Εν όψει του 2ου μετώπου του Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου

Γράφτηκε 2023.9.5, δημοσιεύθηκε 2023.9.7 στο Κοσμοδρόμιο

Του Δημήτρη Πατέλη*.

Στο φόντο της διεύρυνσης των BRICS και αμέσως μετά την -κατά τα φαινόμενα- διευθέτηση της μεθοριακής διένεξης μεταξύ Κίνας και Ινδιών στα Ιμαλάια, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Σοϊγκού, απηύθυνε πρόσκληση προς τους ομολόγους του στην Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας και στην Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας για την διεξαγωγή κοινών στρατιωτικών γυμνασίων των τριών χωρών.

Εκ των πραγμάτων δρομολογείται μία κατάσταση, στην οποία το εύρος του φάσματος δυνατοτήτων και επιλογών συρρικνώνεται θεαματικά, όπως θεαματικές προαλείφονται οι ραγδαίες τεκτονικές αλλαγές στον παγκόσμιο συσχετισμό δυνάμεων. Αλλαγές οι οποίες σύντομα θα καταστούν ορατές και στον παγκόσμιο χάρτη.

Το άνοιγμα του δεύτερου και μείζονος κλίμακας μετώπου του εν εξελίξει Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου είναι θέμα χρόνου. Το μέτωπο αυτό εκ των πραγμάτων συνιστά ένα τεράστιο τόξο στην περιοχή του λεγόμενου ινδό-ειρηνικού, κρίσιμα σημεία του οποίου είναι η σύρραξη για την επανένωση τόσο της ηπειρωτικής Κίνας με την Ταϊβάν όσο και της κορεατικής Χερσονήσου.

Οι Αμερικάνοι μέσα στον πανικό τους επιχειρούν βεβιασμένα να συγκροτήσουν πολεμικό συνασπισμό με επικεφαλής τις ΗΠΑ και αναλώσιμες εκτελεστικές συνιστώσες την Ιαπωνία και τη Νότιο Κορέα. Φυσικά και κανείς δεν ρώτα για αυτό τον λαό της Κορέας, Βορείου και Νοτίου. Οι μνήμες από τις ιαπωνικές θηριωδίες είναι ακόμα νωπές και ανεξίτηλες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε περίπτωση σύρραξης η προέλαση του πανίσχυρου και εξαιρετικά ετοιμοπόλεμου στρατού της Λ.Δ. Κορέας (βάσει στρατηγικών μελετών, ο στρατός της θεωρείται περίπου ισοδύναμος με αυτόν της Ρωσίας) δεν θα είναι απλώς εύκολη υπόθεση, αλλά μπορεί να επιτεθεί νικηφόρα ακόμα και χωρίς να κάνει απευθείας χρήση του πυρηνικού οπλοστασίου της, και μάλιστα, με τις επευφημίες του λαού της Νοτίου Κορέας.

Αυτό θα σημάνει όχι μόνο την εξάλειψη της στρατιωτικής παρουσίας των Αμερικανών κατακτητών στην κορεατική χερσόνησο αλλά και την συντριβή των αεροναυτικών δυνάμεων των ΗΠΑ συνολικά στον ειρηνικό ωκεανό. Εάν δε οι Αμερικανοί αποτολμήσουν να χρησιμοποιήσουν ως εφαλτήριο για τα αιμοσταγή σχέδιά τους την Ιαπωνία, δεν συνιστά το παραμικρό πρόβλημα για το πυραυλικό και πυρηνικό οπλοστάσιο της Λ.Δ. Κορέας να εξαφανίσει κυριολεκτικά από το χάρτη την Ιαπωνία και μάλιστα πάλι υπό τις επευφημίες όχι μόνο του κορεατικού λαού. Για να μην αναφερθούμε στις τεχνολογικές δυνατότητες πλήγματος σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ που η Βόρειος Κορέα διαθέτει προ πολλού.

Σε αυτή την κατάσταση δημιουργείται ένας πόλος με τρεις οργανικές συνιστώσες σε μία καταναγκαστική αμοιβαία υπαρξιακή αλληλεξάρτηση (ουδεμία σχέση με την ψευδοέννοια του «ισαποστακισμού» της αρλούμπας της «ιμπεριαλιστικής πυραμίδας»): Ρωσία-Κίνα-Β. Κορέα. Θεωρώ αυτή την αλληλεξάρτηση ζωτικής σημασίας, τόσο για την άρση της γνωστής …αμφιθυμίας και επιρρέπειας για παζάρια (για να το διατυπώσω κόσμια) της νεοπαγούς αστικής τάξης της Ρωσίας και του πολιτικού της προσωπικού, όσο και για την ουσιαστική αναβάθμιση και διασφάλιση των δυνατοτήτων νικηφόρου έκβασης του πολέμου υπέρ των αντιιμπεριαλιστικών και σοσιαλιστικών δυνάμεων.

Η ρωσική ηγεσία δεν μπορεί πλέον να επιτρέψει τυχόν ήττα της Λ.Δ. Κορέας. Όπως δεν μπορεί να επιτρέψει και ήττα της Λ.Δ. Κίνας. Σε αυτό το ενδεχόμενο θα είχε ενεργό θανατηφόρο παρουσία αμερικανικών και ευρύτερα ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων στο μεγαλύτερο μέρος των χερσαίων συνόρων της. Επίσης, αντίστοιχα Β. Κορέα και Κίνα δεν μπορούν πλέον να επιτρέψουν τυχόν ήττα της Ρωσίας στο ουκρανικό και σε άλλα πιθανά μέτωπα.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται πλέον και δημόσια από έγκυρους στρατηγικούς αναλυτές, όπως είναι ο σοβιετικής καταγωγής πρ. επικεφαλής ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών Yaakov Kedmi.

Είναι ακριβώς σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία που απαιτείται η βέλτιστη συσπείρωση και μαχητικότητα του συνόλου των αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων του πλανήτη για την συντριβή του επιτιθέμενου άξονα υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, για την επιβίωση της ανθρωπότητας, για την επαναστατική προοπτική του σοσιαλισμού.

*Ο Δ. Πατέλης είναι καθηγητής φιλοσοφίας στο Πολυτεχνείο Κρήτης, απόφοιτος και διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λομονόσοφ της Μόσχας, ιδρυτικό μέλος του Ομίλου Επαναστατικής θεωρίας, συντονιστής του Προσωρινού Κεντρικού Συμβουλίου της «Επαναστατικής Ενοποίησης» και μέλος της ομάδας εργασίας της Παγκόσμιας Αντιιμπεριαλιστικής Πλατφόρμας.

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μην παραλείψετε να δείτε