Λαϊκή Δημοκρατία Λουγκάνσκ, 2024.5.11, μνημειακό συγκρότημα «Οστράγια Μόγκιλα» [«Острая Могила»]. Από την επίσκεψη αντιπροσωπίας της Παγκόσμιας Αντιιμπεριαλιστικής Πλατφόρμας στο Ντονμπάς (WAP ).

Εδώ παρουσιάζεται με ενάργεια η διαχρονική συνέχεια τεσσάρων γενεών ηρώων υπερασπιστών του Λουγκάνσκ. Η κεντρική σύνθεση του μνημείου είναι ένας οβελίσκος 20 μέτρων με ένα άστρο από ρουμπίνι- στη βάση του έχουν τοποθετηθεί τέσσερις χάλκινες μορφές μαχητών – υπερασπιστών του Λουγκάνσκ από διαφορετικές ιστορικές περιόδους:
1. «εμφύλιος» επαναστατικός-ταξικός πόλεμος της νεαρής Σοβιετικής Δημοκρατίας κατά της αντεπανάστασης, των ιμπεριαλιστών εισβολέων και των ντόπιων συνεργατών τους το 1919,
2. απελευθέρωση από τον στρατό κατοχής της τότε «Ενωμένης Ευρώπης» υπό την ναζιστική Γερμανία το 1943,
3. ένοπλη εξέγερση του Ντονμπάς κατά του ναζιστικού καθεστώτος της χούντας του Κιέβου και των εντολέων/χορηγών της, κατά του ιμπεριαλισμού, της ολιγαρχίας του κεφαλαίου και του φασισμού το 2014 και
4. «Ειδική Στρατιωτική Επιχείρηση» κατά των δυνάμεων του επιτιθέμενου άξονα ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ από το 2022.
Τίποτε δεν μπορεί να διαγραφεί από την δραματική ιστορία αυτού του μαρτυρικού τόπου. Από τον Τάφο Όστρι μέχρι το εργοστάσιο πυρομαχικών, γυναίκες, γέροι, παιδιά (τέλη Απριλίου 1919 – σ.σ.), κάτοικοι της περιοχής Λούγκανσκ σχημάτισαν μια ζωντανή αλυσίδα μήκους ενάμισι χιλιομέτρου και παρέδιδαν φυσίγγια στους μαχητές του Ένδοξου Κόκκινου Στρατού που ανέκοψαν τον εχθρό εδώ. Εδώ τσακίστηκαν οι ορδές του ναζιστικού εισβολέα και τράπηκαν σε φυγή το 1943. Η ιστορία των αγώνων συνεχίζεται και στον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο, κατά του σημερινού ευρωατλαντικού άξονα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μην παραλείψετε να δείτε