας. Το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας, μαζί με τους κομμουνιστές στο Ντονμπάς και της Ουκρανίας, παρακολουθεί την κατάσταση από το 2014, παρέχοντας ταξικές εκτιμήσεις των ενεργειών των κομμάτων και προβλέποντας την εξέλιξη των γεγονότων. Την παραμονή της έναρξης της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης (ΕΣΕ) τον Νοέμβριο του 2021, εκδώσαμε μια δήλωση με τίτλο “Ο φασισμός δεν θεραπεύεται”! Σημειώνεται ότι τα τελευταία επτά χρόνια η ίδια η Ουκρανία έχει μετατραπεί σε ένα εντελώς πραγματικό φασιστικό κράτος. Ο φασισμός δεν θεραπεύεται με πειθώ. Αυτό το σπυρί μπορεί μόνο να αφαιρεθεί. Ο φασισμός μπορεί να εξαλειφθεί οριστικά μόνο με τον τερματισμό της αιτίας του – του καπιταλισμού. Καταλάβαμε από το 2014 ότι το Ντονμπάς μόνο του, χωρίς τη βοήθεια της Ρωσίας, δεν θα μπορούσε να αντισταθεί στο φασισμό, οπότε όχι μόνο επιτρέψαμε, αλλά και προτρέψαμε την αστική εξουσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας να παράσχει την απαραίτητη βοήθεια στις λαϊκές δημοκρατίες. Χαιρετίσαμε την έναρξη της ΕΣΕ ως απαραίτητο μέτρο ενάντια στο φασισμό που καλλιεργούν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Παρόλο που ο πόλεμος των ναζί του Κιέβου εναντίον των επαναστατικών δημοκρατιών, της ΛΔ Ντονιέτσκ και της ΛΔ Λουγκάνσκ, διεξάγεται στην πραγματικότητα από το 2014 και είχε ήδη στοιχίσει περίπου 15.000 ζωές μέχρι τις αρχές του 2022, αποδείχθηκε δύσκολο για το κομμουνιστικό κίνημα να κάνει μια ακριβή διάγνωση των πραγματικών αιτιών της τραγωδίας που βιώνεται με βάση τα εξωτερικά παρατηρήσιμα συμπτώματα. Η ποικιλομορφία των απόψεων όχι μόνο έδωσε αφορμή για μια σειρά από συζητήσεις, αλλά οδήγησε ορισμένα κόμματα ακόμη και σε αντίθετα συμπεράσματα.
Στο τέλος των πρώτων τεσσάρων μηνών της ΕΣΕ, μαζί με τους κομμουνιστές του Ντονμπάς, της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας, εκδώσαμε μια δήλωση με τίτλο “Διευκρινίζοντας τη διάγνωση μετά την έναρξη της επιχείρησης”. Μιλώντας μεταφορικά, συγκρίναμε τις ενέργειές μας με την αποσαφήνιση μιας ιατρικής διάγνωσης μετά την έναρξη μιας χειρουργικής επέμβασης. Το απόστημα έχει ανοίξει, ποια είναι η αιτία του αποστήματος; Πόσο επικίνδυνη είναι η παθολογία; Έχει αρχίσει η δηλητηρίαση του αίματος και η εξάπλωση της νόσου σε άλλα όργανα; Είναι σωστό το χειρουργικό σχέδιο και η επακόλουθη θεραπεία; Και ποιες είναι οι προοπτικές;
Σήμερα έχει περάσει ένας χρόνος από την έναρξη της ΕΣΕ και πολλά πράγματα έχουν γίνει ακόμα πιο αντιθετικά, πιο συγκεκριμένα και ξεκάθαρα, αλλά και πιο επώδυνα και επικίνδυνα, απαιτώντας όχι μόνο μεγαλύτερη σαφήνεια από τους κομμουνιστές, αλλά και πραγματική δράση για την οργάνωση των εργατικών αγώνων.
Θεωρούμε αναμφισβήτητα αποδεδειγμένο από την πράξη ότι στην Ουκρανία λαμβάνει χώρα ένας πραγματικός ζωντανός φασισμός, που καλλιεργείται με τη βοήθεια του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, προκειμένου να τον στρέψουν εναντίον της Ρωσίας. Αυτοί οι ίδιοι οι φασίστες παραδέχονται ότι είναι οπαδοί των ναζιστών συνεργατών του Χίτλερ στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (Μπαντέρα, Σουχέβιτς κ.ά.) Αυτά τα τσιράκια των φασιστών έχουν αναχθεί από τις αρχές του Κιέβου σε εθνικούς ήρωες, με δρόμους και πλατείες να έχουν πάρει το όνομά τους. Πρόκειται για τον αμερικανο-μπαντερικό φασισμό. Είναι ουκρανικός μόνο στον τόπο εκδήλωσής του, στη γλώσσα, στην ιστορική συνέχεια και στο προσωπικό, αλλά στις ρίζες του είναι εντελώς αμερικανικός. Ο πόλεμος εναντίον του διεξάγεται από το 2014 και είναι απερίφραστα δίκαιος και απελευθερωτικός για το λαό των δημοκρατιών του Ντονμπάς.
Ο πόλεμος έχει επίσης διϊμπεριαλιστικό χαρακτήρα, που προκαλείται από τον ανταγωνισμό των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων με επικεφαλής τις ΗΠΑ για την παγκόσμια κυριαρχία και την επιθυμία να καταστείλουν τις ανερχόμενες δυνάμεις του ρωσικού ιμπεριαλισμού όχι μόνο ως ανταγωνιστή αλλά και ως χώρα που τόλμησε όχι μόνο να αντιταχθεί στους φορείς της νέας παγκόσμιας τάξης πραγμάτων αλλά και να δώσει το παράδειγμα σε άλλες χώρες και να οργανώσει την κοινή τους θέση με το παράδειγμά της.
Για τη Ρωσία, ο πόλεμος είναι σε μεγάλο βαθμό αμυντικός, αμυντικού χαρακτήρα απέναντι σε μια μακροχρόνια επικείμενη απειλή από το ΝΑΤΟ. Αυτό επιβεβαιώνεται από την ενότητα πενήντα χωρών που συσπειρώνονται γύρω από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και παρέχουν τεράστιες ποσότητες όπλων, πυρομαχικών, χρηματοδότησης και μισθοφόρων για να νικήσουν στρατιωτικά τη Ρωσία. Οι φετινές αποκαλύψεις της μαντάμ Μέρκελ, του Όλαντ, του Ποροσένκο, του Τζόνσον και άλλων ηγετών του δυτικού κόσμου ότι ποτέ δεν είδαν τις συμφωνίες του Μινσκ ως δρόμο προς την ειρήνη, αλλά τις χρησιμοποίησαν μόνο ως κέρδος χρόνου για να ενισχύσουν τις φασιστικές δυνάμεις, αποδεικνύει την αναγκαιότητα μιας αμυντικής αντίδρασης της Ρωσίας. Η συλλογική Δύση, αντί να λύνει τα προβλήματα ειρηνικά, όπως ηχηρά υποστηρίζει, απλώς ρίχνει λάδι στη φωτιά! Η προμήθεια όπλων στην Ουκρανία όλο και αυξάνεται. Οι ΗΠΑ στρίβουν κυριολεκτικά τα χέρια των υποτελών τους, απαιτώντας όλο και μεγαλύτερη συμμετοχή στο μακελειό.
Για τις ΗΠΑ, ο οργανωμένος πόλεμος στην Ουκρανία είναι μια εξαιρετικά επικερδής δραστηριότητα για την κατάκτηση της ευρωπαϊκής αγοράς, την υπαγωγή των χωρών του ΝΑΤΟ στις προσταγές τους και την επίλυση της οικονομικής τους κρίσης, κυρίως μέσω παραγγελιών πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για το στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα. Η ανατίναξη των αγωγών φυσικού αερίου έδειξε ξεκάθαρα τον αντιδραστικό, τρομοκρατικό και φασιστικό χαρακτήρα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης και αυτής που στρέφεται εναντίον των λαών της Ευρώπης. Οι αυξανόμενες εργατικές διαμαρτυρίες στις χώρες της ΕΕ, η αυξανόμενη κατανόηση από τις πολιτικές δυνάμεις, ιδιαίτερα τα αριστερά και κομμουνιστικά κόμματα και τα αντιιμπεριαλιστικά φόρουμ του κύριου κινδύνου που θέτει ο ιμπεριαλισμός των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, δείχνουν το αδιέξοδο και την πραγματική συμφωνία με τους επιτιθέμενους στη θέση των ίσων αποστάσεων και της δήθεν ίσης ευθύνης για τον πόλεμο όλων των ιμπεριαλιστών: των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας.
Σήμερα, οι χώρες του ΝΑΤΟ με επικεφαλής τις ΗΠΑ ασκούν πρακτικά μια φασιστική εξωτερική πολιτική στην Ουκρανία και απέναντι σε μια σειρά από χώρες (Ιράν, Βόρεια Κορέα, Παλαιστίνη, Συρία, …). Δεν προμηθεύουν απλώς με όπλα την Ουκρανία, προμηθεύουν όπλα, ενθαρρύνουν και βοηθούν να σκοτωθούν άνθρωποι από πραγματικούς φασίστες. Δηλαδή, η ίδια η Δύση εκδηλώνει πλέον μια ανοιχτά φασιστική ουσία, συμπεριλαμβανομένου του αυξανόμενου φασισμού στην εσωτερική πολιτική των χωρών της (Πολωνία, Βαλτική, Τσεχία, …).
Οι φόβοι ορισμένων κομμάτων, συμπεριλαμβανομένου του ΚΚΕ, που πιστεύουν ότι σήμερα είναι πολύ επικίνδυνο να προσπαθήσει κανείς να χωρίσει τα αστικά κράτη σε φασιστικά και ακόμα δημοκρατικά, επειδή αυτό θα μπορούσε δήθεν να οδηγήσει τους κομμουνιστές στην εγκατάλειψη της ταξικής πάλης προς όφελος της λεγόμενης πάλης κατά του φασισμού, ενώ στην ιμπεριαλιστική φάση το μεγάλο κεφάλαιο βρίσκεται παντού στην εξουσία, είναι στην πραγματικότητα μια άρνηση να αγωνιστούμε άμεσα κατά του φασισμού. Είναι όμως σαφές και αποδεδειγμένο από την ιστορική πρακτική ότι είναι πολύ πιο εύκολο για την εργατική τάξη και τα κομμουνιστικά κόμματα να παλέψουν για τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των εργαζομένων κάτω από μια συρρικνωμένη, αστική δημοκρατία παρά σε συνθήκες φασισμού, και αυτός ο αγώνας είναι ο βασικός στη δραστηριότητα των κομμουνιστικών κομμάτων.
Καλούμε όλα τα κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα του κόσμου, πρώτα απ’ όλα των εμπόλεμων χωρών, ιδιαίτερα των χωρών του ΝΑΤΟ, να εξηγήσουν αυτή την κατάσταση στους εργάτες των χωρών τους, να κατευθύνουν τις κοινές τους προσπάθειες όχι μόνο ενάντια στον πόλεμο αλλά και στην καταστολή του ζωντανού φασισμού:
– Στην Ουκρανία,
– στην εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών,
– στη δράση των συμμάχων τους και των χωρών του ΝΑΤΟ,
– να στηρίξουν την ΕΣΕ της Ρωσίας ενάντια στο φασισμό στην Ουκρανία, στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ.
Οι κομμουνιστές της Ρωσίας, της Ουκρανίας, του Ντονμπάς, της Λευκορωσίας και οι σύμμαχοί τους πρέπει να υποστηρίξουν και θα υποστηρίξουν τις δράσεις για την καταστολή του φασισμού και την απελευθέρωση του Ντονμπάς και της Ουκρανίας από αυτόν, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να ξεκαθαρίσουν την ενοχή τόσο του ρωσικού όσο και του ουκρανικού καπιταλισμού και το ρόλο της αντεπανάστασης που έλαβε χώρα στη Σοβιετική Ένωση σε αυτή την τραγική εξέλιξη.
Οι φόβοι κάποιων κομμάτων και η εκτίμησή τους ότι “η τακτική της Κομιντέρν για τη δημιουργία των Λαϊκών Μετώπων και του Διεθνούς Ενιαίου Μετώπου, που είναι παρεξηγημένη και διαλεκτικά ασύνδετη με την πάλη για το σοσιαλισμό, βοήθησε στην αναβίωση του οπορτουνισμού μέσω της υιοθέτησης της τακτικής των σταδίων“, είναι, κατά τη γνώμη μας, αβάσιμες. Το μόνο που δείχνουν είναι ότι οι σύντροφοι δεν κατανοούν τη διαλεκτική της ταξικής πάλης στη συγκεκριμένη κατάσταση.
Ο φασισμός δεν θεραπεύεται. Δεν μπορεί να θεραπευτεί με την πειθώ. Αυτό το σπυρί πρέπει μόνο να αφαιρεθεί. Ο φασισμός πρέπει να καταπολεμηθεί εδώ και τώρα με τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων και οποιουδήποτε συμμάχου. Ο φασισμός μπορεί να εξαλειφθεί οριστικά μόνο με τον τερματισμό της αιτίας του – του καπιταλισμού.
Οι κομμουνιστές όλων των χωρών πρέπει από κοινού να προπαγανδίσουν και να οργανώσουν τον αγώνα για το σοσιαλισμό ως το μόνο δυνατό τρόπο για να καταστραφεί ο φασισμός και να δημιουργηθεί ένας κόσμος χωρίς πολέμους.
Είναι ένας αγώνας κατά βάση – για να αποτραπεί η πιθανότητα η σύγκρουση στην Ουκρανία να κλιμακωθεί σε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο.

Προλετάριοι όλων των χωρών, ενωθείτε!

Η δήλωση στηρίζεται από τα κόμματα:
– Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας
– Κομμουνιστική Εργατική Οργάνωση της ΛΔΛ (ΚΕΟ ΛΔΛ)
– Εργατικό Μέτωπο του Ντονμπάς (ΛΔΝ)
– Ένωση Κομμουνιστών της Ουκρανίας (που συνεχίζουν να αγωνίζονται στο έδαφος της Ουκρανίας)
– Εργατικό Μέτωπο της Ουκρανίας
– Λευκορωσική Δημοκρατική Οργάνωση του ΚΚΣΕ
– Κομμουνιστικό Κόμμα του Αζερμπαϊτζάν

11 Μαρτίου 2023

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μην παραλείψετε να δείτε