Συμφωνώντας με τους Έλληνες συντρόφους

Από τη σύνταξη [ΚΕΚΡ]: Συνεχίζουμε να δημοσιεύουμε θεωρητικό υλικό στο πλαίσιο της συζήτησης με τους συντρόφους από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, η οποία έχει αναζωπυρωθεί με φόντο τα πρόσφατα γεγονότα στο Ντονμπάς. Δυστυχώς, όμως, οι Έλληνες σύντροφοί μας καταφεύγουν όλο και περισσότερο σε μια πολιτική “δύο μέτρων και δύο σταθμών”. Έτσι, σε μια προσπάθεια να “στριμώξουν” με κάποιο τρόπο το ΚΕΚΡ, έχουν αρχίσει να δημοσιεύουν εξαιρετικά αμφίβολες “επιστολές μειοψηφιών”, πλασάροντάς τες ως θέσεις ολόκληρων οργανώσεων. Ταυτόχρονα αρνούνται να δημοσιεύσουν υλικό από γνήσιες κομμουνιστικές οργανώσεις στο Solidnet. Αυτό συνέβη με την απάντηση στην “επιστολή της ΕΚΟ”. Το ίδιο συνέβη και αυτή τη φορά με το παρακάτω υλικό από το Διεθνές Τμήμα της ΚΕ του ΚΕΚΡ. Πράγματι, στην άρνησή τους να δημοσιεύσουν το υλικό του κόμματός μας, οι Έλληνες σύντροφοι άρχισαν να καταφεύγουν ακόμη και σε κάποια “εμπορικά” επιχειρήματα, υπογραμμίζοντας ότι φέρουν το κύριο βάρος της συντήρησης του ιστότοπου Solidnet όχι μόνο οργανωτικά, αλλά και οικονομικά.
Θέτουμε υπόψη σας την απάντηση του Διεθνούς Τμήματος της ΚΕ του ΚΕΚΡ και ζητάμε αρωγή για τη διάδοσή της, δεδομένου ότι οι ίδιοι οι σύντροφοι του ΚΚΕ χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τη λογοκρισία.

______________________________________________________________________________________

Η θεωρητική μας συζήτηση με τους συντρόφους του ΚΚΕ συνεχίζεται εδώ και πολύ καιρό και πολλά κόμματα, αν και δεν παίρνουν σαφή θέση, δεν καθοδηγούνται πλέον τυφλά από έτοιμες συνταγές του περασμένου αιώνα, αλλά προσπαθούν να κατανοήσουν την κατάσταση από μόνα τους, όπως φαίνεται από την αλλαγή της ισορροπίας των θέσεων από τον Φεβρουάριο του 2022 και την υπογραφή εναλλακτικών σε ορισμένα σημεία δηλώσεων στην Αβάνα (Solidnet | 22η IMCWP, Ο αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ που επιδιώκουν την παγκόσμια ηγεμονία είναι το βασικό καθήκον των προοδευτικών δυνάμεων και Solidnet 22η IMCWP, ΨΗΦΙΣΜΑ για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία)

Οι Έλληνες σύντροφοί μας από το Διεθνές Τμήμα της ΚΕ (ΔΤ) στις 16 Δεκεμβρίου δημοσίευσαν στο Solidnet | ΚΚ Ελλάδας, το “Κάθε κόμμα κρίνεται από τη συμμετοχή του στην ταξική πάλη” Solidnet | CP of Greece, Every party is assessed by its participation in the class struggle.

Συμφωνούμε πλήρως με αυτή τη διατύπωση του ζητήματος, με μία επιφύλαξη – είναι απαραίτητο να κρίνουμε όχι από λόγια και δηλώσεις, αλλά από την πραγματική επίδραση στη συγκυρία, στην προκειμένη περίπτωση στον συνεχιζόμενο πόλεμο και τον ζωντανό φασισμό, την ύπαρξη του οποίου σήμερα ελάχιστοι αμφισβητούν.

Απαντώντας στην πρώτη μομφή του ΔΤ ότι η ηγεσία του ΚΕΚΡ δεν αντιμετωπίζει τη συζήτηση στο Solidnet με τη δέουσα υπευθυνότητα, επιτρέποντας τη χρήση ταμπελών και διαστρεβλώνοντας τις θέσεις άλλων κομμάτων, απορρίπτουμε κατηγορηματικά αυτόν τον αβάσιμο ισχυρισμό. Απορρίπτουμε επίσης την κατηγορία του ΚΚΕ ότι η ηγεσία του ΚΕΚΡ έχει τάχα πάρει το μέρος της αστικής τάξης και του ρωσικού αστικού κράτους. Πρόκειται ακριβώς για μια διαστρέβλωση της θέσης του κόμματός μας, το οποίο έχει δηλώσει σαφώς και απερίφραστα ότι η αιτία του πολέμου είναι η αντεπανάσταση που έλαβε χώρα και η ενοχή της ρωσικής αστικής τάξης για το αδιέξοδο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας είναι αδιαμφισβήτητη. Τονίζουμε όμως ότι δεν επιτρέπεται να προσβάλλεται η αλήθεια και η ευθέως εκφρασμένη άποψη. Στην πολιτική, το γεγονός είναι επιχείρημα και οι σύντροφοι από το ΚΚΕ χρησιμοποιούν απλώς τη θέση τους ως υπεύθυνοι του ιστότοπου, και όχι μόνο για να ασκήσουν κάποια λογοκρισία, αλλά και για να υποστηρίξουν άμεσα πολιτικά τα πρώην μέλη του κόμματος που έχουμε χαρακτηρίσει προβοκάτορες και προδότες, οι οποίοι ακολουθούν το δρόμο της καταπολέμησης του ΚΕΚΡ.

Δεύτερον, για άλλη μια φορά οι Έλληνες σύντροφοι επαναλαμβάνουν ότι ο πόλεμος δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με το πρόσχημα του “αντιφασιστικού” αγώνα που χρησιμοποιεί το καθεστώς Πούτιν. Είμαστε αναγκασμένοι να απαντήσουμε ότι δεν υιοθετούμε αυτό το πρόσχημα. Από το 2014, έχουμε διαπιστώσει ότι έχουμε να κάνουμε με έναν ζωντανό πραγματικό φασισμό, ο οποίος αναγνωρίζει τον εαυτό του ως κληρονόμο των συνεργατών του Χίτλερ (Μπαντέρα και Σουχέβιτς, των σημερινών ηρώων της Ουκρανίας). Που έκαψε ζωντανούς ανθρώπους στην Οδησσό, που δολοφονούσε ανθρώπους στο Ντονμπάς επί οκτώ χρόνια, που ακόμα και σήμερα υπόσχεται να ρίξει όλους τους Μοσχοβίτες και τους Ρώσους “στα μαχαίρια”. Τι να κάνουμε με αυτό; Από το 2014, όχι μόνο επιτρέψαμε, αλλά απαιτήσαμε περισσότερη βοήθεια από τις αρχές της αστικής Ρωσίας (πολιτική, στρατιωτική, οικονομική), κατανοώντας ότι το ίδιο το Ντονμπάς δεν θα σταθεί μόνο του, ότι πίσω από το Κίεβο βρίσκονται οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, οι οποίοι, όπως παραδέχτηκε ειλικρινά η φράου Μέρκελ, δεν είχαν καμία πρόθεση να βοηθήσουν στην εγκαθίδρυση της ειρήνης. Υπονοείτε ότι ο πόλεμος κατά του φασισμού πρέπει να σταματήσει λόγω της αντιδραστικής φύσης της ρωσικής αστικής τάξης; Εμείς θεωρούμε, όπως συμβούλευε ο σύντροφος Στάλιν, ότι όλες οι μέθοδοι και όλοι οι πιθανοί σύμμαχοι είναι κατάλληλοι για την καταπολέμηση του φασισμού. Αντίθετα, όσοι δεν βλέπουν καμία διαφορά μεταξύ του αντιφασιστικού αγώνα των προλεταριακών στρωμάτων της Ρωσίας και της υπεράσπισης της κυριαρχίας “τους” από το φασιστικό καθεστώς της Ουκρανίας, όσοι αποκαλούν την απελευθέρωση του λαού της Ουκρανίας από τη ναζιστική καταπίεση “απαράδεκτη εισβολή”, βρίσκονται στο δρόμο της προδοσίας των λαϊκών συμφερόντων, και μάλιστα με την επίπλαστη δικαιολογία της δήθεν υπεράσπισής τους.

Τρίτον, οι σύντροφοι μάς υπενθυμίζουν ότι το ΚΚΕ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ταξικής πάλης ενάντια στο μεγάλο κεφάλαιο, στις αστικές κυβερνήσεις και στα αστικά κόμματα, στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, υπέρ των συμφερόντων και των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης. Δίνει σκληρό αγώνα ενάντια στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ σε καθημερινή βάση εδώ και πολλά χρόνια και ο αγώνας αυτός μεγαλώνει.

Είμαστε ειλικρινά ευγνώμονες στους Έλληνες συντρόφους μας και αναγνωρίζουμε τη συμβολή τους στον κοινό αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό, αλλά επιτρέψτε μας να επισημάνουμε ότι σήμερα, ενώ οι σύντροφοι του ΚΚΕ πραγματοποιούν αντιπολεμικές πορείες στην Αθήνα από τη ρωσική πρεσβεία μέχρι την πρεσβεία των ΗΠΑ, οι σύντροφοί μας στο Ντονμπάς επιδίδονται σε προπαγανδιστικό και παιδαγωγικό έργο απέναντι στους ναζί με το όπλο στο χέρι. Τα μέλη του Εργατικού Μετώπου του Ντονμπάς, της Κομμουνιστικής Εργατικής Οργάνωσης της ΛΔ Λουγκάνσκ, και πλέον και μέλη του ΚΕΚΡ και μέλη της ΚΕ, εκκινούν από τις εκτιμήσεις της κοινής μας εκτίμησης που έγινε στα τέλη του 2021. “Ο φασισμός δεν θεραπεύεται” (Solidnet Russian CWP, ο φασισμός δεν θεραπεύεται!). Προκύπτει ότι, ενώ εσείς αγωνίζεστε με πολιτικές δράσεις κατά του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και του ΝΑΤΟ, η κυβέρνησή σας όχι μόνο υποστηρίζει πολιτικά τους φασίστες, αλλά και τους προμηθεύει με όπλα. Δηλαδή, ουσιαστικά πολεμά στο πλευρό των φασιστών. Φυσικά, ο μόνος τρόπος για να τερματιστεί οριστικά ο φασισμός είναι να καταργηθεί ο ιμπεριαλισμός. Αλλά πρέπει να αντιμετωπιστεί εδώ και τώρα. Αν μας πείτε πότε θα ανατρέψετε το φιλοφασιστικό καθεστώς των ΗΠΑ ή τουλάχιστον την αντιδραστική κυβέρνηση της Ελλάδας, θα λάβουμε σίγουρα υπόψη μας αυτή τη στιγμή, αλλά στο μεταξύ θα πολεμήσουμε με τις δυνάμεις που διαθέτουμε.

Τέλος, οι σύντροφοι δηλώνουν ότι το ΚΚΕ πολέμησε ανελέητα ενάντια στο φασισμό που γεννιέται από το εκμεταλλευτικό σύστημα και χρησιμοποιείται ως εφεδρεία ενάντια στη λαϊκή πάλη των εργαζομένων. Και έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι η καταδίκη και η απομόνωση των φασιστών είναι ζήτημα οργανωμένης και κοινής πάλης των λαών. Και όποιος μεταθέτει αυτή την ευθύνη στην αστική τάξη και το κράτος της, παραπλανά τους λαούς.

Ωστόσο, επιτρέψτε μας να επισημάνουμε ότι, εφόσον οι σύντροφοι από το ΚΚΕ αρνούνται τον επιστημονικό ορισμό του φασισμού που δίνει η Κομιντέρν και δεν έχουν δώσει ποτέ τον δικό τους, τότε η αγανάκτησή τους ενάντια σε φασίστες όπως η “Χρυσή Αυγή” έχει περισσότερο χαρακτήρα εξύβρισης παρά προκύπτει από μια ανάλυση του σύγχρονου χαρακτήρα του ιμπεριαλισμού. Επομένως, δεν παρατηρούν τον εκφασισμό της επιθετικής εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και κατά συνέπεια θα σκοντάψουν και στα ζητήματα οργάνωσης του κοινού αγώνα των λαών, ιδιαίτερα των ευρωπαϊκών. Πράγμα που σημαίνει ότι, είτε τους αρέσει είτε όχι, θα σύρουν τον εαυτό τους στην ουρά της πολιτικής των ιμπεριαλιστικών κύκλων, καθυστερώντας την ανατροπή του εκμεταλλευτικού συστήματος, εμποδίζοντας τον αντιφασιστικό αγώνα των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων και του προλεταριάτου του Ντονμπάς και την επακόλουθη μετεξέλιξή του σε αγώνα για το σοσιαλισμό.

Έχετε δίκιο ότι κάθε κόμμα κρίνεται από τη συμμετοχή του στην ταξική πάλη, από τη θέση του απέναντι στην αστική τάξη και το αστικό κράτος, απέναντι στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο… Σε αυτά ελέγχεται η επαναστατική γραμμή και το Κόμμα διαχωρίζει τη θέση του από τον οπορτουνισμό, και όχι στα λόγια. Αλλά στην πραγματικότητα αποδεικνύεται ότι ο αγώνας κατά του φασισμού είναι κατά κάποιο τρόπο διακριτός από τις δραστηριότητες καταγγελτικής προπαγάνδας του ΚΚΕ. Μια τέτοια θέση την αποκαλούμε, συγχωρήστε μας για την ευθύτητα, σύγχρονο οπορτουνισμό.

Πράγματι, δεν χρειάζεται να οδηγείτε τους λαούς σε πλάνη.

Διεθνές Τμήμα της ΚΕ του ΚΕΚΡ
19.12.2022

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μην παραλείψετε να δείτε